Sari direct la conținut

Un economist afirmă că Germania a rămas fără motorul său „rezilient” de creștere: Există riscul unei noi recesiuni

HotNews.ro
Produse pregatite pentru export in Hamburg, Germania, Foto: Roland Magunia / AFP / Profimedia Images
Produse pregatite pentru export in Hamburg, Germania, Foto: Roland Magunia / AFP / Profimedia Images

Un economist de la ING afirmă că schimburile comerciale nu mai sunt „motorul de reziliență” al economiei germane, ci mai degrabă o frână, deși acestea au scăzut mai puțin decât era anticipat luna trecută pe fondul reducerii cererii pe plan global, transmit agențiile DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Exporturile Germaniei au scăzut cu 0,9% în iulie, după un avans de 0,2% în iunie, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 1,5%.

Exporturile către statele membre UE au urcat cu 0,5%, iar cele către ţările din afara UE au scăzut cu 2,5%. Exporturile către SUA şi China au urcat în iulie cu 5,2%, şi, respectiv, 1,2%, iar cele către Marea Britanie au scăzut cu 3,5%.

Importurile au înregistrat în iulie o creştere de 1,4%, după un declin de 3,2% în iunie, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,5%.

Ca rezultat, excedentul comercial al Germaniei a scăzut în iulie mai mult decât s-a previzionat, la 15,9 miliarde de euro, de la 18,7 miliarde de euro luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un surplus de 18 miliarde de euro.

„Comerţul nu mai este motorul rezilient de creştere a economiei germane, ci mai degrabă o frână. Perturbările din lanţurile de aprovizionare, o economie mondială mult mai fragmentată şi sporirea capacităţii Chinei de a produce bunuri pe care anterior le cumpăra din Germania sunt factorii care au afectat exporturile în iulie”, a apreciat analistul Carsten Brzeski de la ING.

La sfârșitul lui iulie acesta afirma că economia germană „pare a fi blocată într-o zonă crepusculară între stagnare şi recesiune” după ce datele publicate de guvern au arătat că PIB-ul țării a stagnat la 0%.

PIB-ul Germaniei a stagnat în ultimul trimestru

Brzeski avertizează acum că există riscul reintrării în recesiune a Germaniei în trimestrul trei din 2023. O recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre succesive de contracție. Cu alte cuvinte, Germania a ieșit oficial din recesiune în semestrul anterior, chiar dacă nu a avut creștere economică, sau a avut creștere economică zero, cum descriu unii economiști stagnarea.

Economia germană intrase în recesiune în primul trimestru al anului după o nouă contracție ușoară, la fel ca în ultimul trimestru al lui 2022.

În ritm anual, exporturile au scăzut cu 0,9% în iulie, după un avans de 1,7% în iunie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 10,3%, după un recul de 9,3% în iunie.

„Nu este doar reducerea cererii pe plan global, care provoacă companiilor din ce în ce mai multe probleme. Ele suferă şi din cauza erodării competitivităţii lor pe pieţele mondiale”, afirmă de asemenea economistul Bastian Hepperle de la Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro