Sari direct la conținut

„România educată”. Cum a obținut o persoană fără studii o diplomă de BAC falsă cu ajutorul unui consilier din Ministerul Educației

HotNews.ro
Justiție, Foto: Freepik.com
Justiție, Foto: Freepik.com

Marius Căldăraru, consilier în cadrul Direcţiei Generale a Minorităţilor şi Relaţia cu Parlamentul a Ministerului Educaţiei s-a implicat în procurarea unor acte oficiale false în favoarea unor persoane fără studii pentru a fi integrate social în câmpul muncii, profitând de relaţiile sale profesionale, arată o anchetă a Parchetului de pe lângă judecătoria Caracal.

  • Oficialul Ministerului Educației a fost condamnat într-o primă instanță pentru instigare la fals. Nu a recunoscut acuzația, invocând  ba că era băut când a discutat cu amicul care i-a cerut favorul, ba că i s-a șters conversația din aplicația WhatsApp.
  • Oficialii Ministerului Ministerul Educației au declarat pentru HotNews că instituția nu a fost informată despre anchetă și condamnarea consilierului.
  • Marius Căldăraru și-a dat demisia a doua zi după ce HotNews a solicitat ministerului un punct de vedere despre acest caz.

Punerea sub  acuzare a oficialului Ministerului Educației a venit absolut întâmplător. Procurorii din Caracal cercetau alte fapte penale care îl vizau pe informaticianul Liceului Tehnologic „Constantin Filipescu”. Cu două condamnări cu suspendare pentru infracțiuni de fals și trafic de influență, primite în 2020, informaticianul Mihai Neagoe a continuat să lucreze la Liceul Filipescu. 

„Pedeapsa nu trebuie percepută ca o răzbunare din partea societăţii pentru că inculpatul a greşit, ci trebuie să trezească rezonanțe în plan psihologic, putând fi corectivă numai dacă ţine seama de natura morală a omului şi de capacitatea sa de a-şi analiza faptele şi de a se hotărî pentru o conduită compatibilă cu interesele societății”, motivau magistrații Judecătoriei Caracal în septembrie 2020, când au pronunțat a doua condamnare împotriva informaticianului Neagoe.

Trei ani de supraveghere au fost considerați de judecători suficienți pentru ca angajatul Liceului Filipescu să își reconsidere comportamentul. Acesta însă nu s-a conformat și și-a reluat obiceiurile infracționale la scurt timp după ce instanța dăduse dovadă de clemență, arată datele din dosarul consultat de HotNews.

Mihai Neagoe a continuat să promită unor localnici că le poate falsifica tot felul de documente oficiale sau le promitea că îi ajută să se angajeze în diverse instituții. Contracost, desigur. Aceleași gen de fapte le săvârșise și în primele două dosare în care a fost condamnat.

Cum a început a treia anchetă care îl viza pe informatician

În 2022, zece persoane din Caracal i-au plătit informaticianului Liceului ”Constantin Filipescu” sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei pentru a le falsifica documente oficiale: certificate de încadrare în grad de handicap, scrisori medicale chiar și contracte de muncă. Când oamenii și-au dat seama că au fost păcăliți, au depus plângeri la poliție.

Mihai Neagoe a fost monitorizat și astfel avea să se descopere și intervenția oficialului din cadrul Ministerului Educației. În trecut, consilierul Marius Căldăraru fusese coleg de muncă cu el la Liceul Filipescu și îi lega o relație de amiciție.

  • Liceul „Constantin Filipescu” Caracal, unde era angajat ca informatician Mihai Neagoe, este unitatea școlară din județul Olt cu cele mai slabe rezultate la examenele naționale. Anul acesta doar doi absolvenți au susținut bacalaureatul, însă niciunul nu a promovat examenul, iar la clasa de gimnaziu media generală a celor 18 absolvenți care au participat la Evaluarea Națională a fost 2,75, arată datele centralizate de Ministerul Educației după cele două examene.

Intervenția de la Minister

Originar din județul Olt, Căldăraru a fost căutat în 2022 de un amic din Caracal, Marin Mușat, care i s-a plâns că soția lui are nevoie de o diplomă de bacalaureat pentru a se angaja la o filială CEC din zonă. Soția lui Mușat nu avea studii liceale, abandonase școala în clasa a IX-a.

Potrivit datelor din dosar, consilierul din Ministerul Educației l-a contactat pe WhatsApp pe informaticianul Liceului Filipescu din Caracal, căruia i-a cerut să facă rost de o diplomă de bacalaureat pentru soția unui prieten. Neagoe a acceptat, dar a cerut 500 de euro.

Urmare a intermedierii făcute de angajatul Ministerului Educației, informaticianul Liceului Filipescu s-a întâlnit chiar în fața unității de învățământ cu bărbatul care voia diploma falsă. Acesta i-a adus o fotografie a soției, certificatul de naștere, precum și suma de 200 de euro și 600 de lei. Marin Mușat l-a anunțat pe informatician că diferența până la 500 de euro i-o va da când va primi diploma.

Soția lui Mușat se înscrisese deja la concursul de angajare, fiind programată pentru interviu, însă diploma încă nu îi parvenise. Marin Mușat l-a sunat iarăși pe prietenul său din Ministerul Educației. Căldăraru l-a contactat din nou pe WhatsApp pe informaticianul Liceului Filipescu și i-a cerut să urgenteze eliberarea documentelor promise lui Mușat.

Urmare a presiunilor venite din minister, Mihai Neagoe s-a conformat iar pe pe 18 ianuarie 2023 s-a întâlnit cu Marin Mușat înmânându-i diploma falsificată și o adeverință din care reieșea că soția sa absolvise Liceul ”Constantin Filipescu”. La întâlnirea avută în parcarea unui supermarket din Caracal, informaticianul a primit și restul de bani: 200 de euro.

Potrivit diplomei, soția lui Mușat figura că a susținut si promovat examenul de bacalaureat sesiunea august -septembrie 2005 cu media 7,63.  

Femeia nu a mai apucat să folosească diploma și adeverința școlară din care reieșea că femeia studiase la profilul matematică-informatică pentru că au intervenit polițiștii.

Cum s-a apărat consilierul din Minister

În timpul anchetei, toți cei zece olteni cărora informaticianul le promisese locuri de muncă sau le oferise acte false și-au retras plângerile, spunând că s-au împăcat cu informaticianul care le-a restituit toate sumele primite pentru falsificarea documentelor. Mihai Neagoe u a mai fost anchetat pentru înșelăciune, în schimb nu a scăpat de acuzația de fals, infracțiune pentru care nu intervine ”împăcarea”.

Atât Marin Mușat, cât și informaticianul Mihai Neagoe au recunoscut întru-totul acuzațiile. Singurul care nu a recunoscut acuzațiile a fost consilierul din Ministerul Educației.

La audieri, Marius Căldăraru a declarat că îl știa pe Marin Mușat încă din copilărie și că s-a întâlnit cu acesta la o petrecere, organizată într-un sat din Olt în septembrie 2022. A afirmat că a purtat unele discuții cu prietenul său, „fără a mai reține exact dacă priveau eliberarea unei adeverințe sau diplome de bacalaureat pe numele soției lui, întrucât era în stare de ebrietate”.

Căldăraru a mai declarat că s-a întâlnit cu Mușat o lună mai târziu și că atunci acesta i-ar fi spus că soția lui are nevoie de o adeverință de la Liceul „Constantin Filipescu” și că atunci i l-a recomandat pe informaticianul Neagoe, fiind fost coleg de muncă.

Consilierul din Ministerul Educației a negat că ar fi știut de caracterul fals al documentelor. Procurorii i-au solicitat să pună la dispoziție conversația avută pe WhatsApp cu Marin Mușat, însă Căldăraru a susținut că nu o mai are, deoarece fiica lui ar fi dezinstalat din greșeală aplicația și ar fi pierdut toate conversațiile. Polițiștii au făcut rost de ele, fiindu-le puse la dispoziție de ceilalți doi inculpați.

Contrazis de probe

„Inculpatul Căldăraru Marius susține că inițial nu a cunoscut că documentele la care se referea prietenul său Mușat Marin urmează a fi întocmite în fals, de acest aspect dându-și seama ulterior în urma conversațiilor purtate cu inculpatul Neagoe Mihai, știind de problemele pe care acesta le-a avut în trecut cu legea, dar nu a dat importanță întrucât în acea perioadă avea mai multe probleme familiale”, a explicat procurorul de caz.

Anchetatorii au realizat o confruntare între informaticianul Neagoe și consilierul Căldăraru. Primul a susținut că oficialul din minister  l-a determinat să întocmească în fals diploma de bacalaureat, punându-l în legătură cu Mușat Marin.

„Știa în permanență că diploma de bacalaureat urma să fie întocmită în fals, chiar negociind cu acesta prețul efortului depus”, a declarat informaticianul la audieri. Căldăraru a negat.

El a susținut în fața judecătorilor că având în vedere multitudinea de infracțiuni de fals comise de informaticianul Liceului Filipescu nu era nevoie ca el să instige pentru a comite și al 11-lea fals.

„Este irelevant că anterior inculpatul Neagoe Mihai a comis 10 infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, atâta timp cât a fost instigat pentru comiterea celui de al 11 act de fals material”, l-au contrazis judecătorii.

Judecător: Intenția a fost clară

Instanța arată că oficialul Ministerului Educației știa, în mod categoric, că diploma eliberată soției prietenului său este falsă.

În conversația purtată pe WhatsApp, informaticianul Liceului Filipescu i-a trimis consilierului Căldăraru un mesaj în care l-a întrebat daca este în regulă pentru a-i face o diplomă falsă, iar acesta din urmă a întrebat cât costă.

  • 500 de euro, i-a răspuns în scris informaticianul, dar Căldăraru a încercat o negociere spunându-i că i se vor da 300 de euro. Informaticianul nu a renunțat la prețul său și i-a trimis din nou un mesaj indicând suma de 500 de euro. Văzând că amicul nu cedează, consilierul i-a acceptat oferta, scriindu-i ,,da”.

„Instanța nu va avea în vedere susținerile inculpatului Căldăraru conform cărora nu si-a dat seama de răspunsul pe care l-a dat, întrucât din discuțiile purtate cu Mușat Marin și Neagoe Mihai rezultă în mod clar intenția acestuia de a-l determina pe Neagoe Mihai să emită o diplomă falsă contra unui cost”, a conchis judecătorul care a soluționat cazul.

Pedepsele

Pentru că și-a recunoscut într-un totul faptele și a solicitat să fie judecat prin procedura simplificată bărbatul care a solicitat diploma falsă pentru soție a scăpat cu cea mai blândă pedeapsă: 10 luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la fals. L-a ajutat lipsa antecedentelor penale.

Informaticianul Mihai Neagoe, chiar dacă a recunoscut faptele și a colaborat cu anchetatorii nu a scăpat de închisoare. Având în vedere că are alte două condamnări la activ, pentru fapte similare, și că a comis noile in fracțiuni în termenul de supraveghere, Judecătoria Caracal a decis condamnarea sa la 6 ani și 2 luni închisoare, fiindu-i cumulate și pedepsele anterioare.

„Deși avea o profesie calificată, a profitat de ea a crea acte oficiale şi a introduce in câmpul muncii persoane necalificate- fără studii liceale, medicale sau profesionale- care să pună în pericol sănătatea şi drepturile cetățenilor unei comunități, în speţă a acordat acte oficiale privind calitatea de asistent medical, infirmier, agent de pază”, a motivat instanța.

Găsit vinovat pentru instigare la fals, Marius Căldăraru a fost condamnat la 1 an și 2 luni închisoare cu suspendare. I s-a stabilit un termen de supraveghere  de trei ani, perioadă în care îi este interzis să mai ocupe o funcție publică.

La stabilirea pedepsei judecătorii au indicat: atitudinea nesinceră în fața probelor evidente dar și statutul social.

„Instanța constată că inculpatul deși este o persona publică aşa cum rezultă din ordinul Ministrului Educației nr. 6158/31.08.2023 prin care a fost desemnat ca consilier în Direcția Generală a Minorităților și Relația cu Parlamentul, acesta s-a implicat în procurarea unor acte oficiale false în favoarea unor persoane fără studii pentru a fi integrate social în câmpul muncii, profitând de relaţiile sale profesionale. În consecință, instanța consideră că stabilirea unei pedepse orientate spre minim, de 1 an şi 2 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii instigare de fals material în înscrisuri oficiale, constituie un mijloc de reeducare suficient pentru inculpat şi de atenționare ca pe viitor să nu mai săvârșească acest gen de fapte”, se arată în motivarea Judecătoriei Caracal.

Sentința pronunțată pe 28 mai a fost contestată atât de inculpați, cât și de procurori. Dosarul a fost înaintat Curții de Apel Craiova, unde este programat un prim termen de judecată pe 10 septembrie.

Ministerul Educației a aflat de condamnarea consilierului de la HotNews

HotNews a solicitat pe 24 iulie oficialilor Ministerului Educației un punct de vedere în legătură cu acest caz. A doua zi, consilierul Marius Căldăraru și-a dat demisia din funcție invocând motive personale. Oficialii instituție au precizat că nu au fost informați oficial despre acest caz.

„Din punct de vedere instituțional, Ministerul Educației nu a fost înștiințat de către instituțiile abilitate cu privire la existența unui dosar de urmărire penală emis pe numele domnului Căldăraru Marius și nici în privința procesului său penal. Precizăm și faptul că Ministerul Educației nu este parte într-un dosar care-l implică pe acesta”, se arată în răspunsul transmis, la solicitarea HotNews, de Ministerul Educației.

Marius Căldăraru a fost angajatul Ministerului Educației în funcția de consilier IA la Direcția Minorități din cadrul Direcției Generale Minorități și Relația cu Parlamentul. A fost detașat în cadrul Ministerului Educației în perioada 01.08.2019 – 25.07.2024, au mai precizat oficialii ministerului.

INTERVIURILE HotNews.ro