Sari direct la conținut

Turneul „Pianul Călător” susţinut de Horia Mihail continuă în luna mai cu noi recitaluri

HotNews.ro
Horia Mihail: Foto Virgil Oprina, Foto: PR Music
Horia Mihail: Foto Virgil Oprina, Foto: PR Music

Turneul „Pianul călător”, ediţia a noua, a trecut de jumătate. În acest an, Horia Mihail s-a reîntâlnit deja cu trei din cele cinci piane călătoare rămase în anii trecuți la Tulcea, Deva şi Alba Iulia. După ce, în prima parte, a străbătut Dobrogea, Muntenia şi Transilvania, după micul respiro de Paşti, turneul va continua cu concerte susţinute în Oltenia, la Slatina şi Caracal, şi în Moldova, la Roman, Iaşi, Bârlad, Tecuci (celelalte două piane călătoare aşteptându-l la Roman şi Caracal), pentru a se încheia la Mogoşoaia şi Bucureşti (Sala Teatrelli).

Repertoriul acestei ediţii aduce pe scenă muzica lui Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven, marii reprezentanţi ai clasicismului vienez, un program deosebit de atractiv pentur iubitorii muzicii live de bună calitate.

Turneul Pianul călător a pornit în 2011, în anul bicentenarului Franz Liszt, cu un program Liszt, primul pian pus la dispoziţie de Radio România fiind lăsat la Mediaş, în folosinţa comunităţii locale. A urmat călătoria din 2012, care a dus pianul la Sânnicolau Mare, pentur ca în 2013 pe pianul călător să se cânte mult Beethoven, instrumentul oprindu-se la Tulcea. A urmat o ediţie 2014 100% Mozart, cu pianul dus la Roman, pentru ca, în 2015, pianul călător să fie profund romantic. În 2016, turneul Pianul călător a avut ca temă muzica chopiniană, pentru ca, în 2017, să aleagă valsul. În anul centenarului, 2018, Horia Mihail a pregătit un program Best of cu lucrări de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu, iar în 2019, unul dedicat clasicismului vienez.

Astfel, turneul Pianul călător se apropie de ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011. Pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin provinciile românești care aveau să devină mai târziu România.

Am ajuns în anul 2019, iar Horia Mihail a optat de această data pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne să ascultăm Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart şi celebra Sonata “Appassionata” nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.

Itinerar luna mai:

Sâmbătă, 4 Mai, ora 19 – Slatina, Centrul cultural “Eugen Ionesco”

Duminică, 5 mai, ora 19 – Caracal – Teatrul Național

Marti, 7 mai, ora 19 – Roman – Casa de cultură

Miercuri, 8 mai, ora 19 – Iaşi – Aula Bibliotecii Centrale Universitare

Vineri, 10 mai, ora 20.30 – Bârlad – Pavilionul “Marcel Guguianu”

Sâmbătă, 11 mai, ora 19 – Tecuci – Ateneu

Duminica, 12 mai, ora 18 – Mogoşoaia – Palatele Brâncovenesti

Luni, 13 mai, ora 19 – Bucureşti – Teatrelli

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro