Sari direct la conținut

Un documentar romanesc in competitie la IDFA 2008

HotNews.ro

Selectionerii Festivalului International de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA) – recunoscut drept cel mai important eveniment mondial dedicat acestui gen – au inclus un singur film romanesc in concursul de anul acesta (20–30 noiembrie). „Constantin si Elena”, primul lungmetraj documentar al lui Andrei Dascalescu, va concura, in cadrul sectiunii „First Appearance”, cu alte 14 filme de debut din intreaga lume.

„Constantin si Elena” (coproductie Romania – Spania) este un film personal si onest, captivant si emotionant, despre povestea de dragoste fara varsta a unui cuplu casatorit de peste jumatate de secol, care traieste intr-un sat pitoresc din nord-estul Romaniei (langa Piatra Neamt). Documentarul observational porneste de la activitatile cotidiene ale celor doua personaje, urmarite de-a lungul unui an, pentru a ajunge la semnificatii profunde, prezentandu-ne o lume a spiritului si a intelepciunii ancestrale pe care o credeam de mult disparuta.

Andrei Dascalescu: „Am filmat si montat singur. Cred ca e mult spus „regizat” pentru ce-am facut, dar tot eu sunt si regizorul. Si chiar producatorul. As putea scrie o carte despre avantajele si dezavantajele de-a filma singur un documentar, despre metode de-a nu perturba universul pe care-l documentezi.” Din 67 de ore de material brut filmat, regizorul a pastrat in versiunea finala, care va fi prezentata in premiera mondiala la IDFA 2008, aproximativ 100 de minute.

Monteur, sound designer, operator, producator si regizor, Andrei Dascalescu a mai realizat, in colaborare cu Victor Dragos, scurtmetrajul FLY, prezentat deja de 10 festivaluri de film nationale si internationale importante, cel mai recent fiind Cinemed Montpellier, aflat in plina desfasurare.

IDFA este cel mai amplu festival de film documentar din lume. In fiecare an, incepand din 1988, la Amsterdam sunt prezentate peste 250 de filme internationale. IDFA este si principalul loc de intalnire al profesionistilor din lumea documentarului. Cea mai importanta prezenta romaneasca de pana acum s-a inregistrat in 2004, cand filmele a patru regizori (Dumitru Budrala, Florin Iepan, Alexandru Solomon si Ileana Stanculescu) au fost incluse in sectiunile competitionale ale festivalului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro