Sari direct la conținut

Un nou director general, numit prin delegare la Fondul care va plăti daunele pentru clienții și păgubiții City Insurance / De ce a rămas FGA fără director general timp de 3 ani

HotNews.ro
Mona Cucu, sefa directiei asigurari obligatorii in ASF, Foto: Hotnews
Mona Cucu, sefa directiei asigurari obligatorii in ASF, Foto: Hotnews

​În actuala criză RCA, ASF a aprobat miercuri un nou director general la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care a preluat conducerea City Insurance și va plăti daunele către clienții și păgubiții acestui asigurător în faliment. Este vorba de Mona Cucu, fost director ASF, care este director general adjunct la FGA din ianuarie 2016. De 3 ani acest Fond a rămas fără director general, după ce Cristian Roșu, cel care ocupa atunci această poziție, a fost numit vicepreședinte responsabil de asigurări în ASF.

  • „Mona Lucia Cucu a fost delegată pe funcția de director general al FGA, până la ocuparea funcției prin concurs, la propunerea Consiliului de administrație al Fondului de garantare a asiguraților.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

De 3 ani acest Fond a rămas fără director general, după ce Cristian Roșu, cel care ocupa atunci această poziție, a fost numit în decembrie 2018 vicepreședinte responsabil de asigurări în ASF, funcție pe care o mai ocupă și în prezent.

De ce nu s-a organizat și nu se organizează un concurs pentru ocuparea funcției de director general la FGA? Este suspendată această poziție pana când Cristian Roșu va reveni pe funcția de director general la FGA?

Cristian Rosu, ASF

Cristian Rosu, ASF

Foto: AGERPRES

„În 2020, au fost demarate procedurile de concurs pentru ocuparea postului de Director General al FGA. Intrarea în vigoare a OUG privind starea de urgență în România a dus la oprirea activității de recrutare a candidaților, Consiliul de administrație al FGA urmând a stabilii data reluării concursului.

Cristian Roșu, fost director general al FGA, actualmente vicepreședinte ASF, a închis relațiile contractuale cu FGA conform codului muncii. Prin urmare, nu există, legal, posibilitatea reîntoarcerii pe funcția deținută la FGA, fără concurs.”, au declarat reprezentanții FGA.

Cine este Mona Cucu: Ca director general la FGA va avea venituri de peste 8.000 de euro pe lună

Potrivit FGA, „Mona Lucia Cucu are o experiență de 27 ani în domeniul asigurărilor, ocupând în toată această perioadă funcții de conducere atât în cadrul unor societăți de asigurare (1994 – 2007), cât și în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor / Autorității de Supraveghere Financiară (2007 – 2015).

Atribuțiile funcțiilor deținute au vizat în mod special gestionarea activităților de instrumentare și plată a despăgubirilor (în cadrul societăților de asigurare), precum și reglementarea și supravegherea asigurărilor obligatorii (în cadrul supraveghetorului pieței).

Începând cu 01 ianuarie 2016 este angajat al FGA în funcția de director general adjunct 1, având în coordonare directă Direcția Tehnică Despăgubiri și Structura Operativă pentru gestionarea situațiilor de faliment. Din 30.11.2018 Mona Lucia Cucu a preluat și atribuțiile specifice funcției de Director General.”

Întrebați de HotNews.ro despre veniturile salariale ale directorului general al FGA, reprezentanții Fondului au precizat că „directorul general al FGA nu face parte din categoria persoanelor care au obligația declarării averii și a intereselor. Resursele financiare ale FGA nu provin din fonduri bugetare, fiind expres reglementate de dispozitiile art. 5 din Legea nr. 213/2015 actualizată. Legiuitorul a prevăzut pentru FGA un regim diferit în raport cu celelalte entități publice, ale căror resurse provin de la bugetul de stat.”

Pe de altă parte, ne putem face o idee despre aceste câștiguri din declarația de avere depusă de Cristian Roșu la începutul mandatului său ca vicepreședinte ASF, în care acesta a menționat că a încasat venituri de 442.268 de lei în 2017 în poziția de director general al FGA. Aceasta înseamnă venituri lunare de peste 8.000 de euro (la cursul mediu de 4,57 de lei anunțat de BNR pentru anul 2017).

Anul trecut, Cristian Roșu a încasat la ASF venituri în valoare de 651.602 lei (echivalentul a 54.300 lei/lună – peste 11.200 euro).

În 2019, acesta a încasat venituri în valoare de 612.239 de lei (51.000 de lei/lună – circa 10.800 de euro/lună) din funcția de vicepreședinte al ASF.

Într-o declarație de avere mai veche a Monei Cucu se arată că aceasta a obținut venituri în valoare de 315.422 de lei în anul 2016 din funcția de director general adjunct la Fondul de Garantare a Asiguraților. Aceasta înseamnă venituri lunare de aproape 6.000 de euro (la cursul mediu de 4,49 lei anuntat de BNR pentru anul 2016).

De ce este important postul de director general la FGA în actuala criză RCA? Explicațiile Fondului

  • „Prin decizie a ASF, după plecarea lui Cristian Roșu din funcția de DG al FGA, atribuțiile specifice funcției de Director General al Fondului de Garantare a Asiguraților au fost delegate către Mona Lucia Cucu, până la ocuparea postului prin concurs, în conformitate cu prevederile legale ale Legii nr. 213/2015 și a reglementărilor/procedurilor interne ale Fondului de garantare a asiguraților.
  • Hotărârea a intrat în vigoare din 30.11.2018. Întrucât Mona Lucia Cucu a preluat doar atribuțiile specifice funcției de Director General, și-a exercitat în continuare și atribuțiile aferente postului pe care dânsa a fost încadrată, respectiv Director General Adjunct 1, având în coordonare directă Direcția Tehnică Despăgubiri și Structura Operativă pentru gestionarea situațiilor de faliment.
  • Având în vedere situația excepțională determinată de Decizia ASF nr. 1148/17.09.2021, dar și de Ordonanța de Urgență nr.102/2021 care modifică unele dintre prevederile legii 2013/2015 privind activitatea FGA, se înregistrează o crestere semnificativă, atât ca importanță cât și ca grad de complexitate, a atribuțiilor exercitate de Directorul General, corelativ cu o creștere semnificativă a nivelului de responsabilitate echivalente acestor atribuții.
  • Prin Ordonanța de Urgență s-au adus modificări cu impact semnificativ asupra activității Fondului, inclusiv modificări cu referire la componența Comisiei Speciale, precizându-se faptul că directorul general face parte din Comisia Specială și are calitatea de Președinte al acesteia.
  • Drept urmare, Consiliul de administrație al FGA a considerat necesară delegarea Monei Lucia Cucu pe funcția de DG, pentru îndeplinirea obligațiilor legale generate de schimbările legislative și situația de facto din domeniul asigurărilor.”, au transmis oficialii FGA.

Retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de asigurați, a fost publicată luni, 27 septembrie 2021, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că în 60 de zile de la acest moment Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate să facă plăți către clienții sau păgubiții RCA ai acestei companii, în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.

FGA a anunțat că începând din 27 septembrie, orice persoană care pretinde un drept de creanță de asigurări împotriva asigurătorului poate formula și adresa o cerere de plată privind acordarea despăgubirilor/ indemnizațiilor sau o cerere restituire de primă, după denunțarea poliței de asigurare la asigurător.

Conform Deciziei Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) Fondul de garantare a asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face după preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile.

Conform legislației, FGA poate iniția plata creanțelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai SAR City Insurance SA, într-un termen de 60 de zile, calculat de la data publicării Deciziei ASF referitoare la asigurător, în Monitorul Oficial. Cererile se pot depune cel târziu până la 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro