Sari direct la conținut

Unde si cum petrec romanii sarbatorile de iarna

HotNews.ro

Anul acesta, cei mai multi romani isi vor petrece sarbatorile acasa, fie singuri fie alaturi de familie, informeaza ultimul sondaj Insomar. Pentru sarbatori, doar 6% dintre romani au apelat la serviciile unei agentii de turism. Spre deosebire de locuitorii din celelalte zone ale tarii, bucurestenii prefera intr-o masura mai mare sa petreaca sarbatorile de iarna in afara localitatii.

Nu mai putin de patru din cinci persoane isi vor petrece Craciunul acasa fie singuri fie alaturi de familie. Doar 8% dintre cei intervievati au decis sa petreaca sarbatoarea Craciunului in vizita la prietenii din aceeasi localitate si doar 5% au precizat ca se vor deplasa la rude sau la prieteni din alta localitate.

De Revelion, desi alegerea de a petrece in perimetrul caminului familial este majoritara, totusi doar trei din cinci romani aleg acest lucru. In vizita la prietenii din aceeasi localitate este alegerea facuta de catre 11% dintre cei intervievati. 5% dintre respondenti au precizat ca vor sarbatori noapte de revelion intr-un cadru organizat, la un restaurant.

Doar 4% dintre cei care au raspuns sondajului Insomar au declarat ca vor petrece noaptea dintre ani intr-o statiune din tara sau din strainatate.

Locurile unde romanii aleg sa-si petreaca sarbatorile difera si in functie de castigurile lunare familiale. Astfel, cei care fac parte din familii cu un venit ce depaseste 500 de lei noi pe membru al gospodariei aleg intr-o masura mai mare sa plece din localitate.

In privinta obiceiurilor de sarbatori, romanii si-au pastrat simpatia pentru colindatori. 85% dintre cei care au raspuns sondajului au afirmat ca obisnuiesc sa primeasca colindatori, dintre acestia 58% precizand faptul ca intotdeauna cand au ocazia primesc uratori in casele lor. Studiul mai evidentiaza ca locuitorii din mediul urban obisnuiesc sa respecte mai putin traditiile de sarbatori.

In acest sens, proportia locuitorilor de la orase care primesc rar sau chiar deloc colindatori este de 12% fata de doar 7% in randul locuitorilor de la sate.

Ancheta Insomar a fost realizata in perioada 25 noiembrie-2 decembrie 2005, tehnica folosita fiind aceea de chestionar administrat la domiciliul persoanelor intervievate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro