Sari direct la conținut

Un inspector ANAF intră într-o cafenea și vede borcanul cu bacșiș. Ce trebuie să știe proprietarul

HotNews.ro
Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, Foto: Hotnews
Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, Foto: Hotnews

Cafenelele și alte localuri din Horeca au un „borcan de tips” în care clienții pot lăsa câțiva lei ca bacșiș. Având în vedere că s-a reglementat oficial bacșișul, a apărut întrebarea: Ce se întâmplă dacă intră un inspector ANAF și vede borcanul?

HotNews.ro a realizat un interviu cu Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF) în care am abordat mai multe teme, printre care și aceasta.

*Interviul va fi publicat în curând

Potrivit acestuia, câtă vreme sumele din borcan nu intră în gestiunea societății și rămân în acel borcan, le putem considera bani la negru „pentru că odată ce le am acolo, sunt în unitate, dar nu sunt reflectate cumva”.

„N-au un regim clar a ce se întâmplă cu ele. Practic asta se întâmpla înainte cu tot bacșișul care se colecta cumva pe un flux paralel celui de colectare a veniturilor prin casa de marcat. Acum, la nivel intern, se poate stabili un regulament ca la fiecare jumătate de zi sau când se schimbă turele, acele sume să se inventarieze, să se numere și să se înregistreze în casa de marcat”, a precizat Dan Manolescu.

Apare totuși o întrebare, spune el: Dacă sunt sume mici de câte un leu, câte 2 lei, merită să bag de fiecare dată câte un leu în casa de marcat?

„Poate da, poate nu. Aici va ține de modul în care se va verifica această aplicare și dacă vom avea o abordare abruptă a organelor de control în a spune: te-am găsit cu 3 lei în plus. Nu cred că trebuie să ajungem acolo”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Atitudinea inspectorilor ANAF va fi cea care contează, dacă nu apar norme

„Dacă vedem că la finalul turei acele sume se inventariază, se înregistrează, se stabilește apoi fluxul de distribuire și se aplică regimul fiscal, de ce ne-ar deranja? Faptul că nu face la secundă o înregistrare de 2-3 lei când a intrat clientul și a lăsat în borcan 1 leu și să îl bage în casa de marcat, chiar acolo e evaziunea?”, a precizat Manolescu.

El crede că lucrurile astea trebuie să le înțelegem, iar Fiscul să-și ia în serios rolul de îndrumare și de înțelegere.

„Fenomenul de evaziune trebuie să-l vedem acolo unde e, într-adevăr, de amploare. De aici apare de multe ori adversitatea între contribuabil și organul fiscal, din multe abordări de genul acesta foarte stricte care creează presiuni. Poate trebuie date norme, poate trebuie reglementat în sensul acesta dacă e nevoie organul fiscal să vadă scris undeva că e OK”, a precizat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Potrivit acestuia, suntem obișnuiți să avem de foarte multe ori la nivel de detaliu și de virgulă totul scris, că altfel nu știm ce să facem.

  • Ideea de bun simț și de rațional în a judeca anumite lucruri a dispărut și așteptăm totul la virgulă că altfel spunem că nu e bine.

„Trebuie să intrăm într-un mecanism de înțelegere a fenomenului și de a indentifica dacă acolo e o zona de evaziune sau pur și simplu e o zonă de a eficientiza activitatea economică și nu trebuiască să mă uit la fiecare client care iese dacă a lăsat un leu acolo și să bat bacșiș pe casa de marcat. Ar trebui reglemetat fie la nivel de normă secundară, fie la nivel de cutumă în control”, a mai arătat Dan Manolescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro