Sari direct la conținut

Un mormant cu 26 de schelete umane, descoperit in Germania, dovada a unui masacru preistoric

HotNews.ro

Un mormant care contine cel putin douazeci si sase de schelete umane, printre care si zece copii, a fost descoperit in Germania, fiind cea mai recenta dovada a unui masacru comis in urma cu 7.000 de ani in Europa Centrala, arata un studiu publicat luni si citat de AFP.

Aceasta constatare tinde sa confirme ca astfel de crime erau destul de frecvente la inceputul neoliticului, intre populatii din asa-numita cultura a ceramicii liniare (Linearbandkeramik), de agricultori si crescatori de animale, din centrul Europei, potrivit studiului publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Mai multe alte situri arheologice descoperite anterior stau deja marturie a unor astfel de masacre desfasurate la acea vreme in Europa. Dar, pentru unii oameni de stiinta, numarul lor este mult prea mic pentru a concluziona ca ele erau frecvente in Europa in neoliticul timpuriu.

Acest ultim mormant a fost descoperit in 2006 la Schoneck-Kilianstadten in Germania, cu ocazia constructiei unui drum, iar ramasitele umane si celelalte obiecte gasite au fost analizate de arheologii de la Universitatea din Mainz, Germania, sub coordonarea lui Christian Meyer.

Felul in care au fost asezate in mormant cele cel putin douazeci si sase de persoane indica faptul ca victimele nu au fost ingropate cu ritualurile funerare obisnuite pentru acea vreme in cultura acestor popoare preistorice, arata cercetatorii.

Dupa cum s-a observat si in cazul altor doua situri deja cunoscute ca scene ale unor crime intre aceste triburi, la Talheimen in Germania si la Asparn/Schletzde in Austria, cele mai multe dintre cranii au fost sparte cu lovituri violente. Prezenta unor varfuri de sageti sugereaza, de asemenea, rani provocate de aceste arme.

Cu toate acestea, acest nou sit al unui masacru colectiv este unic prin comparatie cu celelalte prin faptul ca oasele membrelor inferioare in cazul unora dintre victime sunt rupte, ceea ce indica faptul ca au fost torturate sau mutilate dupa moarte, spun cercetatorii.

Atacatorii au tintit in special copii de varste mici, barbati adulti si femei in varsta. Nu a fost gasit in acest mormant oase care sa apartina unor femei tinere sau unor fete, ceea ce sugereaza ca acestea au fost rapite de catre atacatori.

Oamenii de stiinta explica faptul ca populatiile culturii ceramicii liniare, o trimitere la stilul lor de ceramica, au cunoscut o expansiune puternica in acea perioada, ceea ce ar fi putut provoca conflicte intre acesti fermieri-crescatori de animale, cauzate de partajarea resurselor devenite mai rare. Este posibil ca aceasta situatie sa fi fost exacerbata de o posibila seceta, estimeaza oamenii de stiinta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro