Sari direct la conținut

Unul dintre aliații tradiționali ai Rusiei elimină predarea limbii ruse din clasa întâi

HotNews.ro
Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSC, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSC, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

​​Kazahstanul, unul dintre aliații tradiționali ai Moscovei, a eliminat predarea obligatorie a limbii ruse începând cu clasa întâi, anunță Interfax.

„Am luat o decizie: pentru a stăpâni a doua și a treia limbă, copilul trebuie să învețe să citească și să scrie în limba maternă. Prin urmare, din primele clase cu predare în limba de stat, copiii vor studia doar limba kazahă”, a declarat ministrul Educației de la Nur-Sultan, Ashat Aimagambetov.

El a precizat că măsura vizează și predarea limbii engleze, nu doar a celei ruse.

„Din clasa a II-a, studiul limbii ruse va începe ca o disciplină separată, iar engleza se va preda în clasa a treia în toate școlile”, a explicat ministrul kazah la o ședință de guvern ce a avut loc marți.

Se distanțează Kazahstanul de Rusia?

Măsura este ultima dintr-o serie care par să semnaleze o distanțare a Kazahstanului de Rusia, președintele Kassym-Jomart Tokayev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, anunțând la jumătatea lunii iunie că țara sa nu va risca încălcarea sancțiunilor decise de Occident împotriva Moscovei.

„Sancțiunile sunt sancțiuni, nu ar trebui să le încălcăm”, a spus președintele kazah într-un interviu acordat televiziunii Rossiya-24.

Tokayev a asigurat totuși că Kazahstanul nu se va retrage din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia, și Uniunea Economică Eurasiatică, respingând zvonurile în acest sens.

Măsura a fost privită de unii analiști ca o trădare la adresa Moscovei ținând cont că în luna ianuarie Rusia a trimis trupe de „menținere a păcii” în Kazahstan în contextul protestelor antiguvernamentale fără precedent izbucnite în țara de la granița sa de sud.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro