Sari direct la conținut

UE ne da cartonase verzi, galbene si rosii

Realitatea Romaneasca

Comisia Europeana a initiat ieri procesul de monitorizare stricta a Romaniei asupra progreselor pe care le face pentru integrarea in 2007. Negociatorul sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, a declarat ca, o data cu publicarea raportului de monitorizare, Uniunea ne va da cartonase verzi, galbene sau rosii, in functie de ce eforturi facem ca sa raspundem la cerintele UE.

Sfarsitul lui octombrie va aduce primul raport de monitorizare a Romaniei din partea Comisiei Europene. Domeniile deficitare raman concurenta, justitia si afacerile interne. La acestea se adauga insa si mediul si agricultura. Trebuie spus ca raportul de monitorizare inlocuieste raportul de tara si cuprinde evaluarile Uniunii asupra gradului de pregatire a tarii noastre pentru aderarea din 2007.

Mai mult, pe baza raportului si a cartonaselor care il insotesc, Romania va afla in 2006 daca va fi activata clauza de salvgardare, adica amanarea aderarii cu un an. „Sistemul de monitorizare lansat astazi (ieri – n. red.

) este menit sa ajute autoritatile romane sa se concentreze asupra aspectelor relevante pentru a asigura o pregatire la timp si eficienta pentru aderarea la UE, conform angajamentelor asumate in timpul negocierilor de aderare”, a subliniat ieri Timo Summa, directorul general pentru extindere al Comisiei Europene.

Concurenta, mediul, justitia si afacerile interne ar putea primi cartonas rosu

Negociatorul-sef a explicat ieri ca un cartonas verde este similar unui progres, un cartonas galben semnifica amanarea datei aderarii cu un an sau integrarea tarii in UE, dar fara ca domeniile unde nu s-au facut progrese sa mai beneficieze de asistenta Uniunii.

Mai mult, Orban a tinut sa adauge ca „problemele sunt cartonasele rosii”, care reprezinta intarzieri serioase „care nu pot fi corectate”.

Oficialii Ministerului Integarii Europene recunosc implicit ca, in domeniile politica in domeniul concurentei, justitie si afaceri interne si mediu, Romania ar putea primi atat cartonase galbene, cat si rosii din partea Uniunii. Un alt domeniu extrem de sensibil este agricultura.

„Capitolul Agricultura este unul care ridica cele mai mari probleme”, a declarat Orban. El a mai spus ca, daca Romania nu va avea cadru institutional deplin operational, nu va primi platile directe pe care Uniunea a promis ca le va face pentru a ajuta agricultura romaneasca.

In ceea ce priveste concurenta, Orban a spus ca autoritatea de profil incearca inca sa asigure un control total al ajutoarelor de stat. Negociatorul-sef a subliniat ca o singura problema cu un singur ajutor de stat autorizat si care nu corespundea standardelor Uniunii poate activa clauza de salvgardare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro