Sari direct la conținut

Trioul de sateliti europeni Swarm a fost trimis in orbita unde va studia campul magnetic al Pamantului

HotNews.ro
Satelitii Swarm (reprezentare artistica), Foto: ESA–P. Carril, 2013
Satelitii Swarm (reprezentare artistica), Foto: ESA–P. Carril, 2013

Trei sateliti europeni, cunoscuti sub numele de Swarm, au fost lansati vineri catre orbita apropiata, la bordul unei rachete rusesti Rockot, unde, timp de 4 ani, vor monitoriza campul magnetic al Pamantului, de la adancimea nucluelui planetei, pana la inaltimile atmosferei superioare, informeaza Agentia Spatiala Europeana.

Satelitii Swarm vor oferi informatii despre evolutia campului magnetic care protejeaza biosfera terestra de vanturile solare si radiatia cosmica. Satelitii vor realiza masuratori precize pentru a evalua fenomenul de slabire a acestui mecanism complex si pentru a intelege cum contribuie la schimbarile globate.

Trioul de sateliti Swarm / Foto ESA/M. Shafiq

Racheta Rockot a fost lansata cu succes, vineri, de pe cosmodromul Plesetsk, din nordul Rusiei, la ora 12:02 GMT (14:02 ora Romaniei). (1 de minute mai tarziu, cei trei sateliti au fost plasati pe orbita, la o altitudine de 490 km. cateva minute mai tarziu a fost stabilit contactul cu cei trei sateliti, prin statia Kiruna din Suedia si statia Svalbard din Norvegia.

Cei 3 sateliti identici, fiecare cu greutatea de 473 de kilograme, sunt controlati de echipe ESA de la Centrul European de Operatiuni Spatiale din Darmstadt, Germania. In urmatoarele 3 luni, satelitii vor fi verificati urmand ca apoi sa intre fiecare pe orbitele lor operationale. Doi dintre ei vor zbura in formatie la o altitudine initiala de 460 km, in timp ce al treilea se va ridica la o altitudine de 530 km. Traiectoriile diferite vor pemite separarea diferitelor surse magnetice si cartografierea in detaliu a variatiilor lor.

Orbitele satelitilor Swarm (reprezentare artistica) / Foto: ESA–P. Carril, 2013

„Swarm e pe cale sa umple un gol in felul in care vedem sistemul Pamantului si monitorizam problemele ce tin de schimbarile globale. Ne va ajuta sa intelegem mai bine campul care ne protejeaza de particule si radiatii venite de la Soare”, a explicat Volker Liebig, directorul pentru Observarea Pamantului de la ESA.

Swarm este a patra misiune din cadrul programului Earth Explorer al ESA, si vine dupa misiunile de succes ale satelitilor CryoSat, GOCE si SMOS care au avut drept tinta sa extinda cunostintele despre Pamant si mediul de pe planeta noastra.

Datele colectate de Swarm vor oferi informatii importante despre principala sursa a campului magnetic, care se afla la o adancimea de 3.000 de kilometri, in nucleul de fier si nichel al planetei. Acestea include si felul in care campul magnetic este influentat de miscarea fierului topit in nucleul extern, cum conductivitatea mantalei este legata de compozitia sa si cum crusta a fost magnetizata.

Satelitii vor investiga si felul in care campul magnetic este legat de mediul de pe Pamant prin centuri de radiatii si efectele lor in apropiere de Terra, inclusiv energia vanturilor solare resimtita in at mosfera superioara.

Totodata, Swarm va putea sa faca deosebire intre diferitele surse ale campului magnetic terestru.

Campul magnetic terestru joaca un rol important in protejarea biosferei, generand un balon protector in jurul planetei noastre, care deviaza particule incarcate si le capteaza in centurile de radiatii. Scutul protejeaza viata de pe Pamant de bombardamentele de ioni grei dinspre Soare si spatiu.

Satelitii Swarm (reprezentare artistica) / Foto: ESA–P. Carril, 2013

Incepand cu anii 1980, misiunile au aratat ca acest camp magnetic a inceput sa slabeasca, ceea ce ar putea fi un semn ca polii magnetici incep sa se inverseze – fenomen care a mai avut loc de-a lungul timpului.

Desi astfel de inversiuni se produc de-a lungul a mii de ani, o accentuarea a slabirii protectiei magnetice ar putea duce la o crestere a evenimentelor care distrug satelitii de pe orbita sau perturba retele electrice si alte sisteme electrice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro