UPDATE Astra Asigurari intra in faliment/Administratorii si actionarii isi pierd drepturile, iar lichidator judiciar provizoriu a fost numit KPMG Restructuring SPRL
Compania Astra Asigurari, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, intra in faliment, a decis joi Tribunalul Bucuresti, potrivit Digi 24. Decizia nu este definitiva, dar este executorie pentru Astra Asigurari, unde instanta a numit ca lichidator judiciar provizoriu pe KPMG Restructuring SPRL. In prezent Fondul de Garanare a Asiguratilor (FGA) analizeaza peste 57.200 de dosare de dauna avizate si neachitate de Astra si o prima estimare a valorii despagubirilor solicitate in aceste dosare este de aproximativ 650 milioane de lei. FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).
- UPDATE (18:25) KPMG Restructuring SPRL a fost numit lichidator judiciar provizoriu si va trebui sa sigileze toate bunurile Astra Asigurari
Pe site-ul Tribunalului Bucuresti a fost publicata solutia, pe care o redam integral:
Solutia pe scurt:
- „Anuleaza cererea de interventie principala formulata de petentul Marica Gheorghe Constantin, ca netimbrata. Respinge cererea formulata de creditorul Husar Marian Adrian, ca inadmisibila. Respinge contestatia formulata de contestatoarele The Nova Group Investments si Epsilon Estate Provider SRL, ca fiind introdusa de persoane fara calitate procesuala activa. Respinge contestatia formulata de debitoarea Asigurare – Reasigurare Astra SA, ca neintemeiata.
- Admite cererea petentei Autoritatea de Supraveghere Financiara in contradictoriu cu debitoarea Asigurare – Reasigurare Astra SA. In temeiul art. 250 raportat la art. 262 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dispune deschiderea procedurii falimentului impotriva debitoarei Asigurare – Reasigurare Astra SA.
- Respinge, ca neintemeiata, solicitarea Oltchim SA de calificare a cererii de interventie drept declaratie de creanta in temeiul art.66 alin.7 din Legea nr.85/2014 si pune in vedere acesteia sa formuleze cerere de admitere a creantei cu respectarea termenului stabilit prin prezenta sentinta.
- In temeiul art. 255 si art. 145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 ridica administratorilor societatii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia si de a dispune de ele si dispune dizolvarea societatii debitoare. In temeiul art.253 alin.1 si 2 din Legea nr.85/2014 dispune indisponibilizarea actiunilor detinute de actionarii semnificativi ai societatii de asigurare/reasigurare debitoare sau de persoanele care au detinut functii de conducere, in registrele speciale de evidenta tinute de societatea de asigurare/reasigurare debitoare sau in registrele independente.
- Constata ca s-a dispus retragerea autorizatiei de functionare a debitoarei prin Decizia ASF nr. 2034/27.08.2015.
- Da dispozitie tuturor bancilor la care debitoarea are disponibil in conturi sa nu dispuna de acestea fara un ordin al judecatorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligatia de instiintare a bancilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei, in sarcina lichidatorului judiciar.
- Pune in vedere debitorului ca este obligat sa depuna in 10 zile de la pronuntarea prezentei hotarari, la dosarul cauzei, actele si informatiile prevazute la art. 67 alin. 1 din Legea nr. 85/2014. In cazul in care debitoarea nu va depune actele si informatiile aratate devin aplicabile dispozitiile art. 82 alin. 2 din Legea nr. 85/2014.
- Fixeaza urmatoarele termene limita: a) termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitoarei – 18.01.2016; b) termenul de verificare a creantelor, de intocmire si publicare in BPI a tabelului preliminar de creante – 29.01.2016; c) termenul de definitivare a tabelului creantelor – 24.02.2016; d) data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor – 04.02.2016.
- In temeiul art.251 si art.63 din Legea nr.85/2014 numeste lichidator judiciar provizoriu pe KPMG Restructuring SPRL care va indeplini atributiile prevazute de art.258 si de art. 64 din Legea nr. 85/2014, cu o remuneratie provizorie de 10.000 lei/lunar din averea debitoarei.
- Dispune ca lichidatorul judiciar sa trimita o notificare, in conditiile art. 100 din lege, privind intrarea debitoarei in procedura falimentului, ridicarea dreptului de administrare si dizolvarea acesteia, tuturor creditorilor mentionati in lista depusa de debitoare in conformitate cu art. 74 raportat la art. 67 alin 1 lit. c), debitoarei si oficiului registrului comertului sau, dupa caz, registrului societatilor agricole ori registrului asociatiilor si fundatiilor in care debitoarea este inmatriculata, pentru efectuarea mentiunii, instantelor judecatoresti in a caror jurisdictie se afla sediul declarat la registrul comertului si tuturor bancilor unde debitoarea are deschise conturi, in vederea aplicarii prevederilor art. 262 din Legea nr. 85/2014.
- Pune in vedere lichidatorului judiciar sa efectueze in 60 de zile de la data pronuntarii prezentei hotarari inventarierea bunurilor debitoarei, sa intocmeasca si sa depuna la dosar, in termen de 40 de zile de la desemnare, raportul prevazut la art. 258 lit. a si art.263 alin.1 din Legea nr. 85/2014. In temeiul art. 39 din Legea nr. 85/2014, dispune deschiderea de catre debitoare a unui cont la o unitate bancara din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, in termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii; in caz de neindeplinire a atributiei, contul va fi deschis de catre lichidatorul judiciar. Eventualele disponibilitati banesti vor fi pastrate intr-un cont special de depozit bancar.
- Pune in vedere lichidatorului judiciar prevederile art. 252 din Legea nr. 85/2014 si dispune indeplinirea formalitatilor privind efectuarea mentiunilor la registrul comertului. Pune in vedere lichidatorului judiciar prevederile art.261 din Legea nr.85/2014 privind transmiterea rapoartelor a caror intocmire este obligatorie catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si catre Fondul de garantare. Pune in vedere lichidatorului judiciar prevederile art.262 alin.2 din Legea nr.85/2014 privind publicarea si comunicarea hotararii.
- Pune in vedere lichidatorului judiciar sa depuna lunar la dosar raportul prevazut de art. 258 lit.l din Legea nr. 85/2014. In temeiul art.453 alin.1 Cpc obliga debitoarea Asigurare – Reasigurare Astra SA la plata catre petenta Autoritatea de Supraveghere Financiara a sumei de 7.667,91 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Fixeaza termen pentru analiza stadiului continuarii procedurii la 04.04.2016. Executorie potrivit art.256 din Legea nr.85/2014.
- Cu drept de apel, in termen de 7 zile de la comunicarea hotararii prin publicare in Buletinul Procedurilor de Insolventa, ce va fi depus la Tribunalul Bucuresti Sectia a VII-a Civila. Pronuntata in sedinta publica, azi 03.12.2015″
Dosarul in care ASF cere falimentul Astra Asigurarieste judecat in prezent de Tribunalul Bucuresti, iar cel mai recent termen de judecata este data de 3 decembrie. Instanta nu a afisat inca pe site solutia.
Digi 24 mai scrie ca decizia nu este definitiva, dar este executorie.Daca decizia instantei este executorie, aceasta nu poate fi executorie decat pentru Astra Asigurari, ceea ce inseamna ca isi intra in drepturi un lichidator judiciar numit de instanta, conform surselor din piata contactate de HotNews.ro.
Potrivit legii, pentru ca Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) sa faca plati este nevoie de o decizie definitiva, ceea ce nu este cazul in prezent, in conditiile in care Astra poate face apel la Curtea de Apel imediat dupa comunicarea deciziei Tribunalului Bucuresti.
Pagubitii Astra au facut pana in data de 10 noiembrie, 5.085 de cereri de plata cu o valoare de aproximativ 90 milioane de lei. Dintre acestea, primele 91 de dosare in care se solicita plata a 567.357 de lei au fost avizate de catre directiile de specialitate ale Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), iar daca vor fi validate si de comisia speciala vor deveni creante certe si vor fi platite imediat ce va exista o decizie definitiva in instanta privind falimentul Astra, a declarat joi, 10 noiembrie, pentru HotNews.ro Carmen Radu, presedintele FGA.
Fondul de Garantare a Asiguratilor a preluat, la data de 1 octombrie din acest an, peste 57.200 de dosare de dauna avizate si neachitate de Astra, iar pentru a-si recupera macar o parte din despagubiri, toti pagubitii care au aceste dosare trebuie sa depuna la Fond cereri de plata.
Pe de alta parte, odata ce va exista o decizie definitiva in instanta privind falimentul Astra, toti creditorii au dreptul sa se inscrie si la masa credala pentru a solicita despagubiri prin intermediul lichidatorului judiciar. Lichidatorul si FGA trebuie sa se anunte reciproc in privinta platilor facute astfel incat sa nu se plateasca de doua ori pentru acelasi eveniment asigurat.