Sari direct la conținut

Un obiect cosmic misterios detectat in apropierea gaurii negre din centrul Caii Lactee

HotNews.ro

Un obiect cosmic misterios a fost descoperit de astronomi in apropierea relativa a gaurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, conform unui material publicat de SPACE.com si preluat de Agerpres.

Acest obiect astronomic pare similar unui nor de gaze cosmice aflat pe o orbita in jurul gaurii negre centrale si descoperit in urma cu 13 ani. Astfel, obiectul nou descoperit ar putea fi unul dintr-o serie de nori de gaze cosmice ce ar putea fi devorati in curand de gaura neagra.

Obiectul nou descoperit a primit numele G1 si este similar obiectului denumit G2 aflat tot in zona centrului galactic, ce a fost studiat de astronomii germani de la Institutul Max Planck pentru Fizica Extraterestra. Cercetatorii au lansat ipoteza ca este vorba despre un nor de gaze cosmice. Daca aceasta ipoteza este adevarata, norul de gaz ar trebui sa-si piarda cel putin o parte din materie ce ar fi absorbita de gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei noastre, Sagittarius A* (Sgr A*). Aceasta gaura neagra gigantica nu se hraneste foarte des, iar acest eveniment ar reprezenta o oportunitate rara pentru astronomi de a urmari un astfel de monstru inghitind materie.

Daca oamenii de stiinta de la Institutul Max Planck sunt de parere ca obiectul G2 este un nor de gaz cosmic, o echipa de cercetatori de la Universitatea California din Los Angeles, coordonata de astrofizicianul Andrea Ghez, sustine ca G2 ar fi mai degraba o stea invaluita intr-un nor de gaze si praf cosmic. In cursul verii trecute obiectul G2 s-a aflat la cea mai mica distanta a orbitei sale fata de gaura neagra si totusi a scapat nevatamat. Andrea Ghez sustine ca acest lucru demonstreaza ca nu este vorba de un nor de gaz ci de un obiect solid.

In replica, astrofizicienii germani au publicat o noua teorie care explica cum obiectul G2 a rezistat trecerii prin apropierea gaurii negre, chiar daca ar fi un nor de gaz. In aceasta teorie ei sustin ca G2 ar fi ramasita unui nor de gaz cosmic mult mai mare, care sub influenta gaurii negre s-a destramat in mai multi nori mai mici care graviteaza in jurul gaurii negre urmand aceasi orbita, ca niste margele pe ata. Astfel de fenomene au mai fost observate in Univers, iar cercetatorii germani sustin ca daca vor fi descoperite si alte obiecte similare deplasandu-se pe aceeasi orbita ca G2, acest lucru demonstreaza ca G2 este un nor de gaz si nu o stea.

In noul studiu, grupul de cercetatori de la Institutul Max Planck ofera un model computerizat care simuleaza orbita obiectului nou-descoperit, G1. Conform acestui studiu, G1 se deplaseaza pe o orbita aproape identica cu G2 si a pierdut din viteza in momentul trecerii prin apropierea gaurii negre. „Modelul de simulare computerizata sustine ideea ca ambele obiecte, G1 si G2, sunt ramasite ale unui nor de gaz cosmic mai mare”, conform lui Stefan Gillessen, co-autor al noului studiu ce a fost prezentat pe site-ul arXiv.org si a fost acceptat pentru publicare in revista Astrophysical Journal.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro