Sari direct la conținut

TVR, omorita cu zile platite suplimentar

Cotidianul

Cotidianul a intrat in posesia raportului Comisiei care a realizat la cererea presedintelui Alexandru Sassu ancheta pe tema orelor suplimentare prestate de angajatii TVR de la 1 ianuarie pina la 31 august.

Potrivit raportului, aproximativ 2.000.000 de lei a platit televiziunea pentru cele 75.000 de ore de „overtime“ lucrate in perioada studiata.

Totul pe fondul unui deficit de 9 milioane de euro in primele sase luni ale anului, care risca sa ajunga intre 15 si 18 milioane de euro pina la sfirsitul 2007, dupa cum avertiza recent Sassu. Stiristii si personalul tehnico-administrativ sint campionii orelor suplimentare.

Cei 261 de angajati ai Departamentului de Stiri, cei mai mari „mincatori de ore suplimentare“, dupa cum spune Sorin Burtea, membru in Consiliul de Administratie (CA), au „devorat“ peste 19.000 de ore de extra activitate, cu toate ca munca lor reprezinta doar 12% din totalul de programe difuzate de postul national.

Suma care le-a intrat in buzunare se ridica la 661.000 de lei in cele opt luni. „Nu toata lumea a facut ore suplimentare, dar au fost jurnalisti care si-au dublat salariile. S-au dat ore suplimentare fara sa se tina cont de buzunarele goale ale televiziunii“, sustin surse din conducerea TVR.

Intrebati cine sint vinovatii pentru sumele uriase platite de institutie, membrii CA spun ca „deocamdata am investigat doar numarul de ore, nu si cauza pentru care cifrele sint atit de mari, insa activitatea comisiei va continua pentru a afla si aceste cauze“, ne-a declarat Radu Toma, seful Comisiei de ancheta a TVR.

Desi sustine ca nu a vazut inca raportul si mentioneaza ca in jumatate din perioada analizata de Comisie s-a aflat in concediu medical, Rodica Culcer are explicatii pentru cifrele rezultate: „Am sapte posturi vacante, iar orele suplimentare coincid cu cele sapte norme inmultit cu sase luni.

Directia produce patru jurnale pe TVR 1 si «Ora de Stiri» pe TVR 2 plus editiile speciale. Mai e ceva: orele suplimentare se acorda conform Contractului Colectiv de Munca“, completeaza sefa stirilor.

Cu buzunarele mai pline au plecat la sfirsit de luna si angajatii de la tehnico-administrativ, care au acumulat aproape 30.000 de ore suplimentare, reusind sa-i depaseasca pe colegii de la stiri.

Productia haotica, folosirea abuziva a resurselor (masini, care de filmat, echipe mobile), nerespectarea orarului de filmare sau productia programata „fara motiv“ simbata si duminica sint citiva dintre factorii care se fac vinovati de aceste sume, se arata in concluziile raportului. „Singurele persoane care poarta raspunderea sint sefii.

Nu inteleg de ce nu li se da oamenilor liber pe saptamina daca au muncit in weekend in loc sa li se plateasca ore suplimentare“, opineaza Radu Toma. Peste 16.000 de ore suplimentare s-au lucrat si la Directia de Arte si Productie, unde figureaza pe statul de plata 919 salariati. Pe linga leafa, lor le-au intrat in cont 380.000 de lei in cele opt luni.

Mai bine de 6.000 de ore au fost prestate la Directia Programe si peste 1.300 la Departamentul de Comunicare. Cel mai putin au stat peste program IT-istii institutiei, iar colegii de la alte departamente au adunat putin peste 500 de ore.

Un articol de Diana Lazar, Adriana Dutulescu

Integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro