Un consortiu condus de ENEL face termocentrala de doua mld. euro
Reprezentantii celor trei companii au semnat ieri documentele pentru constituirea societatii mixte care va dezvolta proiectul, participarea la finantarea investitiei urmand sa se faca proportional cu cota-parte din societate.
Potrivit documentelor semnate ieri, la noua societate ENEL, principalul distribuitor privat de electricitate din Romania va detine 85%, Global International 2000 va avea o participatie de 10%, iar Romelectro de 5%. Potrivit lui Golovin, termocentrala va functiona cu carbune din import.
In perioada urmatoare, compania nou-infiintata va studia daca terenul concesionat recent la Galati permite construirea unei capacitati de producere a energiei electrice de pana la 2.000 MW si, daca zona permite, “evacuarea” in siguranta a energiei produse in noua unitate.
Obtinerea autorizatiilor de construire a centralei va dura o perioada cuprinsa intre un an-un an si jumatate, in timp ce constructia propriu-zisa a viitoarei centrale va dura intre trei si cinci ani”, a explicat presedintele Global International 2000.
Daca terenul va permite constructia capacitatii de 2.000 MW, unitatea de la Galati ar putea fi cea mai mare termocentrala pe carbune din sud-estul Europei. Anuntul privind posibilitatea construirii la Galati a unei termocentrale de catre gigantul italian ENEL a fost facut recent de directorul general al Administratiei Zonei Libere (AZL) Galati, Angela Ivan.
Aceasta a anuntat ca firma Global International 2000 din Bucuresti a concesionat 36,5 hectare de teren, suprafata pe care va construi, impreuna cu Enel, cea mai mare termocentrala pe carbune din sud-estul Europei.
Un articol de Simona Dobre