Sari direct la conținut

Un colț de rai? Nu unul, ci trei și toate în București / Locurile pe care nu trebuie să le ratezi dacă iubești natura. FOTO

HotNews.ro
Parcul Sticlariei - august 2022 -15, Foto: Hotnews
Parcul Sticlariei - august 2022 -15, Foto: Hotnews

Nu trebuie să pleci din București, la munte, în deltă sau la țară, ca să te bucuri de natură. Capitala are trei locuri fantastice unde natura încă este la ea acasă. Este vorba despre Parcul Natural Delta Văcărești, Pădurea Băneasa și Parcul Sticlăriei. Vegetația a câștigat lupta cu betoanele, și chiar într-o plimbare de o oră, poți vedea zeci de specii de păsări și animale.

Parcul Natural Văcărești se află pe locul fostului lac Văcărești, pe teritoriul Sectorului 4, între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Independenței. Demersul de a transformă zona într-un parc natural a început în 2012, când Helmut Ignat a publicat în Național Geografic un articol despre „Delta dintre blocuri” și a prezentat imagini impresionante cu acest loc. În 2016 locul a căpătat statutul de parc natural și arie naturală protejată.

Parcul natural Văcărești adăpostește circa 100 de specii de păsări, mai mult de jumătate protejate, potrivit informațiilor furnizate de Asociația Parcul Natural București. Printre acestea se numără rată roșie, stârci, egrete, eretele de stuf, cormoranii, găinușă de baltă.

Zona mai adăpostește 6-7 specii de mamifere (vidra, vulpe, nevăstuică, bizam), amfibieni și reptile.

În sezonul cald, aproape în fiecare weekend, Administrația Parcului organizează tururi de observare păsări, piese de teatru și ateliere pentru copii, cursuri de yoga și ateliere de ecologie. Evenimentele sunt făcute cu bun-simț, fără a afecta natura.

Dincolo de aceste evenimente, o plimbare de o oră în acest loc te deconectează de la zgomotul și pesisajul citadin. Este incredibil cum o bucată de sălbăticie a supraviețuit în oraș.

Pădurea Băneasa este singura pădure urbană a Capitalei. În ciuda presiunii imobiliare uriașe din zonă, acest loc minunat încă rezistă. Pădurea Băneasa este unul dintre plâmânii orașului, ca să pentru peste 100 de specii de păsări și zeci de alte animale, spun specialiștii de la Asociația Parcul Natural Văcărești, care caută, alături de autorități, soluții pentru conservarea pădurii.

„Știați că, fără cele 1260 de hectare ale Pădurii Băneasa, aerul în Capitală ar fi mai poluat? Vegetația pădurii reține particule poluante, produce oxigen și reintroduce în sol cantități importante de apă. Pe timpul verii, pădurea are și un important rol în reglarea temperaturii din zonă. Iarna, Băneasa protejează de viscol cartierele învecinate și contribuie la echilibrarea temperaturilor scăzute.

Din punct de vedere natural, zona este caracterizată de o mare varietate de specii. În arbuștii, lizierele și arborii tineri ai pădurii încă putem auzi și întâlni brotăcelul răsăritean (Hyla orientalis), alături de alți „prieteni” ai acestuia: broasca roșie de pădure, broasca rugoasă, broasca de pământ. Și peste 100 de specii de păsări”, au scris cei de la Asociația Parcul natural Văcărești pe pagina de Facebook.

Pădurea Băneasa este minunată pentru plimbări, tururi cu bicicleta, alergare, iar iarna este unul dintre puținele locuri unde zăpada rezistă un pic mai mult iar copiii se pot plimba cu sania.

Parcul Sticlăriei este un parc vechi, lăsat în paragină peste 30 de ani, care devenise o uriașă groapă de gunoi. În octombrie 2021, parcul a fost redeschis după ce Primăria Sectorului 2 a făcut curățenie acolo și mici lucrări de modernizare.

Parcul este unul atipic, nu are locuri de joacă, terenuri de sport, alei din beton sau pavele, însă natura este la ea acasă aici. Este ca o pădure urbană amenajată minimal.

Iubitorii de natură pot vedea aici cormorani, pițigoi, găinușe de baltă, măcăleandri, șerpi de apă, chirighițe, stârci, ciufi de pădure, chiar și o colonie de papagali Papagalul Micul Alexandru. Toamna, locul este mai frumos ca niciodată (n.r. subiectiv).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro