Sari direct la conținut

UPDATE Barilul de petrol WTI atinge minimul ultimilor 12 ani, la New York

HotNews.ro
Sonda petrol, Foto: Flickr
Sonda petrol, Foto: Flickr

Petrolul WTI, tranzactionat la New York, a atins joi minimul ultimilor 12 ani, pe fondul temerilor legate de faptul ca tensiunile din Orientul Mijlociu vor compromite orice acord privind reducerea productiei in cadrul Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC), scrie AFP.

In tranzactiile electronice pe New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul „light sweet crude” (WTI) pentru livrarile in februarie a cazut in jurul orei 07,40 GMT la 32,10 dolari, un minim din 29 decembrie 2003.

„Preturile au scazut pe fondul temerilor legate de tensiunile in crestere dintre Arabia Saudita si Iran, care au anulat orice speranta ca membrii OPEC ar putea sa ajunga la un acord pentru reducerea productiei”, crede Lukman Otunuga, analist la FXTM.

Michael van Dulken, analist la Accendo Markets, a aratat ca, desi investitorii s-au temut initial ca acest nou conflict ar putea afecta aprovizionarea in regiune, scenariul cel mai probabil in prezent pare o opozitie a Iranului fata de orice reducere a productiei, in conditiile in care se pregateste sa revina pe piete dupa ridicarea sanctiunilor occidentale.

Cotatia WTI, ca si a barilului Brent, tranzactionat la Londra, si care a atins si el minime inregistrate in aprilie 2004, sufera din cauza abundentei de oferte agresive pe piata.

„Investitorii au inceput sa isi piarda rabdarea in conditiile in care declinul numarului de puturi de petrol in activitate (in Statele Unite) nu a reusit sa aiba vreun efect asupra cresterii consecutive a rezervelor de petrol”, a nortat Otunuga.

Cele mai recente cifre publicate miercuri de departamentul american al Energiei (DoE) privind rezervele americane de petrol, un indicator important al cererii primului consumator mondial de petrol, au dezamagit din nou pietele.

Chiar daca stocurile de petrol au fost in scadere in cadrul saptamanii incheiate in 1 ianuarie (-5,1 milioane de barili), acest declin a fost insotit de o crestere foarte puternica stocurilor de benzina si de produse distilate (diesel, pacura, kerosen etc.), care au crescut cu 10,6 milioane barili si, respectiv, cu 6,3 milioane de barili.

In plus, indicatori recenti veniti din China confirma incetinirea celei de-a doua economii mondiale, contribuind si ele la reducerea cotatiilor.

In acest context negru pentru petrol, „ar putea fi atinsa mai devreme decat se prevedea cotatia de 20 de dolari pe baril prezisa de Goldman Sachs?”, s-a intrebat Van Dulken.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro