Sari direct la conținut

Una dintre cele mai importante tranzactii din telecom in ultimii 10 ani: Direct One preia controlul Netcity Telecom, operatorul retelei subterane de fibra optica din Bucuresti

HotNews.ro
Piata Universitatii, inainte si dupa NetCity, Foto: NetCity Telecom
Piata Universitatii, inainte si dupa NetCity, Foto: NetCity Telecom

Direct One va prelua controlul asupra Netcity Telecom, operatorul retelei subterane pentru fibra optica a Municipiului Bucuresti, in urma acordului semnat cu UTI Netcity Investment BV si UTI Grup, companiile care detin 100% din actiunile operatorului, a anuntat joi compania. Tranzactia presupune achizitia pachetului integral de actiuni de catre Direct One, furnizor independent si neutru de infrastructura de fibra optica pentru telecomunicatii, controlat de antreprenorii romani Teofil Muresan si Simion Muresan. Direct One opereaza o retea aeriana nationala de fibra optica in lungime de peste 5500 km si care asigura exclusiv conexiuni intre orase. Finalizarea tranzactiei urmeaza etapele legale si face obiectul aprobarii Consiliului Concurentei.

UPDATE UTI Grup: „Ne bucura faptul ca in urma unui proces competitiv, Direct One – o companie cu capital romanesc, a preluat proiectul Netcity dorind sa-l dezvolte in continuare conform obligatiilor din contractul de concesiune”.

  • „Suntem entuziasmati de perspectiva achizitiei Netcity care permite unei companii 100% romanesti sa se extinda pe piata locala a infrastructurii de telecomunicatii, dorinta noastra fiind sa servim nevoile tuturor operatorilor telecom intr-un mod echidistant si transparent. Speram de asemenea ca vom putea extinde reteaua existenta in conditii de fezabilitate economica, cu respectarea legislatiei aplicabile”, a declarat Marian Pantazescu, Presedintele Consiliului de Administratie Direct One.

Netcity Telecom este operatorul retelei ‘Netcity’, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea si operarea acesteia, in baza unui contract de concesiune semnat in 2008 cu Primaria Municipiului Bucuresti pe o perioada de 49 de ani. Reteaua suport de infrastructura pentru fibra optica are in prezent o lungime de aproximativ 1000 km, fiind pusa la dispozitia operatorilor de telecomunicatii care ofera servicii pe teritoriul Municipiului Bucuresti.

KPMG Romania a fost consultantul financiar al vanzatorilor Netcity. Bogdan Vaduva, Partner M&A la KPMG, a spus: ‘Suntem mandri ca am condus cu succes procesul de vanzare al companiei intrucat este una dintre cele mai importante tranzactii din sectorul local telecom din ultimul deceniu.’

Pentru aspecte financiare si de taxe, cumparatorii au fost asistati de catre PwC. Pentru aspecte legale, asistenta cumparatorilor a fost asigurata de catre Tuca, Zbarcea si Asociatii, iar cea a vanzatorilor de catre Leaua si Asociatii.

  • Consiliul Concurentei a deschis in acest an o investigatie impotriva Netcity Telecom pentru un posibil abuz de pozitie dominanta, abia dupa ce a fost obligat in instanta sa faca acest lucru

Consiliul Concurentei a anuntat in data de 10 mai din acest an ca a efectuat inspectii inopinate la sediul Netcity Telecom si la punctele de lucru ale acestei companii, in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Netcity Telecom manifestat prin aplicarea unor tratamente discriminatorii pe pietele pe care acesta actioneaza (piata serviciilor de acces la infrastructura fizica asociata retelelor de comunicatii electronice pentru amplasarea in subteran a acestora (servicii de inchiriere canalizatie subterana, piata de inchiriere fibra optica echipata/neechipata si piata serviciilor adiacente).

Contactat de HotNews.ro, Iosif Szavuj, Director Executiv al iNes Group, a declarat urmatoarele:

„Consiliul Concurentei a fost obligat in instanta sa demareze aceasta investigatie, dupa ce a refuzat initial plangerea facuta in martie 2015 de iNes Group. iNes Group se judeca si cu NetCity Telecom, de la care solicita daune de peste 1 milion de euro pentru perceperea unor tarife arbitrare, nejustificat de mari, si a clauzelor abuzive. iNES Group solicita, avand in vedere pozitia de monopol a Netcity Telecom, reglementarea tuturor tarifelor practicate, pe baza de costuri si eliminarea clauzelor abuzive din contractele existente. iNes Group sustine realizarea proiectului NetCity insa la tarife corecte pentru furnizorii de internet”.

Contactati de HotNews.ro, oficialii NetCity Telecom au transmis la acel moment urmatoarea reactie:

„Netcity Telecom a cooperat si va continua sa manifeste o atitudine de cooperare deplina cu Consiliul Concurentei in identificarea situatiei reale a retelelor de comunicatii din Municipiul Bucuresti. In acest sens, de-a lungul investigatiei sectoriale si, mai ales, dupa publicarea in 2015 a raportului preliminar al anchetei, Netcity Telecom a depus la Consiliul Concurentei sute de documente oficiale, dovezi fotografice si date publice despre retelele de comunicatii din Municipiul Bucuresti.

Toate aceste dovezi arata ca:

  • Odata cu aparitia proiectului Netcity si in directa legatura cu acesta, concurenta pe piata serviciilor de telecomunicatii a crescut, ducand la imbunatatirea calitatii si la reducerea preturilor serviciilor de comunicatii de care beneficiaza cetatenii Municipiului Bucuresti.
  • Pana in acest moment, Netcity Telecom a reusit sa combata monopolurile operatorilor existenti in aproximativ 10% din suprafata orasului, ajungand, in orice scenariu, la o cota de piata de sub 2,5%. Mai mult, contrar concluziilor Consiliului Concurentei, operatori semnificativi de telecomunicatii opereaza in piata serviciilor fixe de telecomunicatii fara a apela la infrastructura Netcity Telecom, cel mai bun exemplu fiind Orange care ofera servicii prin intermediul retelei detinute de compania Telekom.
  • O buna parte dintre retelele de cabluri aeriene de telecomunicatii din Bucuresti sunt construite fara autorizatii si prejudiciaza mediul concurential, veniturile statului si consumatorul final. Proiectul Netcity a fost supus unor actiuni continue de boicot si de calomniere din partea unor carteluri de operatori de telecomunicatii, inclusiv in cadrul investigatiei sectoriale demarata de Consiliului Concurentei, cu scopul de a mentine situatia inacceptabila a cablurilor aeriene din Bucuresti.

Din nefericire, observam ca toate dovezile oferite de Netcity Telecom au fost ignorate pana in acest moment de catre Consiliul Concurentei, acesta alegand sa isi defineasca concluziile in baza unor opinii nesubstantiate, primite de la operatorii de telecomunicatii si fara a efectua vreun studiu de piata real.

Drept raspuns, compania noastra va face in continuare toate demersurile tehnice si legale pe care le are la dispozitie pentru a convinge Consiliul Concurentei sa efectueze un studiu real de piata si sa se implice activ in restabilirea legalitatii si a mediului concurential in piata retelelor de telecomunicatii din Bucuresti”.

Netcity Telecom a mai precizat atunci ca investitia in reteaua Netcity, asigurata exclusiv din surse private, a depasit 40 milioane de euro, reteaua masurand peste 900 de kilometri de canalizatie. Proiectul, care prin redeventa platita catre PMB din veniturile inregistrate a contribuit la bugetul local cu aproximativ 4 milioane de euro in perioada 2008-2015, sustine democratizarea accesului la servicii – consumatorii au posibilitatea de a alege furnizorul de servicii de internet, telefonie sau TV fara a mai fi obligati sa aleaga furnizorul „impamantenit” al cartierului, deoarece orice operator poate ajunge cu reteaua sa la cladirea bransata la Netcity, impiedicand astfel intelegerile din trecut prin care operatorii isi „imparteau” geografic cartierele pentru care dezvoltau infrastructura, monpolizand accesul la servicii si tinand astfel abonatii captivi”.

Informatii ca firma netCity Telecom ar fi de vanzare au aparut inca de anul trecut, in conditiile in care in prezent, lucrarile la reteaua Netcity sunt blocate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro