Sari direct la conținut

Un nou bloc construit la limita legalitatii pe strada Paleologu lasa vecinii fara lumina

HotNews.ro
Autorizatia de constructie, Foto: Hotnews
Autorizatia de constructie, Foto: Hotnews

Consiliul Local sector 3 a aprobat la sfârşitul anului 2008 un Plan Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc cu sapte etaje pe strada Paleologu colţ cu strada Zborului, lipit de o construcţie de trei etaje. Mai multe familii din clădirea vecină vor rămâne fără lumină, deoarece noua constructie le acoperă ferestrele. Primăria Capitalei spune că Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea blocului este ilegal. Cu toate acestea, pe şantier se lucrează de zor, construcţia crescând de la o zi la alta.

Consiliul local sector 3 a aprobat la sfârsitul anului 2008 un Plan Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc de 7 etaje pe strada Paleologu colţ cu strada Zborului. Noua construcţie are o înălţime dublă faţă de blocul vecin. Terenul are 487 mp, iar beneficiarul este Jurita Voislava. Noul edificiu este lipit de un bloculeţ interbelic cu trei etaje care are ferestre exact pe partea unde se va construi noua clădire.

Vecinilor din clădirea veche le va intra lumina în casă doar printr-o curte de lumină de mai puţin de 2 mp, prevăzută în dreptul ferestrelor la clădirea veche. În iunie 2009, Primăria Sectorului 3 a eliberat şi autorizaţie de construire pentru blocul de 7 etaje. Disperaţi că vor rămâne fără lumină, vecinii s-au adresat Primăriei Capitalei, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Ministerului Culturii.

Din răspunsul trimis de Primăria Capitalei reiese că Planul Urbanistic de Detaliu, prin care s-a aprobat construirea noului bloc, nu respectă Legea urbanismului: „Din verificarea documentaţiei prezentate s-a constatat că PUD str. Zborului, nr. 11 a fost aprobat cu nerespectarea Legii 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, cu modificările şi completările ulterioare, mai ales a articolului 32 ce prevede în mod expres că “prin Planul Urbanistic de Detaliu se stabilesc reglementări noi numai cu privire la distanţele laterale şi posterioare ale parcelei”. Or, pentru reglementări noi cu privire la funcţiunea zonei, înălţimea maxim admisă, coeficientul de utilizare al terenului, coeficientul de ocupare al terenului (…), acestea se vor stabili prin Plan Urbanistic Zonal. Având în vedere cele de mai sus, ne-am adresat Prefectului Municipiului Bucureşti şi Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru a analiza situaţia prezentată să a face demersurile în vederea anulării PUD-ului”.

Cu alte cuvinte, Consiliul local şi Primăria sectorului 3 aveau voie să aprobe doar distanţele la care va fi amplasat blocul nou faţă de clădirile vecine. În schimb, instituţia ar fi încălcat Regulamentul de Zone protejate şi a aprobat modificarea înălţimii clădirii de la 16 la 32 metri, a Coeficientului de Ocupare al Terenului de la 65 la 78 la sută, iar a Coeficientul de Utilizare a terenului de la doi la aproape 8. Or, conform Legii urbanismului, indicatorii urbanistici prevăzuţi de Regulamentul de Zone Protejate puteau fi modificaţi doar de Consiliul General al Municipiului Bucureşti printr-un Plan Urbanistic Zonal.

În plus, Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea blocului de şapte etaje nu are aviz de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a Municipiului Bucureşti, aviz obligatoriu deoarece terenul se află în zonă protejată.

De asemenea, Autorizatia de construire este antedata. Astfel, asa cum rezulta din cuprinsul autorizatiei, aceasta a fost emisa la data de 01.06.2009, iar taxele aferente autorizarii au fost platite de-abia la data de 10.11.2009. Potrivit Legii nr. 50/1991, astfel cum erau in vigoare in iunie 2009, dovada achitarii taxelor trebuie facuta la data depunerii documentatiei.

Familiile din clădirea care va rămâne fără lumină au cerut în instanţă anularea autorizatiei de construire şi constatarea nelegalităţii Planului Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea PUD-ului. Procesul se va judeca în septembrie.

Ce spun părţile implicate?

Ecaterina Radu, vecină: “Nemulţumirea noastră este că, după ce se va construi blocul, nu vom avea lumină în camera de zi. În plus, arhitecta nu a ştiut să ne spună cum va rezolva problema acoperisului pentru că, lipindu-se de blocul nostru, trebuie să ne demoleze acoperisul. Dupa cum stiti, clădirea lor este mult mai înaltă. În plus, este o ilegalitate. Nu au aviz de la Ministerul Culturii, de la Ministerul Sănătăţii. Sperăm ca instanţa să facă dreptate”.

Cristina Coman, vecină: “ Scopul nostru nu este să nu construiască. Vrem doar să facă acea curte de lumină mai mare, ca să avem şi noi parte măcar de puţin soare. Am cumpărat acest apartament în urmă cu putine luni, fără să ştim ce se face alături. Ne plăcea tocmai pentru că aveam lumină toată după-amiaza în camera de zi. Acum ne judecăm. Să vedem ce se întâmplă”.

Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al sectorului 3 al Capitalei: “Clădirea nouă are o înălţime echivalentă cu clădirea vecină de care se lipeşte la calcan. Construcţia veche are calcan, ceea ce îi garantează proprietarului parcelei vecine dreptul la construire. Calcanul arată că alături a fost o altă construcţie, care a căzut la bombardament. Între cele două construcţii era curtea de lumină, care va râmâne şi acum. Vecinilor nu le convine că se construieşte, dar când trăieşti în oraş şi ai un teren liber alături, asta e. Ştiu că s-au adresat instanţei, dar au pierdut. Am două sentinţe care spun că autorizaţia de construire respecta toate legile din ţara românească”.

Madalina Eisenstat, avocata locatarilor care rămân fără soare: „Iniţial am făcut plângere prealabilă la Primăria sectorului 3. Ni s-a răspuns că nu se mai poate face nimic deoarece actul a produs efecte juridice. Între timp, clienţii mei au cerut în instanţă suspendarea executării actului administrativ. La fond am pierdut, dar am făcut recurs şi aşteptăm să se judece în iulie. După ce Primăria sectorului 3 ne-a răspuns la plângerea prealabilă, am intentat al doilea proces, cerând instanţei să constate nulitatea PUD-ului şi să anuleze autorizaţia de construire”.

Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul: „Ce se întâmplă la sectorul 3, la domnul arhitect Dumitraşcu, este de mult de domeniul penalului. Nici nu mai avem ce să discutăm, cand ajung să dea o autorizaţie de construire care nu are aviz de la Ministerul Culturii, cu toate că terenul se află într-o zonă protejată. În plus, autorizaţia este antedatată. S-a plătit taxa pentru autorizare la câteva luni după ce Primăria sector 3 o eliberase. Taxa trebuie plătită înainte de emiterea actului. Asta ca să nu mai vorbim că o clădire aşa de înaltă strică coerenţa ansamblului. Se încalcă regulametul de Zone Protejate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro