Sari direct la conținut

Unde este telescopul James Webb? Site-ul care ne dă toate informațiile: viteza, distanța, etapele prin care va trece prețiosul telescop

HotNews.ro
Unde este telescopul James Webb, Foto: Captura de ecran
Unde este telescopul James Webb, Foto: Captura de ecran

Telescopul James Webb, unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte spațiale ale omenirii, a fost lansat cu succes în urmă cu o zi la bordul unei rachete Ariane 5. James Webb trebuie să ajungă acum la 1,5 milioane km de Terra, într-o zonă cu totul aparte de unde va face observațiile sale, iar pe parcurs are de trecut prin mai multe etape critice în care elementele sale vor fi „desfășurate” – o serie de momente care trebuie să se desfășoare cât mai aproape de perfecțiune.

Un siterealizat de Centrul de Zbor Spațial Goddard de la NASA ne poate oferi toate informațiile legate de telescopul James Webb în timp real.

Care este viteza sa actuală, ce distanță față de Pământ a călătorit deja și cât mai are de parcurs până la destinație, precum și care sunt momentele critice în care elementele sale vor fi treptat desfășurate.

Where is Webb?oferă utilizatorilor și informații detaliate despre operațiunile care s-au realizat până acum sau care urmează a avea loc, precum și date privind temperaturile de la exteriorul telescopului odată ce scutul termic va fi desfășurat.

La James Webb s-a lucrat de peste 20 de ani, un proiect care a costat peste 10 miliarde de dolari și care a fost de mai mult ori la un pas de anulare.

Telescopul James Webb, un drum de 29 de zile cu mai multe etape critice pe parcurs

Telescopul cântărește 6,5 tone, față de Hubble care cântărește peste 11 tone, dar spre deosebire de Hubble o mare diferență este că NU se poate interveni în niciun fel dacă ceva nu merge bine, astfel că totul trebuie să se desfășoare cât mai aproape de perfecțiune.

Peste 300 de mici etape trebuie să meargă bine, iar telescopul se ca deplia aproape complet în următoarele 13 zile. La 27 de minute de la lansare s-a detașat total de racheta Ariane 5, la 1.400 km altitudine, iar șase minute mai târziu s-au desfăcut panourile solare.

La o zi după lansare urmează să fie depliate și antenele de comunicații, iar la două zile telescopul va ajunge pe orbita Lunară, la aproape 400.000 km de Terra. Din ziua 2 până în ziua 13 o serie de instrumente vor fi depliate, iar atunci telescopul se va găsi la un milion de km de Terra.

James Webb Space Telescope (JWST) a fost construit și pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.

Mai multe detalii despre misiunea telescopului James Webb, aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro