Sari direct la conținut

Trotuarul politic al lui Sorin Oprescu

HotNews.ro

In Bucuresti, pasajele lui Oprescu se bat cu stadionul lui Videanu si pasajul lui Basescu. Administratia capitalei este macinata de mici razboaie de partid cu mize de zeci si sute de milioane de euro. Oprescu vrea pasaje peste pasaje, aranjamente florale in stil baroc in cimitire si fantani arteziene muzicale. Pedelisti din Consiliul General vor sa inscrie puncte electorale terminand pasajul Basarab – investitie demarata de Traian Basescu – si stadionul Lia Manoliu- proiect inceput de Adrian Videanu. Cu toata opozitia din Consiliul General, dupa un an de mandat, Oprescu a razbit. A reusit sa finalizeze primul proiect care ii apartine 100%. A reparat un trotuar.

In administratia Capitalei se da o mica batalie a proiectelor. Intr-o tabara il avem pe primarul Sorin Oprescu si oamenii sai. De cealalata parte, ii gasim pe consilierii democrat-liberali cu al lor varf de lance, viceprimarul Mircea Raicu. A treia tabara este formata din restul consilierilor (PNL, PSD, PRM, PNG), cu mici interese de partid sau personale. Fiecare cauta sa-si promoveze si sa isi duca la finalizare proiectele in contul personal sau in contul unui castig de imagine pentru partid.

Devine tot mai evident cu fiecare sedinta a Consiliului General. In aceste zile, consilierii PDL si primarul Oprescu se dueleaza pe santierul stadionului Lia Manoliu, proiect demarat de Adrian Videanu. Pedelistii din Consiliul General spun ca peste doua luni santierul va fi inchis din cauza lipsei banilor si arata cu degetul catre Oprescu. De cealalta parte, primarul spune ca bani exista, dar sunt la Guvernul Boc.

Pedelistii ii recomanda primarului sa-si ia gandul de la fonduri guvernamentale pentru ca le risipeste pe fantani arteziene si flori in cimitire. In replica, Oprescu se jura ca nu va dirija bani de la buget pentru stadion din cauza ca propriile sale proiecte ar fi in pericol.

Primarul are si el proiectele sale, multe pe hartie. Pe 19 iunie se implineste anul de cand independentul Oprescu a primit bisturiul cu care imparte bugetul Capitalei. In campanie, a promis bucurestenilor autostrada suspendata, mii de case pentru tineri, cantine sociale, politie pentru animale si altele.

In primul an de mandat au fost si realizari: cel mai lung carnat din lume si cei mai multi mos-craciuni pe metru patrat. Mai recent, primarul a terminat si primele proiecte de infrastructura proprii. Unul dintre ele poate fi admirat chiar in centrul capitalei. Astfel, de pe un panou mare galben, peste drum de Galeriile Orizont, Oprescu ne anunta ca trotuarul strazii Demetru Dobrescu a fost reabilitat de el. A pus trotuarul la panoul cu realizari, ca sa vada lumea ca incepe sa miste, totusi, ceva prin Bucuresti.

Un alt episod al bataliilor mici pe bani multi din administratia primariei a explodat in presa in urma cu o luna. Atunci, unul dintre consilierii sai de baza, Adrian Theiss, despre care se spune ca este omul din spatele primarului, ameninta ca pleaca de langa Oprescu. N-a mai plecat. Gurile rele spuneau ca Oprescu era presat tocmai de cei care l-au finantat si l-au sustinut in campanie pentru ca, dupa un an de mandat, nu a initiat proiecte nu a facut licitatii. La aproape o luna dupa episodul Theiss, primarul ne anunta ca are o lunga lista de proiecte de infrastructura si a inceput cu pasajul de la Casa Presei.

Aici revenim la batalia proiectelor din debut. Proiectul pasajului lui Oprescu de la Casa Presei nu a trecut in sedinta de miercuri de votul Consiliului General, cu largul concurs al consilierilor PDL. Acestia l-au acuzat pe Oprescu ca le-a trimis proiectul cu doar o zi inainte de vot si ca in realitate proiectul nu este destul de explicit.

Mai pe romaneste, daca primarul nu da bani pentru stadion, nici Consiliul General, controlat de PDL-PNG nu voteaza proiectele sale. Si atunci, nimeni nu mai are cu ce sa se laude. Intre timp, in Bucuresti tot cu 5 kilometri pe ora se circula, locuri de parcare tot nu sunt, cainii maidanezi sunt peste tot, centrul istoric cade, in schimb avem circ pe paine la fiecare sedinta de Consiliu General.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro