Sari direct la conținut

Twitter: veni, vidi, vici- si mai ce?

Saxo Bank

Valoarea IPO a Twitter aduce aminte de presupusa opinie a lui Caesar despre campania lui in Marea Britanie: „Am venit, am vazut, am cucerit”. In urma drumului de succes parcurs de managementul Twitter in orientarea investitorilor institutionali, cererea a fost atat de mare, incat actiunile au fost de 30 de ori suprasubscrise inainte de tranzactionarea lor pe New York Stock Exchange. Odata incheiate primele zile de tranzactionare, sa examinam IPO-ul si felul in care va arata viitorul pentru investitorii Twitter.

Cota initiala de pret a fost stabilita intre 17-20 dolari per actiune, ceea ce s-a tradus printr-o evaluare foarte corecta, avand in vedere perspectivele actuale. Cu trei zile inainte de data IPO, cota de pret a fost ridicata la 23-25 dolari, inainte sa fie ridicata din nou, in cele din urma, la 26 dolari per actiune, ca urmare a unei cereri tot mai mari.

Si a tot crescut de atunci, desi Twitter a tinut ca pretul actiunilor sa nu depaseasca 26 dolari, tocmai pentru a evita situatia similara a IPO-ului Facebook, cand pretul actiunilor a fost umflat considerabil. Managementul Twitter a insistat pe un procent mic de investitori din zona retail, in favoarea mai multor investitori institutionali, pe termen lung. Din ce am putut auzi, un grup de mari investitori institutionali au cumparat aproximativ 50% din actiunile emise.

Pretul actiunilor a fost deschis de New York Stock Exchange la 45.10 dolari, un pret semnificativ mai mare decat IPO-ul de 26 dolari, care a oscilat puternic in primele minute inainte ca cererile de cumparare sa ajunga la un punct culminant, impingand pretul actiunilor la un nivel record de 50.09 dolari per actiune.

Cu toate acestea, entuziasmul a fost de scurta durata, iar pretul actiunilor a scazut rapid la pretul de pornire de 45 dolari, inainte de a mai flirta putin in jurul cifrei de 44 dolari. La acest moment, Goldman Sachs probabil a inceput sa devina mai agresiv in a stabili o norma de pret pentru ca ziua de tranzactionare sa fie incheiata cu succes. In timp ce sesiunea de tranzactionare a continuat, pretul actiunilor a inceput incet sa creasca in jurul cifrei de 48.50 dolari per actiune, scazand inapoi la 45 dolari per actiune, ca intr-o reluare a primei zile de tranzationare a Facebook, care a incheiat ziua la exact acelasi pret de deschidere.

Daca deja-vu-ul Facebook persista, Twitter ar putea avea parte, foarte probabil, de noi presiuni asupra pretului actiunilor. Facebook a pierdut 11% in a doua zi de tranzactionare.

Pe baza pretului de deschidere de 45 dolari per actiune, Twitter este evaluata la 21.7 EV/Sales. Dublu fata de evaluarea Facebook, care deja este cotata cu un pret agresiv (a se vedea tabelul de mai jos). Mesajul cheie pentru investitori este ca aceasta evaluare va mari consecintele riscurilor ivite in cazul in care Twitter nu satisface asteptarile in urmatoarele comunicate pe incasari

Daca exemplul Facebook, drept companie tranzactionata public, ofera vreo orientare, Twitter va intampina dificultati in a satisface asteptarile investitorilor in primul an de companie publica. Fiecare detaliu va fi examinat la urmatoarea sesiune pe incasari, iar investitorii vor fi probabil foarte critici vizavi de performantele coroborate cu nivelul foarte mare al evaluarii companiei.

Din combinatia unor actiuni restrictionate lansate pe piata, a unor actiuni preferentiale exceptionale si a numeroase variante de actiuni, ar rezulta o ecuatie care va fi depasita de presiunea de alimentare cu actiuni si, drept urmare, pretul actiunilor va tinde sa scada anul viitor.

Acestea fiind spuse, pretul actiunilor si fundamentele companiei pot functiona in doua lumi diferite. Asadar, in timp ce pretul actiunilor se poate afla sub presiune de-a cursul unui an, fundamentele de baza ale companiei se pot consolida cu usurinta, asa cum a fost cazul IPO-ului Facebook de anul trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro