Sari direct la conținut

Uniunea Națională a Studenților din România, „strigăt de revoltă” către guvernanți: „Ori nu vă pasă, ori sunteți complet rupți de realitate”

HotNews.ro
Polițiști, angajați din penitenciare si studenți protestează în Piața Victoriei din București față de proiectul de ordonanță al guvernului, 30 decembrie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea
Polițiști, angajați din penitenciare si studenți protestează în Piața Victoriei din București față de proiectul de ordonanță al guvernului, 30 decembrie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) a transmis, sâmbătă, o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, pe baza „îndelungilor reforme și ajustări” luate ca urmare a Ordonanței „trenuleț”. Studenții acuză că politicienilor nu le pasă de ei și „își bat joc”.

„Ne vedem obligați să vă transmitem un mesaj cât se poate de direct: vă bateți joc de studenți și, implicit, de viitorul acestei țări! Oricât de mult v-ați ascunde după scuze și <<dificultăți bugetare>>, realitatea arată că interesul vostru pentru tineri e minim. Iar când zic <<minim>>, poate e prea mult. Și totuși, nu uităm să vă dorim un An Nou fericit!”, își încep studenții scrisoarea, publicată pe site-ul UNSR.

Studenții reclamă modificările privind transportul studențesc

UNSR acuză că guvernanții le-au luat studenților posibilitatea de a circula cu trenul în condiții de preț redus pentru „studiu, un interviu de angajare sau chiar un eveniment științific”.

„E ca și cum singurul drum justificat pentru un tânăr ar fi strict către cursuri. În rest, nevoia de mobilitate a studenților se lovește de un zid: niciun discount, nici cea mai mică urmă de interes pentru activitățile lor din afara orarului universitar”, se arată în comunicat.

Ei evidențiază și „contraperformanța de a face un pas uriaș înapoi, anulând achiziția online a biletelor de tren”, pentru că de la 1 ianuarie 2025 studenții nu și-au mai putut cumpăra bilete de tren online.

„În anul 2025, a obliga studenții să stea la cozi interminabile, să depună documente și să suporte un proces birocratic absurd e un semn clar al lipsei voastre de viziune. Ori nu vă pasă, ori sunteți complet rupți de realitate. Nu știm ce e mai grav”, au mai scris studenții.

Bursele: mereu la coada priorităților

Una dintre prevederile Ordonanței „trenuleț” prevede înghețarea burselor studenților, „fără să țină pasul cu scumpirile”, acuză ei. „Studenții abia reușesc să-și plătească chiria, utilitățile, mâncarea și toate celelalte”.

Conform unei analize a UNSR, un student cheltuie lunar o medie de 90 de lei pe mâncare, având în vedere prețurile de la cantinele studențești. La această sumă se adaugă 250 de lei pentru o cameră de cămin, adică un total de 1.150 de lei lunar pentru locuință și mâncare.

„În schimb, bursa socială se ridică la doar 925 de lei, adică mai puțin decât cheltuielile de bază. Așteptați să ne descurcăm cumva și să rămânem recunoscători pentru o sumă ce nu acoperă nici măcar strictul necesar? Nevoile studenților nu se opresc la mâncare și cazare – mai adăugăm transport, materiale de studiu și alte cheltuieli elementare. În aceste condiții, nu e de mirare că mulți tineri renunță la facultate sau pleacă definitiv din țară”, au mai scris în comunicat.

Politicienii încurajează „fuga din țară”

„Prin măsurile voastre, transmiteți un mesaj tinerilor: <<Vreți să trăiți decent? Luați-vă un bilet de avion și plecați!>>. Vorbim, așadar, de un <<exod al creierelor>> pe care voi, prin deciziile voastre, îl alimentați. România pierde forță de muncă valoroasă, idei și inovație – elemente esențiale pentru viitorul unei țări care, culmea, are pretenții de creștere economică”, a scris UNSR.

Ei au mai adăugat în scrisoarea deschisă că cer „transparență, echitate și respect”, pentru că „studentul de azi va fi contribuabilul și, da, alegătorul de mâine”.

„Dacă tot afirmați că noi suntem viitorul, atunci începeți să ne tratați ca atare și alocați resurse reale pentru susținerea noastră. Altfel, când tot mai mulți tineri și familiile lor vor lua calea aeroportului, să nu vă mirați că rămâneți să vă votați și să vă lăudați între voi. România va pierde, și voi veți fi direct responsabili”, au mai transmis studenții.

Ei au transmis și un avertisment guvernanților: „Când ridicăm vocea – și o vom ridica! – nu va fi doar un protest ocazional. Va fi un semn clar că ne-am săturat. Nu azi, nu mâine… dar momentul în care toți vom spune Stop! la ignoranță și nedreptate se apropie cu pași repezi!”.

„Acesta nu este un capriciu, ci un strigăt de revoltă. Dacă ne ignorați, să nu vă mirați când consecințele se vor vedea la urne și în economia țării pe termen lung”, au conchis ei.

UNSR este o federație studențească formată din 55 de asociații de studenți, din 12 centre universitare din toată țara. 

INTERVIURILE HotNews.ro