Uniunea Economica si Monetara: Van Rompuy si-a prezentat foaia de parcurs, care prevede un calendar mai strans decat cel al Comisiei
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a facut public joi raportul sau privind aprofundarea Uniunii economice si monetare, care va fi discutat la summitul din 13 – 14 decembrie, precizand totodata calendarul diferitelor etape, scrie AFP.
Textul prezentat joi, redactat in colaborare cu ceilalti trei presedinti – Jose Manuel Barroso (Comisia Europeana), Jean-Claude Juncker (Eurogrup) si Mario Draghi (BCE) – detaliaza trei etape: finele lui 2012-2013, 2013-2014 si dincolo de 2014, deci dupa viitoarele alegeri europene.
Sefii de stat si de guvern urmeaza sa discute acest document saptamana viitoare, fara a adopta formal, la acest stadiu, propuneri.
Prima etapa, deja in curs si care ar trebui sa se prelungeasca si anul viitor, va consta in asigurarea ruperii dintre banci si datoriile suverane, unul dintre motivele gravei crizei pe care o traverseaza Europa.
Ea se va concretiza in instaurarea unui mecanism unic de supervizare bancara in Zona Euro, Van Rompuy considerand „imperativ ca munca de pregatire sa demareze serios la inceputul lui 2013 pentru ca acest mecanism sa poata fi operational la 1 ianuarie 2014”.
Acest obiectiv pare un pas inapoi in raport cu concluziile summitului din 19 octombrie, unde europenii se angajasera sa-l aplice progresiv in 2013.
Intre timp, Van Rompuy apreciaza ca Mecanismul European de Salvare, MES, va putea recapitaliza direct bancile incepand de la finele lui martie 2013.
A doua etapa, in 2013 si 2014, va consta in principal in doua elemente: pe de o parte punerea in practica a unei autoritati unice insarcinate cu restructurarea sau lichidarea bancilor aflate in dificultate in Zona Euro, si, pe de alta parte, posibilitatea unor „aranjamente contractuale” intre state si institutiile europene, cu posibilitatea ca aceste tari sa beneficieze de sustinere financiara.
A treia si ultima etapa, dupa 2014, prevede punerea in practica a unei „capacitati bugetare bine definite si limitate pentru imbunatatirea absorbtiei socurilor economice care afecteaza unele tari”, sub forma unui sistem de asigurare.
Una dintre functiile acestui instrument, embrion al unui buget central al zonei euro, un termen care nu este insa utilizat de Van Rompuy, ar putea fi finantarea asigurarilor de somaj.
Pe termen mai lung, aceasta capacitate bugetara ar putea fi insotita de posibilitatea de a imprumuta. Van Rompuy evoca in aceasta privinta „emisiunea de datorii comune, fara a se recurge la mutualizarea datoriei suverane”, si stabilirea unei „functii de Trezorerie”.
Saptamana trecuta, Comisia a prezentat propria sa contributie, care detaliaza un calendar in trei faze, dar mai lung (18 luni, cinci ani si dupa acest orizont).
Surse europene au precizat ca exista doua scheme pentru a ajunge la o mai mare integrare economice si monetara: controale inasprite asupra bugetelor nationale cu posibilitatea, in timp, de mutualizare a datoriilor, sau crearea unei capacitati bugetare comune care sa permita absorbirea socurilor economice, in schimbul unor angajamente ale statelor in materie de piata muncii si a serviciilor, pentru a asigura convergenta economiilor.
„Pe termen lung, aceasta a doua abordare este mai adaptata uniunii monetare”, au precizat sursele citate.