Sari direct la conținut

Un satelit propulsat de o velă solară va fi lansat de SpaceX săptămâna viitoare

HotNews.ro
Un satelit propulsat de o velă solară va fi lansat de SpaceX săptămâna viitoare

O rachetă Falcon Heavy a companiei SpaceX va lansa din Florida, pe 24 iunie, un satelit de mărimea unei pâini şi echipat cu o imensă velă solară din poliester strălucitor, ce va reprezenta unicul său mijloc de propulsie în spaţiu, informează AFP, preluată de Agerpres.

Conceptul alimentează visurile astronomilor de multe decenii, însă nu a fost niciodată realizat. Ideea pare nebunească: propulsarea vehiculelor în vidul spaţial fără motor, fără carburant, fără panouri solare, ci doar cu ajutorul presiunii imperceptibililor fotoni emişi de Soare.

Dispozitivul care va fi lansat luni, 24 iunie, denumit LightSail2, a fost dezvoltat de Planetary Society, o organizaţie americană ce promovează explorarea spaţială, înfiinţată de astronomul Carl Sagan în 1980.

„În secolul al XVII-lea, Johannes Kepler evoca ideea de a naviga printre stele”, a declarat pentru AFP Bill Nye, directorul Planetary Society, cunoscut în Statele Unite sub numele de „Science Guy” („Savantul”), după o emisiune pentru copii pe care a prezentat-o în anii 1990. „Toate stelele au această energie, iar el îşi spunea că oamenii ar putea să o îmblânzească. S-a dovedit că a avut dreptate. Aici nu este vorba despre poezie”.

O velă solară nu are nimic de-a face cu domeniul high-tech. Ea reprezintă un mare pătrat de peliculă foarte fină, foarte uşoară şi reflectorizantă – 32 de metri pătraţi de Mylar, o marcă de poliester comercializată începând din anii 1950.

Odată desfăşurată, pânza devine o capcană de fotoni. „Este energie pură. Când ei se lovesc de ceva, îşi transferă energia în acel lucru. Cu cât nava este mai mare şi mai strălucitoare, cu atât ea va fi împinsă mai puternic”, a explicat Bill Nye.

Impulsul furnizat de fotoni este infim, însă el este de tip continuu. „Odată ajunşi pe orbită, nu vă veţi afla niciodată în pană de carburant”, a explicat Bill Nye.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro