Sari direct la conținut

Trichet catre Isarescu: ”BCE se asteapta ca dispozitiile BNR sa respecte legea”

Dan Popa's Weblog

BNR a primit o palma de la “superiorii” din Banca Centrala Europeana, dupa ce avizul privind proiectul de lege propus de BNR a fost catalogat drept insuficient de clar si susceptibil de a nu respecta o serie de legi nationale si europene. “BCE se asteapta ca dispozitiile BNR sa respecte dispozitiile legislative nationale in materia dreptului societatilor comerciale, civil, al proprietatii si constitutional si, de asemenea, in materia dreptului international public si drepturilor omului”, se arata in raspunsul semnat de guvernatorul BCE, JC Trichet.

Practic, BNR cerea urmatoarele drepturi:

*de a interzice sau de a limita distribuirea profitului pana la remedierea situatiei financiare a institutiei de credit;

*de a dispune suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale actionarilor care nu se conformeaza solicitarii de sustinere financiara suplimentara a institutiei de credit.

*de a cere actionarilor semnificativi ai unei institutii de credit in dificultate sa furnizeze acesteia sustinerea financiara necesara.

In raspunsul trimis Bancii Nationale a Romaniei, guvernatorul Trichet ii transmite Guvernatorului roman ca “suspendarea exercitarii drepturilor de vot, vanzarea obligatorie si anularea actiunilor, care reprezinta masuri severe cu efecte de amploare asupra participantilor la piata, ar trebui sa ramana un instrument care sa fie utilizat in ultima instanta numai in circumstante clar definite si urgente, atunci cand masuri mai putin severe ar ramane inadecvate. In vedere imbunatatirii certitudinii juridice, care este deosebit de importanta in astfel de situatii, BCE considera ca noile competente ale BNR ar trebui definite si clarificate suplimentar, specificandu-se conditiile concrete in care fiecare competenta va fi exercitata intr-o maniera obiectiva si transparenta. In acest context, BCE ar dori sa sublinieze ca respectivele conditii care determina aplicarea noilor competente ale BNR nu sunt inca in mod clar definite, din moment ce proiectul de lege prevede doar ca masurile relevante pot fi adoptate „in cazul constatarii unei tendinte de depreciere […] a indicatorilor prudentiali si de performanta”.

BCE subliniaza, de asemenea, ca respectiva competenta a BNR de a suspenda drepturile de vot ale actionarilor si de a dispune vanzarea si anularea actiunilor acestora in cazul in care actionarii nu se conformeaza cerintei de a sustine financiar institutia de credit prin majorarea capitalului social al acesteia, de a acorda imprumuturi sau de a interzice ori limita distribuirea profitului pare sa nu fie supusa unor limite si conditii clare si previzibile. Prin urmare, pentru a concluziona, BCE subliniaza ca proiectul de lege sau dispozitiile de punere in aplicare necesare ar trebui sa prevada in mod precis conditiile concrete in care noile masuri sa fie utilizate”, se arata in mesajul semnat Trichet.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro