Un nou proiect care modifică OUG 114: Guvernul suspendă până la 1 septembrie 2019 aplicarea unei sancțiuni pe care operatorii telecom au spus că o vor ataca la Curtea Constituțională
O nouă variantă de proiect al Ministerului Finanțelor, care modifică OUG 114/2018, prevede amânarea până la 1 septembrie 2019 a aplicării unei noi sancțiuni introduse în domeniul telecom despre care Orange, Vodafone și Telekom au anunțat că va fi atacată la Curtea Constituțională. Este vorba despre sancționarea cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri pentru furnizorii telecom care încheie contracte de instalare, întreținere sau înlocuire a rețelelor, fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire.
- „Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 s-a introdus la art. 143 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 alin. (6), care a reglementat posibilitatea aplicării de penalități pe zi de întârziere pentru utilizarea de frecvențe radio fără licență. Se impune introducerea unor clarificări suplimentare cu privire la această recent introdusă prevedere din perspectiva frecvențelor radio pentru care se pot aplica penalități în caz de utilizare fără licență, respectiv cu privire la referința pe baza căreia să se stabilească cuantumul penalității aplicate.
- Legea nr. 159/2016 a fost completată de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 cu noi prevederi care sancționează efectuarea de lucrări de acces pe proprietăți de către furnizorii de rețele de comunicații electronice în absența obținerii autorizației de construire. Din rațiuni practice, care țin de crearea unui cadru normativ adecvat de facilitare a obținerii autorizațiilor de construire pentru rețelele de comunicații electronice și infrastructurile fizice suport ale acestora, se impune suspendarea, până la data de 1 septembrie 2019, a aplicării acestor prevederi.„, se arată în Nota de fundamentare a noului proiect care ar urma să modifice controversata Ordonanță de urgență 114/2018.
Vineri, în ședința de Guvern, ar urma să fie aprobat un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea OUG 114. Varianta publicată pe 26 martie, pe site-ul Ministerului Finanțelor, nu prevedea nicio schimbare cu privire la modificările aduse de OUG 114/2018 în domeniul telecomunicațiilor. Miercuri, 27 martie, Ministerul Finanțelor a întocmit un nou document, iar acesta a intrat în posesia reprezentanților mediului privat joi, în jurul orei 11.00.
OUG 114/2018 a adus o modificare a Legii 159/2016, prin introducerea următoarei sancțiuni:
- „Furnizorii de rețele de comunicații electronice care încheie contracte de instalare, întreținere, înlocuire a rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora sau efectuează lucrări de acces pe proprietăți, fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire, se sancționează cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporțional cu numărul de utilizatori deserviți fără autorizație, respectiv cu câte un procent la 100 de utilizatori.”
Reprezentanții Orange, Vodafone și Telekom au transmis marți, 19 martie, în Parlament o adresă prin care solicită guvernanților eliminarea amenzii speciale, de până la 10% din cifra de afaceri, impuse în domeniul telecom prin controversata Ordonanță de Urgență 114/2018. „Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, amenda specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes.„, se arată în adresa obținută de HotNews.ro.