Un virus capabil să distrugă cancerul a furnizat rezultate promiţătoare în primele teste realizate pe oameni
Un nou tip de terapie oncologică, bazată pe un virus comun care infectează şi distruge apoi celulele canceroase, a furnizat rezultate promiţătoare în primele etape ale unor teste realizate pe oameni, au anunţat cercetători din Regatul Unit, relatează Agerpres care citează BBC.
Cancerul unuia dintre pacienţi a dispărut complet, iar ceilalţi au beneficiat de o reducere a tumorilor.
Noul tratament se bazează pe o formulă atenuată a virusului herpesului oral – herpes simplex -, care a fost modificat pentru a distruge tumorile canceroase.
În perioada următoare va fi nevoie de studii mai ample şi mai îndelungate, însă experţii în medicină consideră că acest tratament injectabil ar putea să ofere un veritabil „colac de salvare” pentru mai multe persoane diagnosticate cu cancer în stare avansată.
Injecţiile, administrate direct în tumoare, atacă cancerul prin două căi: invadând celulele canceroase şi făcându-le să explodeze, precum şi prin activarea sistemului imunitar.
Aproximativ 40 de pacienţi au încercat acest tratament în cadrul studiului clinic. Unii au primit doar injecţia cu terapia virală, denumită RP2. Alţii au primit şi un alt medicament dezvoltat împotriva cancerului, Nivolumab.