Ucraina și Moldova sunt pregătite să înceapă oficial negocierile de aderare la UE, spune Comisia Europeană
Ucraina și Moldova îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe oficial negocierile privind aderarea la UE, a declarat vineri Comisia Europeană, în timp ce premierul ucrainean Denîs Șmîhal și-a exprimat speranța că discuțiile ar putea începe la sfârșitul acestei luni, relatează Reuters.
„Confirmăm că pe partea Comisiei considerăm că toți pașii au fost îndepliniți de cele două țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru extindere, Ana Pisonero.
„Decizia este acum în mâinile statelor membre – acestora le revine să adopte cadrul negocierilor”, a spus ea.
„Odată ce acest pas este făcut, este prerogativa președinției UE să convoace o conferință interguvernamentală pentru a marca oficial începutul negocierilor”, a adăugat ea.
Deschiderea discuțiilor cu Uniunea Europeană ar fi un stimul pozitiv pentru Ucraina, în timp ce războiul cu Rusia intră în al treilea an, iar forțele Moscovei avansează în regiunea Donețk și au deschis un nou front în regiunea Harkov.
„Acum ne așteptăm ca partenerii noștri europeni să facă următorul pas – să înceapă deja luna aceasta negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană”, a spus Șmîhal pe Telegram.
„În fiecare zi, poporul ucrainean luptă pentru dreptul de a face parte din familia europeană în războiul împotriva agresorului rus”.
Evaluarea Comisiei va fi discutată acum de experți în grupurile de lucru și apoi de ambasadorii guvernelor UE săptămâna viitoare. Cele 27 de state membre UE trebuie să fie de acord în unanimitate să înceapă negocierile, care durează ani de zile până se încheie, prin adoptarea așa-numitului cadru de negociere.
De ce se grăbește UE să avanseze în dosarul negocierilor de aderare ale Ucrainei și Moldovei
Belgia, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul lunii iunie, face pregătiri pentru conferințe interguvernamentale cu Ucraina și Moldova care vor avea loc pe 25 iunie la Luxemburg, dacă există sprijin unanim.
Dar un astfel de sprijin nu este garantat deoarece Ungaria, care menține legături strânse cu Rusia și a criticat candidatura Ucrainei la aderare, are îndoieli cu privire la evaluarea Comisiei conform căreia Ucraina este pregătită și dorește să mai adauge câteva elemente la cadrele de negociere, au spus diplomații.
Belgia și Comisia sunt dornice să ajungă la un acord în iunie, înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă de la 1 iulie, timp de șase luni, deoarece diplomații UE se așteaptă ca Budapesta să înghețe întregul proces până în 2025.
Kievul a solicitat aderarea la UE în săptămânile imediat următoare după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022 și i s-a acordat statutul de candidat patru luni mai târziu.
În ciuda impactului războiului, care a devastat economia și a forțat milioane de oameni să-și abandoneze casele din orașele și satele din prima linie a conflictului, guvernul ucrainean a implementat reforme majore recomandate de UE.
Modificările au variat de la măsuri anticorupție la reglementări pentru administrația publică și siguranța alimentară.