Sari direct la conținut

TVR cere inca doua posturi: TVR 3 si TVR Info. Si Radiocom SA, controlata de Ministerul Comunicatiilor, vrea licenta TV

HotNews.ro

Televiziunea Romana a depus, luni, la Consiliul National al Audiovizualului cereri de licenta audiovizuala pentru doua noi posturi, TVR 3 si TVR Info, arata un comunicat SRTv. TVR 3 este prezentat drept primul canal cu acoperire nationala ce va fi dedicat comunitatilor si evenimentelor de interes regional, in timp ce TVR Info ar urma sa transmita informatii utilitare, de tip meteo, trafic sau avertizari de mediu.

Si Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. Radiocom, unde actionar majoritar este Ministerul Comunicatiilor, a depus cerere ptr a obtine licenta pentru un post TV numit „Info Line” care ar urma sa transmita informatii legate de trafic si meteo, deci cam acelasi lucru cu TVR Info. Pana acum au fost respinsi, insa, de 3 ori.

Informatia pe scurt:

  • Pentru TVR 3, „resursele financiare necesare sunt minime, avand in vedere ca se folosesc resursele umane si tehnice de la studiourile teritoriale ale televiziunii publice”.
  • „Noile canale nu vor afecta bugetele celorlalte posturi ale televiziunii publice”.
  • Vicepresedintele CNA Attila Gasparik: „nu cred ca este imposibil ca TVR-ul sa primeasca cele doua licente, dar va fi foarte complicat pentru ca posturile finantate din bani publici trebuie sa intre in grila de baza, care momentan este completa”.
  • Presedintele CNA Rasvan Popescu: „Pentru CNA, este importanta reflectarea viitoarelor campanii electorale in timp util. In consecinta este important ca posturile regionale sa poata functiona in conditii optime pentru reflectarea acestora”.

TVR 3 „va folosi toate rersursele studiourilor teritoriale pentru realizarea unui canal de nivel national dedicat problemelor regionale”, se arata in comunicatul TVR. Acesta precizeaza ca televiziunea publica doreste sa-si extinda portofoliul de studiouri teritoriale si ca „este foarte aproape sa intre in emisie TVR Targu Mures, iar anul viitor, TVR Constanta”.

Cererile TVR vor fi discutate in sedinta CNA de marti, 26 februarie.

In comunicatul de presa, TVR nu spune din ce resurse financiare vor fi sustinute cele doua noi posturi si nici nu este mentionat vreun studiu care sa dovedeasca nevoia unor astfel de posturi publice pe piata audiovizuala romaneasca. Biroul de presa a precizat, insa, pentru HotNews.ro, ca proiectul privind cele doua canale se afla abia in faza initiala, fapt pentru care TVR va putea oferi mai multe informatii privind finantarea si lansarea celor doua posturi „pe masura ce proiectul avanseaza”.

Aceeasi sursa mai precizeaza ca pentru cele doua canale TVR a solicitat licente audiovizuale prin satelit, ca pentru TVR 3 „resursele financiare necesare sunt minime, avand in vedere ca se folosesc resursele umane si tehnice de la studiourile teritoriale ale televiziunii publice” si ca TVR Info „ar urma sa foloseasca resurse minime, pentru ca acest proiect se bazeaza pe video stream”.

„Noile canale nu vor afecta bugetele celorlalte posturi ale televiziunii publice”, mai spune TVR. Biroul de presa face trimitere la o strategie de dezvoltare din vremea cand la sefia postului se afla Tudor Giurgiu: „acest proiect a fost propus de conducerea TVR, iar decizia de incepere a demersurilor i-a apartinut Consiliului de Administratie, conform unei strategii mai vechi, din anul 2006”.

Ce vrea televiziunea publica de la TVR 3 si TVR Info:

  • TVR 3 isi propune sa aiba un caracter preponderent informativ, cu mai mult divertisment la sfarsit de saptamana.
  • TVR 3 ar urma sa realizeze, în studiourile teritoriale sau în colaborare cu alţi parteneri interni sau externi, programe de televiziune, miniseriale de televiziune, filme documentare.
  • TVR 3 ar urma sa transmita în direct concertele, festivalurile, spectacolele si manifestarile sportive organizate pe plan local
  • „Infiintarea TVR 3 va da si posibilitatea TVR 2 sa se dezvolte in continuare pe targetul care l-a consacrat in ultimii ani. Intrucat volumul productiei editoriale regionale a crescut, TVR 2 se afla in situatia de a majora numarul orelor de splitare, diminuandu-si astfel programul propiu si fiindu-i afectat profund targetul si profilul pentru care s-au investit sume importante”.
  • TVR INFO va transmite în timp real imagini de pe camerele montate pe autostrazi si pe principalele drumuri nationale; va avea acces la stream-ul video al camerelor de supraveghere a traficului auto; va informa cetatenii in legatura cu actele necesare eliberarii pasapoartelor, evidenta persoanei, regimul permise si înmatriculari auto, caziere judiciare etc; va difuza informatiile meteo, va pune accent pe informarile si avertizarile hidrologice, va anunta alertele de poluare; va transmite alertele Ministerului Sanatatii legate de pandemii si epidemii etc.

Si Radiocom, detinuta de Ministerul Comunicatiilor, vrea televiziune

Si Societatea Nationala de Radiocomunicatii, aflata in subordinea Ministerul Comunicatiilor a depus cerere pentru a obtine licenta pentru un post tv numit „Info Line” care ar urma sa transmita informatii legate de trafic si meteo, deci cam acelasi lucru cu TVR Info.

Pana acum au fost respinsi insa de 3 ori. Motivatia a vizat faptul ca cererea este depusa de o societate de stat care se afla in curs de privatizare. Un alt motiv l-ar constitui faptul ca societatea ar putea profita de pozitia dominanta deoarece detine reteaua de emitatoare terestre la nivel national care ar putea fi folosita pentru transmiterea de semnal tv.

Managerul proiectului, Ovidiu Miculescu spune ca Info Line tv isi propune sa amplaseze camere in marile orase si in principalele statiuni turistie pentru a transmite astfel informatii non stop despre vreme si trafic.

UPDATE: Biroul de presa al MCTI a precizat pentru HotNews.ro ca „Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. RADIOCOM este o companie comerciala, care functioneaza dupa principiile pietei si ofera servicii comerciale catre terti. SNR RADIOCOM are ca principal actionar statul roman si ca reprezentant al statului, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei”.

Potrivit Ministerului, „compania are ca obiect de activitate broadcasting-ul si in aceste conditii are dreptul legal de a solicita obtinerea licentei pentru un post TV, institutiile competente (CNA, Consiliul Concurentei) urmand sa analizeze cererea si sa decida in ce masura acest lucru este posibil. Initiativa apartine exclusiv companiei Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. RADIOCOM, nu reprezinta un proiect al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei si nu trebuie atribuita in niciun fel Ministerului”.

„Problemele” CNA: Grila de baza si campania electorala

In legatura cu cererea Televiziunii Romane, vicepresedintele CNA, Attila Gasparik, a declarat pentru HotNews.ro ca „nu cred ca este imposibil ca TVR-ul sa primeasca cele doua licente, dar va fi foarte complicat pentru ca posturile finantate din bani publici trebuie sa intre in grila de baza, care momentan este completa”.

„Intrebarea este cine vor fi pagubitii si care vor fi cele doua posturi comerciale care vor iesi din grila, daca cele doua licente solicitate de TVR vor fi aprobate. Aici trebuie sa avem in vedre ca exista deja un precedent, in cazul licentei pentru postul TVR Cultural”, a amintit Gasparik.

In ce priveste solicitarea unei licente pentru TVR 3, presedintele CNA Rasvan Popescu, contactat de HotNews.ro, a pus problema apropiatelor campanii electorale, fara a intra in alte detalii, inaintea discutiilor programate la Consiliu maine. „Pentru CNA, este importanta reflectarea viitoarelor campanii electorale in timp util. In consecinta este important ca posturile regionale sa poata functiona in conditii optime pentru reflectarea acestora”, a declarat Rasvan Popescu.

Potrivit unor surse din cadrul TVR, initiativa privind postul regional ar fi fost „animata” la inceputul acestui an deoarece, printr-un astfel de post, ar fi atrasi bani de la buget care sa suplineasca intarzierile existente in prezent in colectarea taxei radio-tv. Aceasta activitate revine operatorilor de electricitate la nivel regional si a fost serios afectata de privatizarea acestora pe parcursul ultimilor ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro