Sari direct la conținut

UniCredit preia Alpha Bank în România. Argumentele din spatele deciziei și ce trebuie să știe clienții

HotNews.ro
BNR - Banca Nationala, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
BNR - Banca Nationala, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Anunțul făcut luni de grupurile bancare UniCredit Italia și Alpha Bank Grecia cu privire la fuziunea filialelor din România a surprins pe toată lumea. Nici angajații celor două bănci nu știau despre fuziune, mailurile interne venind abia după apariția în presă a comunicatelor de presă. Doar câțiva oameni de la vârful celor două bănci știau de tranzacție. Și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care fusese informat în urmă cu circa două săptămâni că s-a bătut palma și că tranzacția urma să se finalizeze în foarte scurtă vreme.

UniCredit Bank România avea (potrivit datelor BNR) active de peste 60,4 de miliarde de lei și o cotă de piață de 8,6%, iar Alpha Bank România deținea active de 21,13 miliarde de lei și o cotă de piață marginal peste 3%.

Orcel, UniCredit: Prin fuziune, am demonstrat că suntem capabili să atingem masa critică

UniCredit căuta de multă vreme să facă achiziții, iar extinderea era prevăzută în strategia băncii. „Anunțul făcut luni este o demonstrație a acestui interes față de extindere. Fuziunea celor două bănci, UniCredit România și Alpha Bank România, ambele având ancore solide pe segmentele corporate și retail, aduce un accent complementar pe stimularea creșterii în România, oferind beneficii sporite bazelor noastre de clienți”, a spus Andrea Orcel, CEO UniCredit Group la o întâlnire online cu reprezentanți ai media și ai analiștilor financiari.

Pentru Alpha Bank, fuziunea înseamnă accesul pe celelalte 12 piețe pe care UniCredit operează, iar pentru UniCredit înseamnă accesul pe piața elenă a serviciilor și produselor UniCredit, a mai spus acesta.

Întrebat dacă vor urma și alte preluări asemănătoare, Orcel a spus că deocamdată nu există discuții similare, dar că UniCredit este atentă la mișcările din sectorul bancar și, dacă va vedea o ocazie de achiziție care să aducă plusvaloare pentru grupul italian, nu va ezita să intervină.

Tranzacția este abia la început. ”Dacă aș fi conservator, aș spune că nu ne așteptăm ca ea să se închidă mai devreme de a doua parte a anului 2024. Dacă se va încheia mai repede, foarte bine. Dar nu vrem să presăm lucrurile; sunt multe detalii care trebuie analizate. Dar aș repeta faptul că decizia de a fuziona filiala noastră din România este în interesul nostru de business pe termen lung și aduce valoare maximă pentru acționarii noștri”, a mai spus Orcel.

După cum știți obiectivul nostru pentru România a fost să ne asigurăm că ne maximizăm valoarea. Prin fuziunea filialei noastre din țară, am arătat că suntem capabili să atingem dimensiunea critică, să consolidăm statutul entității combinate, crede CEO-ul grupului bancar italian.

Psaltis, CEO Alpha Services and Holdings: Opinia noastră despre România nu s-a schimbat: Este o economie în creștere rapidă, este o piață bancară atractivă

Pentru Alpha Bank, această tranzacție promovează în mod clar obiectivele noastre strategice, a spus și Vassilios Psaltis, Alpha Services and Holdings CEO. „Decizia a fost luată în ideea de a face ceea ce credem că este mai bine pentru interesul nostru de business pe termen lung. Acordul anunțat împreună cu UniCredit nu este doar o extensie a strategiei noastre, ci vine cu un pachet mult mai larg, pe termen lung. UniCredit vine cu un know-how puternic, cu o experiență mare și cu o rețea mare de unități largă care va îmbunătăți serviciile pe care le oferim”

Lucrăm îndeaproape la această tranzacție, dar nu vrem să dăm toate detaliile. Vă vom ține la curent pe măsură ce ne vom apropia de închiderea tranzacției, a mai spus Psaltis, care a adăugat: „este cea mai bună alianță la care ne-am fi putut gândi și credem că este cea mai bună utilizare a capitalului cu riscuri minime”

Opinia noastră despre România nu s-a schimbat: Este o economie în creștere rapidă, este o piață bancară atractivă. Ideea este că timpul trece și realizăm că pentru a obține randamente adecvate avem nevoie de scalare. Faptul că UniCredit a fost interesat de asta accelerează atingerea obiectivelor noastre în România, consideră CEO-ul grupului bancar elen.

Ce ar trebui să știe clienții Alpha Bank după fuziunea cu UniCredit

Până la închiderea completă a afacerii (cel mai prbabil în a doua jumătate a anului 2024, dacă nu chiar în 2025, ținând cont că mai e nevoie și de aprobările venite din partea autorităților (BNR, Consiliul Concurenței), nu se va întâmpla nimic.

Contractele de credit încheiate rămân la fel, iar termenii și condițiile nu se modifică, au spus surse din industria bancară pentru HotNews.

După ce afacerea va fi complet finalizată, clienții vor fi cel mai probabil notificați individual cu privire la schimbarea entității cu care au semnat creditul, fără ca asta să presupună în mod necesar și schimbarea condițiilor de creditare. Cu alte cuvinte dobânzile și celelalte speze bancare vor rămâne cel mai probabil cele din contract.

HotNews a trimis întrebări pe această temă grupurilor bancare care au semnat tranzacția dar până la ora redactării acestui material nu am primit răspunsuri oficiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro