Trei experti britanici explica impactul crizei bancare globale
Criza financiara mondiala nu i-a iertat nici pe britanici. De la detinatorii de actiuni bancare si consultantii lor, pana la oferta sefului Opozitiei, David Cameron, de a colabora cu premierul Gordon Brown pentru eradicarea panicii din sistemul bancar britanic: oamenii reginei isi incep noptile albe financiare, anuntand surprize. John Lang – director al Tower Hill Associates Limited din Londra, si Ed Bowsher – expert financiar al website-ului financiar www.Fool.co.uk, explica cititorilor HotNews.ro criza curenta din sistemul bancar britanic. Cei doi specialisti sunt completati de Sean O’Grady, editor economic la The Independent.
1. Reuseste teama de faliment bancar sa alunge clientii si investitorii?
John Lang: Clientii care doresc doar sfaturi legate de investitii se feresc, preferand banii lichizi investitiilor pe piata bursei, desi tot mai multi clienti doresc sa afle unde ar putea sa isi pastreze banii in siguranta! Totusi, clientii care necesita un plan financiar holistic si continuu, in special cei aproape de pensionare, cauta mereu consilieri care sa-i ajute in aceasta perioada dificila sa-si implineasca telurile financiare specifice. Pe cine sa te bazezi daca nu pe banca ta? Intr-un consilier licentiat in planning financiar ar fi raspunsul pentru multi clienti.
Ed Bowsher: Datorita temerii de crah financiar, bancile nu se mai imprumuta reciproc, creand o problema fundamentala. Banca A se teme ca Banca B va da faliment, asadar Banca A nu o imprumuta pe B. Acesta este cel mai resimtit impact al crizei financiare in momentul de fata. Situatia s-a agravat la banca Bradford & Bingley: saptamana trecuta oamenii isi retrageau banii deoarece au crezut ca situatia se va inrautati si banca va cadea.
2. Cum afecteaza crizele financiare din SUA si China piata britanica?
John Lang: Nu mai cred ca situatia de fata din UK este un efect al crizelor financiare din SUA sau China, ci cred ca are o baza mondiala, Marea Britanie fiind o componenta a pietei financiare globale afectata nefavorabil, dimpreuna cu restul lumii. Nu ne putem ascunde, iar ideea ca pietele in curs de dezvoltare vor fi deconectate de la pietele dezvoltate s-a dovedit a fi departe de adevar.
Ed Bowsher: Este si o componenta de incredere. De cate ori pretul actiunilor scade pe piata SUA, se poate observa acelasi fenomen pe piata britanica. Face parte din globalizarea economiei. Bancile americane nu se mai imprumuta nici ele, de aceea bancile britanice nu se pot imprumuta acum de peste ocean. Ceea ce se intampla in SUA ne afecteaza si pe noi.
3. Care sunt cele mai lezate banci din UK? Ce fac pentru a evita falimentul: parteneriate, nationalizari, oferte si rate atractive pentru atragerea clientilor…?
John Lang: Cele mai afectate banci din UK sunt cele care se bazau in mare parte pe pietele financiare si care au imprumutat bani in mod iresponsabil: de exemplu, peste 100% imprumut pe valoare catre clienti indirecti sau cu garantie proprie. Cei mai mari „contravenienti” au fost deja expusi: Northern Rock si Bradford Bingley. Cu toate acestea, ne putem astepta si la alte interventii ale Guvernului si consolidari bancare, ceea ce va conduce la o extindere a unei piete mai putin competitive a ipotecilor si economiilor.
Ed Bowsher: Bancile mari rezista, dar inca nu sunt in siguranta. Dintre ele, cele care par vulnerabile sunt The Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB si NatWest, dar este foarte putin probabil sa aiba dificultati majore, deoarece sunt banci importante. Institutiile bancare britanice incearca acum sa atraga fonduri prin economiile clientilor mici, deoarece nu pot obtine bani de pe pietele financiare.
Foarte multe conturi de economii au dobanzi mari pentru ca bancile sa imprumute de la noi cand nu mai pot imprumuta bani una de la alta. De asemenea, in ultimul an, au vandut cateva filiale, s-au folosit de burse, au eliberat mai multe actiuni pentru a strange bani. Nici actionarii nu-si primesc dividentele. Fac tot ce pot pentru a evita falimentul, dar pentru B & B nu a fost suficient.
4. Care considerati ca sunt greselile comise de (o parte din) bancile britanice?
John Lang: Cu totii suntem de vina pentru aceasta criza, inclusiv consumatorii care au trait pentru ziua de azi prin imprumuturi ieftine, in loc sa economiseasca pentru ziua de maine. Totusi, am asteptat mai mult de la organul nostru regulator FSA (Financial Service Authority) si din partea Guvernului. Ne-am reintors la boom si faliment si te intrebi de ce unor societati de dezvoltare traditionale si respectate la vremea lor li s-a permis sa se transforme in banci nesabuite, cu un mecanism de afacere defectat de FSA.
Ed Bowsher: Cea mai mare greseala a Bradford & Bingley a fost faptul ca a imprumutat o buna parte a resuselor lor investitorilor imobiliari. De asemenea, au luat imprumuturi pentru a investi ei insisi in imobiliare. Din momentul in care piata imobiliara a inceput sa decada, B & B a devenit treptat una dintre cele mai vulnerabile banci britanice.
5. Va sfatuiti clientii sa-si pastreze toti banii intr-un singur cont, sau sa isi protejeze lirele prin banci diferite, protejate de planuri financiare distincte?
John Lang: In situatia de fata, recomand clientilor sa-si pastreze banii la Northern Rock deoarece, desi nationalizata, banii clientilor sunt protejati 100%. De asemenea, clientii isi pot imparti banii in sume de cate £35,000 si sa le plaseze in institutii diferite.
Ed Bowsher: Clientii cu investitii mici sunt protejati. Daca detii pana la £35,000 in contul unei banci si aceasta intra in faliment, Guvernul iti garanteaza acoperirea sumei. Guvernul este atat de stresat de faptul ca bancile ar putea intra in faliment, incat este gata sa intervina cu aceasta compensatie inainte de momentul stabilit. Asta s-a intamplat cu B & B si cu Northern Rock.
6. Odata ce o institutie bancara a fost salvata de guvern, devine ea mai putin atractiva pentru investitori? Ce se intampla cu actionari dupa nationalizarea unei banci?
John Lang: Fiind un paradis sigur pentru banii lichizi, Northern Rock este mai atractiva de cand a fost nationalizata de Guvern. Actionarii ar trebui sa se fereasca de bancile cu potential de nationalizare ca de boala, deoarece pot pierde majoritatea sau chiar toata investitia.
Ed Bowsher: Daca o banca este nationalizata, investitiile nu mai apartin investitorilor, devenind fara valoare, iar investitorii – mai saraci. Actionarii s-au ales cu mai nimic. Cat despre alte banci precum Lloyds TSB, valoarea actiunilor a scazut dramatic. Pe de alta parte, conturile de economie ale clientilor sunt in siguranta.
7. Ce acopera Financial Service Compensation Scheme?
John Lang: Banii din banci sau din casele de economii, 100% pana in £35,000 la fiecare institutie unde clientul are depozit.
8. Va afecta criza financiara marii comerciantii intr-un oras renumit pentru cultura lui de consum?
John Lang: Majoritatea comerciantilor importanti vor fi puternic afectati cand clientii lor, care acum se simt mai saraci, vor strange cureaua. Marea parte a consumatorilor, ca si bancile, au nevoie sa-si asigure veniturile si nu mai au acces la debit ieftin. A economisi nu va mai fi considerat un gest vulgar.
Ed Bowsher: Multi comercianti de pe Oxford Street si-au vazut magazinele in pierdere, si situatia se va inrautati pe masura ce clientii vor parasi magazinele.
9. Cine beneficiaza de pe urma crizei financiare?
John Lang: Uitandu-ne in urma, anumiti functionari, remunerati excesiv cu bonus-uri pentru ‘talentul’ lor de a crea si vinde bunuri toxice, nu si-au recuperate bonusurile. Magazinele mici si ieftine si borkerii de amanet vor iesi bine.
La fel si consultantii financiari cu adevarat independenti, imbratisand economia ca tendinta financiara, adresandu-se clientilor care pun pret pe a sti ce trebuie sa faca pentru a avea cea mai buna sansa de a-si atinge obiectivele banesti.
Ed Bowsher: Dupa cum s-a mentionat, vor prospera cei care decid sa-si deschida conturi de economii, deoarece, in goana dupa bani, bancile ofera dobanzi mari la ora actuala.
10. Ce pierderi au suferit clientii dumneavoastra?
John Lang: Clientii mei se simt mai saraci dupa ce valoarea investitiilor lor a scazut, dar majoritatea inteleg ca investitiile dau recompense pe termen lung si apreciaza o abordare a investitiei concentrate pe dorintele clientului.
Ed Bowsher: Investitorii in actiuni bacare si-au vazut actiunile scazandu-le valoarea drastic. S-a ajuns ca preturile unor actiuni sa fie mai mici decat pretul lor de acum zece ani, ceea ce este uluitor.
11. Cum credeti ca actuala criza financiara va influenta economia tarilor noi membre UE, in special pe cea a Romaniei, tara a carei economii trebuie sa dovedeasca o crestere?
John Lang: Cred ca economiile in curs de dezvoltare, precum cea a Romaniei, vor rezista mai bine decat economiile impovarate de debite, datorita nivelului scazut al datoriilor. Au mai mult de castigat si mai putin de pierdut, desi recesiunea se va resimti pe plan mondial.
Ed Bowsher: Nu sunt un expert in acest domeniu, dar nu pot afirma nimic de bine. Economia este clar in criza si va afecta toate tarile. Sunt sigur ca va leza si Romania, dar nu pot spune de ce sau cat de grav.
Nota: Tower Hill Associates Limited ofera servicii de management financiar holistic clientilor cu bunuri investibile, kinclusiv fonduri de pensii, investitiile fiind intre 250 000 de lire si 2 000 000 de lire. Detalii pe http://www.towerhillassociates.com/_aboutus/aboutus.html
Fool.co.uk este o companie independenta care ofera consultanta financiara, rapoarte, newsletter financiar si o platforma pentru discutii. Detalii pe http://www.fool.co.uk/news/your-money/savings/2008/09/29/the-facts-about-the-savings-guarantee.aspx
Presa britanica despre criza financiara
Sean O’Grady, Editor Economic, The Independent, Londra
Privind sistemul financiar britanic, avem dovezi clare ca institutiile si bancile pur si silmplu nu se imprumuta reciproc, iar unii clienti isi transfera banii in bancile care se bucura de suport guvernamental. Criza din SUA afecteaza sever piata britanica, deoarece sistemele noastre financiare sunt intrepatrunse, iar bancile noastre s-au umplut de datorii pe piata imobiliara americana.
Trei dintre bancile britanice au dat faliment. Altele au fost salvate. Aproape toate sunt in criza. Comerciantii isi vad deja vanzarile scazand dramatic. Guvernul a permis ca nivelul datoriilor si al influentei sa atinga cote foarte inalte. Aceasta greseala este un motiv important al situatiei economice prezente pe piata bancara. Institutiile sustinute de catre guvernul britanic sunt mult mai tentante acum.
Marea Britanie nu a fost niciodata restantiera in toata istoria sa, asadar bancile sprijinite de stat sunt privite ca fiind sigure. Exista un public care beneficiaza de pe urma crizei financiare: cei care isi deschid conturi de economii. La ora actuala in Marea Britanie, este de preferat sa-ti pastrezi banii in banci diferite, nu mai mult de 50 000 de lire intr-o banca.
Referitor la felul in care criza va afecta noile tari membre UE, cred ca Uniunea Europeana va fi probabil si mai precauta vis-a-vis de acceptarea de noi state membre in perioada in care isi reface economia obosita, cand euro este supus stresului actualei crize economice.