Tudorel Toader, intalnire cu Frans Timmermans la Strasbourg inainte de dezbaterea pe legile justitiei din Parlamentul European
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit marti dimineata cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans la Strasbourg, in contextul in care miercuri va avea loc dezbaterea din Parlamentul European pe legile justitiei din Romania. Intalnirea, la care a participat si Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a durat putin peste o ora.
Potrivit informatiilor noastre, intalnirea a fost solicitata de cei doi ministri romani.
Cel mai probabil, Toader nu va lua cuvantul miercuri in cadrul dezbaterii, intrucat, potrivit unor surse din cadrul Parlamentului European, ministrul Justitiei nu are un rang suficient de inalt in stat, cel care ar fi putut vorbi, din punct de vedere procedural, fiind premierul.
Ministrul are programate mai multe intalniri marti si miercuri, inclusiv cu grupurile europarlamentare, exceptand PPE.
UPDATE Comunicatul MJ despre intalnire:
„În data de 6 februarie 2018, în intervalul orar 09:45 – 10:55, domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției și a doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, s-au întâlnit, la sediul Parlamentului European din Strasbourg, Franța, cu domnul Frans Timmermans, Prim Vice Președinte al Comisiei Europene.
Subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justiției și stadiul actual al acestora, modificarea codului penal și codului de procedură penală, precum și ultima decizie a Curții Constituționale privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităților publice.
Privitor la legile justiției, ministrul justiției a prezentat stadiul actual și etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate și soluțiile legislative constatate ca fiind neconstituționale.
În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, ministrul justiției a prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor din coduri cu Decizii ale Curții Constituționale a României.
De asemenea, cu privire la dispozițiile Legii pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea şi funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER a menționat faptul că legea a fost adoptată pentru punerea în acord a dispozițiilor legale cu jurisprudența Curții Constituționale în materie.”