Ungaria pune noi bețe în roate planurilor UE de reformare a pieței energetice
Ungaria a anunţat luni că va vota împotriva reformei pieţei comunitare de electricitate propuse de Comisia Europeană, considerând „inacceptabilă” anularea posibilităţii de a se interveni în stabilirea preţurilor la nivel naţional, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
„Ungaria va vota cu ‘Nu’ la propunerea CE privind reforma pieţei de electricitate, care ar lua guvernelor din statele membre dreptul de a menţine la un nivel scăzut preţurile la energia electrică”, a anunţat pe Facebook ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, cu ocazia declaraţiilor făcute presei la Luxemburg.
El a acuzat Bruxelles-ul vrea să îşi adjudece dreptul de a decide când este criză energetică şi dacă autorizează ca statele să introducă preţuri plafonate pentru anumite surse de energie.
Szijjarto a reamintit că Ungaria a câştigat deja un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că Bruxelles-ul „nu are dreptul de a limita competenţele naţionale în acest domeniu”.
CE a îndemnat miniştrii responsabili cu energia din cele 27 de state membre să ajungă „cât mai repede” la un acord privind reforma pieţei de energie electrică, astfel încât să fie pregătită pentru a face faţă posibilelor crize în viitor şi să permită accelerarea investiţiilor în surse regenerabile.
Obiectivul sesiunii Consiliului Energie este ajungerea la un acord privind reforma pieţei de energie electrică, care ulterior ar trebui negociat în Parlamentul European, o fază care va avea loc în a doua parte a anului, când Spania va prelua preşedinţia rotativă a UE.
Totodată, Szijjarto preconizează că vor fi „discuţii mari” legate de acest subiect
. În opinia sa, guvernanţii ţărilor membre sunt cei care au capacitatea de a găsi soluţii la dificultăţi şi nu „procedurile birocratice extrem de lungi de la Bruxelles”.