Tudorel Toader: Nu spune nimeni că a doua propunere la șefia DNA trebuie să fie neapărat altcineva
Ministrul Justiției Tudorel Toader a afirmat luni seară, la Antena 3, solicitat să comenteze ce va face dacă președintele o va respinge pe Adina Florea în condițiile în care șeful statului poate refuza o singură dată și motivat propunerea, că a doua variantă la șefia DNA nu trebuie să fie neapărat altcineva.
„Nu spune nimeni că a doua propunere trebuie să fie neapărat altcineva”, a declarat Toader, potrivit Mediafax.
Ministrul Justiției a precizat că Adina Florea a fost aleasă de comisia din cadrul instituției pe care o conduce ca fiind cea mai potrivită pentru funcția de procuror-șef la DNA.
„Comisia de interviuri a fost prezidată de mine și cei patru secretari de stat. Eu m-am exprimat ultimul, i-am lăsat pe colegii mei să văd evaluarea pe care o fac, spre cine își îndreaptă atenția. Doamna Florea, fiecare membru a spus că dânsa este membrul cel mai potrivit pentru această funcție”, a completat Tudorel Toader.
Adina Florea a primit aviz negativ din partea Secției pentru procurori a CSM. Ea a fost propusă la șef la DNA de către Tudorel Toader în data de 6 septembrie. O zi mai târziu, procurorul general Augustin Lazăr anunța că se fac verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, de unde provine și Florea, existând suspiciuni că de acolo a apărut în spațiul public protocolul secret din 2016. În data de 27 septembrie a fost programată audierea în fața CSM a Adinei Florea, dar aceasta a fost amânată tocmai pentru a fi finalizată cercetarea disciplinară cerută de procurorul general. Audierea a fost reluată pe 8 octombrie și ulterior a venit și avizul negativ.
Potrivit articolului 54 din legea 303/2004 modificată privind statutul procurorilor și judecătorilor, președintele Klaus Iohannis poate respinge o singură dată propunerea, fiind nevoit să motiveze de ce.
- Jurnalistul Liviu Avram, în Adevărul: „Preşedintele poate respinge nelimitat propunerile la şefia DNA”. El atrage atenția asupra unei prevederi tranzitorii din noul Statut al Magistraţilor, care spune că „Prevederile prezentei legi nu se aplică procedurilor de ocupare a posturilor de conducere în curs de desfăşurare la data intrării sale în vigoare”.