Sari direct la conținut

Ungaria anunta ca a solicitat sprijinul FMI. Fondul dezminte

HotNews.ro

Guvernul de la Budapesta a solicitat sprijinul Fondului Monetar International, dupa ce in 2010 a suspendat acordul cu FMI, discutiile cu reprezentantii institutiei internationale urmand sa inceapa imediat, potrivit Financial Times.

Guvernul a fost fortat sa isi reconsidere pozitia fata de FMI, dupa ce costurile de imprumut au crescut substantial. Ungaria a vandut joi obligatiuni guvernamentale la un randament de 8,78%, in crestere de la 8,17% in urma cu doua saptamani.

UPDATE Fondul Monetar International a dezmintit joi ca este in curs de a negocia cu Ungaria acordarea unui imprumut financiar.

Misiunea FMi in Ungaria, care are ca misiune „supravegherea” ordinara a economiei, „nu este o misiune de negociere” asupra unui acord financiar, afirmat, intr-un comunicat, reprezentantul permanent al Fondului la Budapesta, Iryna Ivashenko.

„FMI nu a primit o cerere de la autoritati in vederea lansarii negocierilor pentru un program sustinut de Fond”, a precizat ea.

Anterior, Ungaria anuntase ca va incepe negocierile cu Fondul Monetar International pe un „nou tip” de cooperare, evocand „un contract de asigurare”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Bloomberg.

Modalitatile de imprumut ale FMI permit ca acest contract sa ia forma unei linii de credit din care tara beneficiara poate trage bani, in caz de necesitate, precizeaza AFP.

Potrivit Portfolio.hu, noul acord cu FMI nu va reduce, precum in acordul anterior, ci va intari suveranitatea economico-financiara a tarii. Ungaria trebuie sa isi protejeze suveranitatea pentru continuarea cresterii economice, astfel incat sa se poata finanta de pe piata, accesul fiind ingreunat in prezent din cauza crizei persistente din zona euro, mai arata ministerul.

„Acest nou tip de cooperare cu FMI, spre deosebire de cea veche, ne va creşte independenţa economică şi monetară. In acest fel vom avea sansa de a ne mentine agenda in ceea ce priveste stimularea cresterii economice”, se spune in comunicatul Ministerului.

Reactiile pietelor financiare au fost imediate si pozitive: forintul, intr-o depreciere puternica, de mai multe saptamani, s-a apreciat dupa anuntul ministerului. Moneda ungara a trecut de la 314,99 HUF/EUR la 308,93 HUF/EUR si de la 252,79 CHF/HUF la 248,50 CHF/HUF.

In acelasi timp, CDS (credit default swaps) a scazut, de la 607 puncte la 592 puncte, in timp ce indicele BUX al Bursei de la Budapesta a crescut cu 3,76%, la 17.359 puncte.

Ungaria a fost prima tara din Uniunea Europeana care a obtinut un imprumut de urgenta de la FMI, in 2008. Premierul Viktor Orban nu a fost de acord cu incheierea unui nou acord cu FMI dupa venirea la putere anul trecut, declarand ca Guvernul este impotriva unei tutele a creditorului cu sediul la Washington in ceea ce priveste politicile economice.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro