Sari direct la conținut

Tudorel Toader pasează amnistia și grațierea la Parlament: La ministerul Justiției nu există un astfel de proiect / Suntem în an centenar, legiuitorul poate fi generos / Indiferent de avizul CSM, voi continua procedurile numirii Adinei Florea

HotNews.ro
Tudorel Toader, Foto: Agerpres
Tudorel Toader, Foto: Agerpres

Tudorel Toader a declarat marți seara, la Antena 3, că la ministerul Justiției nu există un proiect de ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea „nici în discuție, nici în dezbatere, elaborare sau avizare”.

„La ministerul Justiției nu există nici în discuție, nici în dezbatere, elaborare, avizare un proiect de act normativ pe OUG referitor la amnistie și grațiere”, a spus Toader, la o întrebare formulată de Mihai Gâdea.

Acesta a pasat mai degrabă mingea la Parlament. „Suntem în anul centenar” iar „legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”, în condițiile în care „există în Parlament un proiect de lege privind amnistia și grațierea”.

„Este vorba de o decizie juridică, de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competență să o promoveze, eu nu pot să mă substitui legiuitorului”, a subliniat el.

Tudorel Toader a notat că „în istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemență referitoare la amnistie și eventual și grațiere” dar „de fiecare dată legiuitorul a prevăzut condițiile amnistiei, grațierii dar și excepții”, în condițiile în care „nu poți să amnistiezi fapte să spunem grave, contra persoanelor, de violență domestică, sunt valori ce trebuie protejate în orice context socio-economic”.

Printre aceste excepții Tudorel Toader a exemplificat, în dialogul cu Mihai Gâdea, și cazurile de „omor, corupție”.

Despre propunerea Adinei Florea pentru șefia DNA: Avizul CSM va fi unul negativ, dar eu voi trimite oricum candidatura la președinte

  • Doamna procuror Adina Florea, prin conținutul dosarului, prin experiență profesională, dar și prin modul în care s-a prezentat la interviu expunand bunele și relele DNA-ului a convins în unanimitate Comisia că e cea mai potrivită.
  • Sigur că procurorii din CSM nu vor primi foarte favorabil ceea ce spun, dar, indiferent de avizul lor, eu voi consulta procedurile pentru numirea Adinei Florea
  • Când eu am spus că Ministerul Public s-a îndepărtat de la misiunea lui, procurorii CSM mi-au sărit în cap.
  • Aștept ca cei din CSM să delibereze și să dea avizul cel mai adecvat. Personal, cred că avizul va fi unul negativ, dar eu voi trimite candidatura la președinte.

CSAT și SRI au avizat Ordonanța 6. ”Și președintele României e om și mai greșește. Eu nu am mai auzit de așa ceva că SRI să avizeze o ordonanță, dar nici eu nu le știu pe toate”, a declarat Toader.

Am cerut CSM să îmi comunice dacă procurorul Augustin Lazăr a avut o evaluare în ultimii trei ani

  • Dincolo de evaluarea pe care am declanșat-o și care este în desfășurare, procurorul general își face și o autoevaluare, după statut orice magistrat este supus unei evaluări
  • Procurorul general în ultimii trei ani de zile nu a avut o astfel de evaluare din partea nimănui.
  • Am cerut în scris la CSM să îmi comunice dacă procurorul general a avut în ultimii de trei ani astfel de evaluare, să îmi dea o copie, să văd cine l-a evaluat și calificativul”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro