Sari direct la conținut

Un dinozaur descoperit in statul american Utah ar putea fi un stramos al Tyrannosaurus Rex

HotNews.ro
Reconstructia scheletului Lythronax argentes (A) si Teratophoneus curriei (B), Foto: PLoS ONE
Reconstructia scheletului Lythronax argentes (A) si Teratophoneus curriei (B), Foto: PLoS ONE

Oamenii de stiinta din statul american Utah sustin ca au descoperit un stramos al Tyrannosaurus Rex, un pradator masiv, cu un craniu gros si cu dintii mari supranumit „regele sangelui”, transmite Reuters.

Muzeul de Istorie Naturala din Utah, cu sediul in Salt Lake City, a prezentat joi fosilele unui dinozaur cu o lungime de 7,3 metri, putin mai mic decat un T. Rex si cu circa 10 milioane de ani mai batran. Anuntul descoperirii unei noi specii de dinozaur a fost publicata in jurnalul stiintific Plos One.

Oamenii de stiinta spera ca descoperirea ii va ajuta sa inteleaga mai bine ecosistemul in care au trait acesti pradatori.

Descoperit de niste angajati ai Biroul Federal de Gestionare a Terenurilor in estul statului Utah, in 2009, oamenii de stiinta au denumit animalul Lythronax argentes, sau „regele sangelui”, datorita dintilor mari si a faptului ca pare sa fi dominat ca animal de prada.

„Descoperirea exemplarului Lythronax impinge evolutia grupului care da nastere Tyrannosaurus Rex, iar asta este ceva ce nu am inteles pana acum”, a declarat geologul Mark Loewen, de la Universitatea din Utah, care a condus sapaturile pentru noul dinozaur. „Lythronax un fel stramos al lui T. Rex”, a adaugat Loewen.

Paleontologii au crezut ca membrii grupului cu caracteristici precum cele ale T. Rex – corp mare, membre anterioare scurte, craniu gros si ochi pozitionati in partea anterioara a craniului – dateaza de acum circa 70 milioane de ani, insa Lythronax prezinta semne care indica ca ar fi trait in urma cu cel putin 80 de milioane de ani.

Precum ruda sa, se crede ca Lythronax ar fi fost pradatorul suprem al vremii sale, fiind raspandit pe o fasie intinsa din Mexic pana in Alaska, care cuprindea inclusiv parti din statul Utah, in etapa Campanian din perioada Cretacicului tarziu.

„Ceea ce e cu adevarat interesant este faptul ca acest lucru demonstreaza ca originile ultimilor tyrannosaurus cunoscuti au fost in partea de sud a Americii de Nord, spre deosebire de Asia sau extrema nordica a Americii de Nord”, asa cum se credea anterior, a declarat Andrew Farke de la Muzeul de Paleontologie Raymond M. Alf din Claremont, California.

Oasele exemplarului de Lythronax au fost gasite fixate intre straturi de cenusa vulcanica, ceea ce a permis paleontologilor sa determine varsta dinozaurului prin studierea descompunerii cristalelor de cenusa care le inconjurau.

„Acest tip de descoperire este foarte interesant si ide interes pentru ca nu este doar un alt animal din acea epoca, ci un pradator de dimensiuni mari din acea perioada”, a declarat paleontologul Peter Roopnarine, de la Academia de Stiinte din California, care studiaza ecologia perioadelor in care au trait dinozaurii.

Roopnarine a adaugat ca posibilitatea de a afla mai multe despre Lythronax va dezvalui informatii despre ecosistemul din acea vreme. „Acest lucru va schimba felul in care intelegem acest ecosistem mai vechi”, a precizat paleontologul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro