Un infirmier sub acoperire în azilele groazei. Liderii grupărilor acționau similar și vânau persoane vulnerabile pentru a le aduce în „lagărele” din Ilfov / Interceptări din dosar
Cele două grupuri infracţionale organizate conduse de Ștefan Godei și Cristina Dumitra au încasat milioane de lei de la instituțiile publice care erau însărcinate să aibă grijă de oamenii din azilele groazei și de la aparținătorii beneficiarilor. În schimbul banilor luați au bătut și înfometat vârstnicii pentru a se îmbogăți pe seama suferinței celor 98 de persoane salvate de autorități marți, la jumătate de an de după ce presa a dezvăluit ororirile din „lagărele” ilfovene.
Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București, Ovidiu Vanghele și Biancu Albu, au dezvăluit într-o serie de investigații că cei doi șefi ai grupării sunt Ștefan Godei și Cristina Dumitra. Godei a fost arestat preventinv pentru 30 zile și Dumitra se află sub control judiciar pentru că este însărcinată în 7 luni.
Procurorii s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosarul la 22 februarie, la o lună de la primele dezvăluiri în presă despre ororile din azilele din Voluntari și Afumați, controlate de Godei și Dumitra.
Potrivit referatului de arestare consultat de HotNews.ro, Andrei Răzvan Țicu și Mihaela Bianca Popa de la D.G.A.S.P.C. Ilfov, dar și de funcționarii din cadrul D.G.AS.P.C. Sector 3 l-au ajutat pe Godei să pună mâna pe contractul de servicii sociale pentru beneficiarii din căminele din Ilfov.
Schema era simplă și cinică: Godei deconta servicii de cazare, masă, îngrijire, servicii medicale și de recuperare sau de reintegrare socială, dar nu le presta și lăsa vârstnici în condiții insalubre, bătuți și nemâncați.
Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, prin care erau controlate căminele, a avut ca membri fondatori pe Voicu Ecaterina Adriana, Godei Daniel și Godei Aurică, în timp ce numele Ligiei Gheorghe (fostă Enache) nu apare așa cum a susținut consiliera Gabrielei Firea, care a susținut că l-a ajutat pe Godei să înființeze asociația.
Godei a fost, de fapt, președinte în asociația fondată de fratele său, Daniel Godei.
Andrei Răzvan Țicu făcea frecvent presiuni la D.G.A.S.P.C. Ilfov să urgențeze plățile pentru serviciile sociale „furnizate” de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, numărându-se printre puținii furnizori care aveau plățile la zi.
Beneficiarii nu erau supravegheați și erau închiși în izolator
Din cauza lipsei acute de personal, mai ales pe timpul nopții, beneficiarii erau ținuți închiși, iar dacă erau violenți sau nu se conformau cererilor angajaților, erau duși din dispoziția unei asistente, la demisol, unde era un izolator special amenajat, cu lumină slabă și doar un pat. Acolo erau ținuți și două zile, deși legea interzice folosirea unor astfel de spații.
Din cauza lipsei de suspraveghe, beneficiarii se autoagresau sau deveneau violenți cu alți rezidenți sau aveau loc accidente soldate cu vătămarea corporală a acestora.
Unii beneficiari au ajuns să abuzeze sexual alți beneficiari cărora le solicită întreținerea de acte sexuale orale.
Infirmier sub acoperire
O persoană care a intrat sub acoperire, în rol de infirmier, care este citat în dosar a declarat în iunie 2023: „Am urcat la etaj, accesul făcându-se prin exteriorul clădirii. La intrarea pe etaj este prevăzută o ușa de metal, Alina spunând că acea ușă se încuie pe timpul nopții. Etajul 2 comunică cu etajul 1 și acolo se află cazați și bărbați și femei, despre care am constat că se deplasează doar în acest spațiu, fiind lăsați în curte doar când doresc angajații să le permită acest lucru. Cine încuia ușa de la etaj seara la Armonia și cine ținea de obicei cheia de acolo? „Sandu și Alina țineau cheia”. (angajații centrului, n.r.)
Colaboratorul anchetatorilor a mai spus că alimentele aduse de unii aparținători ai beneficiarilor erau furate de către două angajate ale centrului.
Acesta a mai observat că pacienții care aveau nevoie de pampers erau schimbați de alți doi beneficiari. Povestește despre cazul unui bărbat care susținea că se află demult în centru și că el se ocupa singur pe vremea când erau și mai mulți rezidenți în cămin.
Bărbatul nu era plătit și primea de la un angajat al azilului 10 țigări de contrabandă pentru „serviciile prestate”.
O femeie ajuta la bucătărie, spăla vasele, iar o altă femeie făcea curățenie contra a 2-3 țigări.
Tot beneficiarii erau puși să distribuie medicamente când era cazul. Potrivit imaginilor obținute de anchetatori, beneficiarii care aveau nevoie să fie spălați și schimbați de pampers erau subnutriți.
Persoanele care erau puse la muncă în cămin și în curtea imobilului erau abuzați fizic și verbal de către personalul azilului pentru a-i intimida să presteze munca.
Au vânat oameni pentru a-i aduce în centru
Cristina Dumitra și membrii ai familiei sale, care coordonau activitatea Casei Cora, au exploatat beneficiarii căminului, profitînd de faptul că aceștia nu puteau să se deplaseze și să alarmeze autoritățile, se arată în referatul stufos de arestare.
De-a lungul timpului, familia Dumitra a avut mai multe societăți comerciale prin intermediul cărora controlau cămine de îngrijire a bătrânilor.
Membrii familiei Dumitra au făcut demersuri pentru a aduce, transporta și găzdui în centrul controlat persoane vârstnice și cu anumite dizabilități , pe care le-au lăsat, ulterior, nemâncate, nespălate, fără medicamente, totul pentru a face cât mai mult profit.
Afacerile cu „îngrijirea bâtrânilor” a început în 2013, de când membrii familiei Dumitra a înființat cinci firme în acest scop.
Gupul infracțional organizat condus de Cristina Dumitra a folosit o metodă similară cu cea al grupării conduse de Godei, de altfel, și scopul urmărit de Dumitra Cristina Maria și apropiații acesteia este unul identic, acela de a obține sume de bani cât mai mari pe seama persoanelor vulnerabile fără a furniza acestora serviciile sociale.
Voia să le ia pensia și casele
Spre deosebire de Godei, Dumitra la Casa Cora avea beneficiari care proveneau din familii, fiind găzduiți în centru în baza unui contract cu aparținătorii lor, existând o proporție mai mică de cazuri sociale, așa cum se întâmpla la la asociația cu nume de sfânt inventat.
Cristina Dumitra limita vizitele aparținătorilor din motive epidemiologice și folosea metode a-i induse în eroare pe aparținători în privința condițiilor în care erau ținuți benefiaciarii.
În plus, Dumitra mai folosea o metodă prin care voia să își umple buzunarele: identifica persoane cu dizabilități psihice grave, fără familie sau moștenitori cunoscuți, pentru care instanța judecătorească a dispus numirea unui tutore care să se ocupe de administrarea patrimoniului acestor persoane. Astfel, ea voia să pună mâna pe pensia de handicap sau chiar bunurile imobile ale acestora.
Dumitra Cristina a obținut tutela unui beneficiar cu probleme psihice din centrul ei care avea un apartament în zona Ghencea pe care și-l dorea pentru cei doi copii ai săi, iar în referatul procurorilor apare și o înregistrare telefonică pe care a avut-o cu o persoană necunoscută în acest sens:
DUMITRA CRISTINA MARIA: Cam așa, până-n 11:00 – 12:00. Alergătură, ce naibii să fac! Am fost de i-am făcut lu ăla buletinul, că nu avea buletin, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de la Autoritatea Tutelară să-i facă ăăăă…, apartamentul și să ne dea acceptul, ca să poată să vină Nae, să facă poze, să-l mărităm.
DOAMNĂ: Îhî! Îhî!
DUMITRA CRISTINA MARIA: Că mai repede scăpăm de ăla decât de …
DOAMNĂ: Îhî! Îhî!
DUMITRA CRISTINA MARIA: Na, e cu trei camere, două băi, îți dai seama, că nu l-as da pentru nimic în lume, că am doi copii.
DOAMNĂ: Unde e? Unde este?
DUMITRA CRISTINA MARIA: Ăăăă…, pe Gârleni, unde e bre!? Ieși încolo înspre Bragadiru, în Ghencea.
(…)
DUMITRA CRISTINA MARIA: …și dacă nu sunt bani!? Și să-l închiriez, să mă doară capul…
DOAMNĂ: A…!
DUMITRA CRISTINA MARIA: ”Vino că s-a stricat nu știu ce, vino că m-a inundat vecinul…,…vino că m-a inundat …(indescifrabil).
DOAMNĂ: Da, păi eu nu l-am vândut pe ăla cu patru camere, tot de-aia!? Zic:”ia, că-l vindem, și scăpăm! Bine, e luat în rate, nici nu merită să mai stai să plătești ratele.
DUMITRA CRISTINA MARIA: Adică…și știi cum e! Mă mai salvează pe mine să-l mai mânjesc pă omul ăsta cu ceva. Până rezolv și cu Ștefăneștiu, până rezolv și cu Oltului. Mai mă agăț și eu de ceva, că na! Cică e vreun 80.000.
DOAMNĂ: Bine, mă, fetiță!
DUMITRA CRISTINA MARIA: 70-80, cică așa ar fi prețul p-acolo.
DOAMNĂ: Da! Păi… Să ne documentăm, vedem ce e acolo și … E nerenovat, nu? Nu e renovat.
Anchetatorii susțin că cele două grupări de criminalitate organizate au un trecut comun prin prisma relației mai vechi de colaborare între Cristina Dumitra și Ștefan Godei.
CITEȘTE ȘI:
- Prostituate, droguri și lăutari. Torționarul bătrânilor înfometați din azilele groazei a încasat o avere de la stat și a cheltuit-o pe distracții și imobiliare
- VIDEO Televiziunea lui Pandele „rupe tăcerea” ca să o apere pe Gabriela Firea în scandalul azilelor groazei din Ilfov / Informația esențială pe care o ignoră total
- Dezvăluirile ONG-istei care a sesizat încă din 2022 abuzurile din azilele de bătrâni din Voluntari: „După ce am făcut plângerile, Ministerul Muncii ne-a comunicat că nu mai este nevoie de noi”Prima reacție a Gabrielei Firea în cazul ororilor din azilele din Voluntari: Adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Capitalei
- Autoritățile au fost sesizate încă din septembrie despre situația din azilele groazei: „Niciuna nu a văzut vreo problemă”
- „Javră ce ești”. Detalii incredibile despre tratamentele crunte la care erau supuși oamenii din azilele groazei din Ilfov – interceptări / Patru persoane arestate preventiv, 11, în arest la domiciliu