Sari direct la conținut

Uninominalul, la bal sau la spital (de Ioana Lupea)

Evenimentul Zilei

Sa scoatem steagurile si alamurile pe strazi, vom avea referendum pentru introducerea votului uninominal.

Cu toate acestea, pe ecranele televizoarelor vedem mai multi pesimisti decat optimisti, unii chiar din tabara partizanilor uninominalului, care nu urmaresc altceva decat sa ne strice bucuria.

Oricat ar parea de ciudat, chiar in momentul in care Romania are nu una, ci doua sanse de a avea acest sistem de vot dorit de populatie inca de la alegerile din 2008, lupta politica risca sa compromita, ca de obicei, totul.

Iar responsabilitatea pentru un eventual esec trebuie sa fie impartita intre principalii actori angrenati intr-o competitie care subordoneaza interesul public obiectivelor electorale, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu.

Daca presedintele Traian Basescu ar fi de buna-credinta si nu ar urmari utilizarea ideii nobile a votului uninominal in campania electorala pentru europene si parlamentarele de anul viitor, ar fi de asteptat sa anuleze decretul de convocare a referendumului.

Presiunea exercitata asupra clasei politice a avut succes si, datorita acesteia, guvernul isi va asuma luni raspunderea pe legea sistemului uninominal cu compensare.

Seful statului nu-si va retrage insa decretul si va trimite si proiectul Pro Democratia la moarte, adica inapoi parlamentului, institutia care se face ca-l discuta inca din 2003. Daca nu Basescu, o va face fara ezitare Curtea Constitutionala.

Entuziasmul general ne face sa pierdem din vedere faptul ca, in ciuda sondajelor de opinie incurajatoare, oamenii ar putea sa nu iasa la vot intr-un numar suficient pentru validarea referendumului.

Si astfel vom ramane si fara votul majoritar in doua tururi, si fara „roata de rezerva”, votul mixt. Sa dam insa crezare optimistilor: referendumul va fi validat si o majoritate zdrobitoare se va pronunta in favoarea alegerii directe a senatorilor si deputatilor.

Nu stim deocamdata daca rezultatul referendumului este orientativ sau obligatoriu pentru parlament, acest aspect il va decide Curtea Constitutionala. Senatorii si deputatii nu vor avea insa timp pentru a adopta o lege privind sistemul majoritar in doua tururi pana la alegerile generale.

Daca acestea vor fi anticipate, in iunie, asa cum prevestesc multi, cu atat mai putin. Redesenarea circumscriptiilor electorale este o treaba de ceasornicar elvetian pentru ca poate influenta decisiv rezultatul votului.

Este imposbil ca Traian Basescu sa nu stie ca prezenta la referendum este sub semnul intrebarii. Si ca elaborarea legii de catre un parlament ostil sistemului uninominal va dura pana la sfantul asteapta. Dar vina, impreuna cu afuriseli, va fi aruncata tot asupra parlamentului.

Presedintele nu are de pierdut, ci doar de castigat, simpatie si voturi pentru democrati. Si pentru a se asigura de ambele face mai mult, flateaza alegatorii intarindu-le convingerea ca sistemul de vot direct este salvarea Romaniei de o clasa politica imorala si corupta.

Trebuie spus ca nu exista un sistem de vot perfect pentru ca materia prima sunt oamenii, candidati si alegatori. Practica democratica arata ca, de cele mai multe ori, aceia care merita sa fie alesi sunt invinsi de cei care nu merita.

Daca intr-o circumscriptie uninominala Diavolul in persoana il va infrunta in turul al doilea de scrutin pe Candidatul cel bun si competent, aliantele intre partide sau lipsa de informare a alegatorilor pot face ca, in parlament, sa intre tot Diavolul in persoana.

Experti internationali in sistemele electorale avertizeaza ca alegerea unui sistem de vot in functie de interese partizane sau conjuncturale poate avea, in ultima instanta, efecte dezastruoase asupra sistemului politic si a democratiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro