Sari direct la conținut

Ungaria minimizeaza importanta unui acord cu FMI: Viata va continua, chiar si in lipsa acestuia

HotNews.ro

Ungaria a minimizat luni importanta unui acord financiar cu Fondul Monetar International (FMI), dupa evaluarea critica a unui responsabil al institutiei financiare fata de mai multe noi masuri de austeritate anuntate de Budapesta, scrie AFP.

Fara acordul cu FMI, „viata continua, evident”, a declarat negociatorul ungar Mihaly Varga, intr-un interviu acordat postului national de radio MR1.

In urma acestui anunt, deviza nationala, forintul, a pierdut teren in fata euro. Dupa ce a deschis la 283,00 HUF/EUR, s-a devalorizat pana la 285,50 HUF/EUR dupa declaratia lui Varga. In jurul orei 13,45 GMT, forintul s-a apreciat usor, pana la 284,72 HUF/EUR.

Pe piata secundara, randamentul obligatiunilor ungare pe 10 ani a revenit deasupra pragului simbolic de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung, pana la 7,12%, fata de 6,75 inaintea interventiei negociatorului ungar.

Bursa din Budapesta nu a acuzat insa prea mult declaratia, indicele BUX afisand o crestere de 0,52% in jurul orei 13,45, la 18.992 puncte.

Aceasta declaratie intervine la doua zile dupa criticile reprezentantului FMI in Ungaria, Iryna Ivascenko. Aceasta a precizat ca mai multe dintre masurile bugetare anuntate recent Ungaria nu sunt in acord cu obiectivele FMI.

Varga a afirmat ca ar fi „preferabila ajungerea la un acord”, deoarece acesta ar reduce costurile de finantatre ale statului si ar linisti investitorii externi.

Negociatorul Ungariei, ministru fara portofoliu, a reiterat pozitia guvernului de la Budapesta, potrivit careia tara nu „are nevoie de banii FMI, ci mai degraba de plasa de siguranta pe care ar reprezenta-o acordul”.

In 17 octombrie, guvernul a anuntat noi masuri de austeritate, prevazand, printre altele, dublarea impozitelor pe tranzactiile financiare si mentinerea impozitului specific asupra bancilor.

Se are in vedere si introducerea unui nou impozit, cel pe serviciile publice, care va avea in vedere proprietarii externi de retele subterane precum cele de gaze, apa sau electricitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro