Sari direct la conținut

​Untold 2016: Muzica si distractie pana in zori, trafic ingreunat si explozia preturilor la chirii

HotNews.ro
​Untold 2016: Muzica si distractie pana in zori, trafic ingreunat si explozia preturilor la chirii

Cea de-a doua editie a Festivalului Untold ofera nu numai distractie pe saturate si muzica pana in zori pentru zecile de mii de tineri participanti, dar si trafic rutier deviat in zona stadionului Cluj Arena, un parc public blocat de garduri si o explozie a preturilor la chirii, relateaza Mediafax.

„Fortareata” Untold, imprejmuita cu garduri

Festivalul Untold „s-a nascut” anul trecut, ca evenimentul principal al proiectului „Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului”, fiind organizat de Federatia Share si beneficiind de un sprijin substantial, atat financiar, cat si logistic, din partea autoritatilor locale, a Primariei in special. Circa 240.000 de persoane, din Romania si strainatate, au participat la concertele sustinute pe stadionul Cluj Arena si pe celelalte scene din Parcul Mare de catre capete de afis, trupe si artisti, precum Avicii, Armin van Buuren, David Guetta, Dimitri Vegas&Like Mike sau ATB.

In acest an, desi Untold, al carui slogan este „The World Capital of Night and Magic”, a devenit un festival eminamente privat, sprijinul autoritatilor locale nu s-a diminuat, ba din contra, a fost permisa, la fel ca anul trecut, ingradirea aproape in totalitate a Parcului Mare, un parc public, devierea traficului rutier in zona stadionului, inclusiv a mijloacelor de transport in comun. Este tolerata si poluarea fonica in zona, dar si lipsa locurilor de parcare, trotuarele fiind arhipline cu masini.

Complexul Cluj Arena a devenit in acest an o adevarata fortareata in mijlocul orasului, cu garduri metalice acoperite cu materiale publicitare astfel incat privitorii sa nu poata vedea nimic inauntru. Kilometri de garduri inconjoara parcul si cele doua obiective sportive, accesul fiind drastic supravegheat de agenti de paza, jandarmi si voluntari ai Untold si permis doar pe baza unei bratari.

Cine vrea sa intre, de exemplu, de pe str. George Cosbuc in incinta fortaretei Untold, nu are decat fie sa inconjoare intreg Parcul Mare si sa intre dinspre Opera Maghiara, fie sa o ia in stanga pe stradute laturalnice si sa intre pe partea dinstre Sala Polivalenta.

Din ratiuni de securitate, nu este permis accesul cu rucsacuri sau genti, sticle de apa sau umbrele, control la portile de intrare fiind facut „la sange”.

Dar, odata ajuns in interior, „festivalierul”, termen inventat anul trecut de organizatorii Untold, are parte de tot ce doreste, de la scene amplasate in parc, pana la scena principala din incinta Cluj Arena sau cea de pe platoul din fata Salii Polivalente, pana la mancare si bautura oferite de „vendori” agreati. Zecile de mii de spectatori sunt asteptati, printre altele, cu bere care costa intre 7 si 8 lei, cu suc la 7 lei sau apa la 6 lei, cu burgeri la 18 – 20 de lei sau cu pizza la 25 de lei.

Chirie pe patru zile, dubla fata de chiria lunara, dar s-au cerut si 7.600 de lei pentru un apartament cu 4 camere

Untold a adus cu sine nu numai muzica, ci si o explozie a preturilor la chirii, fenomen inceput anul trecut si care a continuat si in acest an, atingand noi cote. Cererea de locuri de cazare pentru zeci de mii de persoane venite din tara sau stranatate s-a concretizat prin lipsa camerelor de hotel sau pensiuni pe o raza de 30 de kilometri in jurul municipiului Cluj-Napoca, rezervarile fiind facute cu luni de zile inainte.

De asemenea, clujeni intreprizatori au descoperit o afacere in inchirierea apartamentelor pe durata celor patru zile ale festivalului, la preturi duble fata de o chirie normala lunara. Astfel, un apartament cu doua camere in cartierul Manastur, situat la 10 minute de Cluj Arena, se inchiriaza cu 1.500 de lei, iar un apartament cu o camera, situat peste Somes, vis-a-vis de stadion, se inchiriaza cu 2.000 de lei.

Tot 2.000 de lei (450 de euro) s-au cerut si pentru „o garsoniera confort I, mobilata si utilata, cu wi-fi”, situata la 20 de minute de mers pe jos de Cluj Arena.

Preturile cresc, insa, odata cu numarul de camere oferite si care pot gazdui 5 – 6 persoane, in functie de numarul de paturi, ajungand la 2.700 de lei, rccordul fiind detinut de un clujean care a cerut 7.600 de lei pentru inchirierea unui apartament cu 4 camere in zona Marasti, in cealalta parte a orasului fata de stadion.

Faithless, pentru prima data in Romania dupa reluarea activitatii muzicale

Joi, prima zi a festivalului, a adus la Untold, potrivit organizatorilor, peste 70.000 de persoane, concertele pe cele sapte scene durand, uneori, pana la 6 -7 dimineata. Cu o zi inainte de deschidere, biletele si abonamentele au fost „sold out”, astfel incat s-au pus in vanzare, suplimentar, 1.000 de bilete care s-au vandut in mai putin de opt ore.

„Artistii care au concertat in prima seara s-au aratat impresionati de numarul mare de fani, dar si de scena principala de pe stadion. Faithless au fost prezenti pentru prima data in Romania de cand si-au reluat activitatea muzicala, iar cei doi componenti ai trupei, Maxi Jazz si Sister Bliss, au declarat ca au ramasi uimiti de scena plina de magie. Show-ul cu care a venit la Cluj, Faithless 2.0, a beneficiat de o productie impresionanta. Doua TIR-uri pline cu echipamente tehnice au fost folosite pe mainstage doar pentru show-ul acestora”, au aratat organizatorii Untold.

Pe scenele festivalului au mai urcat in prima zi Fedde le Grand, care a fost prezent si la prima editie, Naughty Boy, Tiesto si Dimitri Vegas&Like Mike, Rudimental, The Martinez Brothers, Route 94, Nahko & Medicine for the People.

In cea de-a doua zi au cantat, printre altii, Scooter, Hardwell, Tujamo sau Smiley, iar in ultimele doua zile sunt asteptati sa urce pe scenele Untold – Armin van Buuren, Satoshi Tomiie, Pendulum DJ Set, Grasu XXL, Manuel Riva, Les Elephants Bizzares, Suie Paparude, Afrojack, Parov Stelar, John Digweed.

Peste 600 de persoane au necesitat asistenta medicala

Controalele severe si prezenta a peste 1.200 de forte de ordine – politisti, politisti locali, agenti ai unei firme private de paza, jandarmi, a dus la inregistrarea unui numar mic de probleme specifice. Astfel, jandarmii au depistat un tanar care avea asupra lui droguri, cazul fiind trimis Parchetului pentru solutionare, si au aplicat avertismente si amenzi pentru tulburarea ordinii si linistii publice, dar si amenzi de peste 2.500 de lei pentru comert stradal ilicit. Au mai fost aplicate sanctiuni contraventionale pentru consum de bauturi alcoolice, refuzul legitimarii, patrundere ilegala in incinta festivalului prin escaladarea gardului, amenzile depasind 3.300 de lei.

De asemenea, la spitalul mobil amplasat in zona Cluj Arena, medicii au oferit asistenta unui numar de peste 600 de persoane pentru luxatii si stari de rau, cauzate de bautura in exces, dintre care 15 au fost transportate la UPU Cluj-Napoca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro