Sari direct la conținut

Ucraina este „loc de testare" pentru rachetele nord-coreene, acuză Seulul / Moscova nu neagă fără echivoc folosirea armelor de la Phenian

HotNews.ro
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, participă la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, participă la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Statele Unite și aliații lor au condamnat miercuri folosirea rachetelor nord-coreene de către Rusia în Ucraina, calificând acest lucru ca fiind detestabil, în timp ce Seulul a spus că tara invadată din februarie 2022 este un loc de testare pentru rachetele cu capacitatea nucleară ale Phenianului, informează Reuters.

Luând cuvântul la o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU privind războiul de aproape doi ani declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, trimisul Rusiei a declarat că Statele Unite par să răspândească informații „greșite”.

Dar el nu a negat categoric că Rusia folosește arme nord-coreene, ceea ce, potrivit adjunctului ambasadorului american la ONU, Robert Wood, și altor aliați ai SUA, ar încălca rezoluțiile ONU.

„Este detestabil faptul că un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU încalcă în mod flagrant rezoluțiile Consiliului pentru a ataca un alt stat membru al ONU, încălcări care sporesc suferința poporului ucrainean, susțin războiul brutal al Rusiei și subminează regimul global de neproliferare”, a declarat Wood.

Anterior, Statele Unite și alte șapte națiuni au acuzat Rusia că și-a exploatat poziția de membru permanent cu drept de veto al Consiliului, achiziționând rachete nord-coreene și folosindu-le în Ucraina, încălcând rezoluțiile Consiliului.

„Un membru permanent al Consiliului de Securitate care se angajează de bună voie în aceste încălcări demonstrează o exploatare clară a poziției sale”, se arată într-o declarație a membrilor permanenți ai Consiliului, Marea Britanie, Franța și Statele Unite, a membrilor nepermanenți Malta, Slovenia și Coreea de Sud, precum și a Japoniei și Ucrainei.

Faptul că Rusia are drept de veto în Consiliu, la fel ca Marea Britanie, China, Franța și Statele Unite, garantează efectiv că organismul nu poate pedepsi Moscova.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Rusia a folosit recent rachete balistice cu rază scurtă de acțiune provenite din Coreea de Nord pentru a efectua mai multe lovituri împotriva Ucrainei, potrivit unor informații recent declasificate.

Moscova și Phenianul au negat că ar fi efectuat tranzacții cu arme, dar au promis anul trecut că vor aprofunda relațiile militare.

Rusia a lansat recent unele dintre cele mai intense lovituri asupra Ucrainei de când a invadat-o în urmă cu aproape doi ani.

Ambasadorul rus la ONU nu a negat fără echivoc folosirea rachetelor nord-coreene

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că statele occidentale au calificat sesiunea Consiliului de Securitate drept un exercițiu de „propagandă antirusească”, dar nu a negat fără echivoc faptul că Moscova ar fi tras rachete nord-coreene asupra Ucrainei.

„Astăzi, membrii occidentali ai Consiliului de Securitate au repetat „faptul” că armata rusă folosește rachete din Republica Populară Democrată Coreeană în operațiunea sa militară specială din Ucraina”, a declarat Nebenzia, precizând că un reprezentant al Forțelor Aeriene ucrainene a negat că ar exista vreo dovadă a acestui „fapt”. Așadar, se pare că SUA răspândesc informații care sunt greșite, fără a se chinui să verifice în prealabil acest lucru”, a declarat oficialul rus.

Ambasadorul Coreei de Sud a declarat că utilizarea de către Rusia a rachetelor nord-coreene a oferit Phenianului „”informații tehnice și militare valoroase” despre armele sale.

„Prin exportul de rachete către Rusia, RPDC folosește Ucraina ca loc de testare a rachetelor sale cu capacitate nucleară”, a declarat trimisul sud-coreean Hwang Joon-kook.

„Unii experți apreciază că rachetele lansate în Ucraina sunt rachete KN-23, despre care RPDC susține că pot transporta focoase nucleare”, a adăugat el, precizând că una dintre ele a zburat 460 km, distanța dintre un poligon de lansare nord-coreean și orașul sud-coreean Pusan.

„Din punctul de vedere al Coreei, aceasta echivalează cu un atac simulat”, a spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 686-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro