UPDATE BNR a mentinut nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Membrii CA al BNR au hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Decizia era asteptata de analistii financiari, care considera ca aceasta este o solutie de echilibru intre activitatea economica slabita si rata de inflatie ridicata.
Prin deciziile adoptate se urmareste „ancorarea ferma” a anticipatiilor inflationiste in vederea consolidarii perspectivelor de reluare a procesului de dezinflatie, in conditiile mentinerii unor incertitudini semnificative privind evolutiile de pe plan intern, precum si in ceea ce priveste procesul de redresare a economiei mondiale.
In acest context, Consiliul de administratie al BNR reitereaza faptul ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind in mod decisiv de implementarea ferma si consecventa in cadrul mix-ului de politici macroeconomice a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale. Aceasta constituie o preconditie esentiala pentru recastigarea increderii pietelor financiare internationale.
BNR reafirma ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
Tinta de inflatie: 3% in 2012 si 2,5% in 2013
Totodata, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea tintei de inflatie pentru anul 2012 la nivelul de 3%, +/- un punct procentual. In acelasi context, BNR a hotarat ca, incepand cu anul 2013, banca centrala sa adopte o tinta stationara de inflatie, situata la nivelul de 2,5%, +/- un punct procentual. Tintele asumate urmeaza sa fie discutate cu guvernul.
„Trecerea la tinta stationara multianuala este o schimbare benefica, dar ambitioasa adusa cadrului de tintire directa a inflatiei, ce implica un angajament pe termen lung al politicii monetare fata de un obiectiv compatibil cu definitia de stabilitate a preturilor pe termen mediu in economia romaneasca. Aceasta are menirea de a asigura coborarea ratei inflatiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflatie al Tratatului de la Maastricht si trecerea in final la etapa tintei continue de inflatie pe termen lung – compatibila cu definitia cantitativa a stabilitatii preturilor adoptata de BCE, fara a inhiba modificarile de preturi relative ce vor insoti ajustarile structurale din economia romaneasca”, se arata in comunicatul extins al bancii centrale.
Membrii Consiliului de Administratie al BNR au analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 4 noiembrie.
Consiliul de Administratie al BNR nu mai are programata nicio sedinta de politica monetara in acest an, urmatoarea intrunire a membrilor CA urmand sa aiba loc in data de 5 ianuarie 2011.
Banca Nationala a redus rata dobanzii de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale pe parcursul acestui an, de la 8% la 6,25%. Ultima modificare a avut loc in sedinta de politica monetara din luna mai, cand BNR a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale.
Analisti economici: Nu era rezonabil sa se ia o alta decizie, in conditiile cresterii substantiale a ratei inflatiei
Analistii economici arata ca „nu era rezonabil” ca banca centrala sa ia o alta decizie decat mentinerea dobanzii cheie, in conditiile in care cresterea de TVA si socul de oferta la produsele alimentare au condus la o crestere substantiala a ratei inflatiei.
„Nu era rezonabil sa se ia alta decizie, in conditiile in care nu s-au schimbat foarte multe lucruri. Starea economiei este in continuare slaba, si acest lucru ar fi sugerat o scadere a dobanzii, dar exista si presiuni inflationiste”, a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al ING Bank Romania.
Totodata, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a precizat ca decizia BNR era una asteptata. „Desi impactul direct al cresterii de TVA a fost unul incomplet, cresterea preturilor la alimente va continua probabil sa se manifeste si in lunile urmatoare, ceea ce va conduce la o inflatie la sfarsitul anului peste asteptarile initiale. In plus, BNR trebuie sa monitorizeze si eventualele efecte de runda a doua care s-ar putea manifesta dupa cresterea de TVA. In acest context, ciclul de reducere a ratei dobanzii a fost intrerupt si exista chiar riscul reversarii lui”, a explicat el.
In ceea ce priveste anul 2011, Dumitru spune ca in cel mai probabil scenariu inflatia va reveni in banda tintei BNR in 2011 si va permite astfel reluarea ciclului de reducere a dobanzii in anul urmator.
Pe de alta parte, Nicolae Chidesciuc estimeaza ca rata dobanzii de politica monetara va ramane 6,25% in 2011, insa a precizat ca exista riscuri ca la inceputul anului viitor sa asistam o majorare de dobanda.
“Banca Nationala nu are, in prezent, marja de manevra pentru a opera modificari ale ratei dobanzii de politica monetara. Pe de-o parte, nivelul ridicat al inflatiei (care este o consecinta a majorarii TVA) nu-i mai permite noi relaxari ale dobanzii in perioada urmatoare. Pe de alta parte, o crestere a dobanzii nu ar fi avut rost, deoarece asteptarile sunt ca inflatia va reveni la normal in a doua parte a anului viitor. In acelasi timp, politica monetara trebuie sa fie coerenta, ceea ce din nou nu ar fi justificat o majorare a dobanzii cheie”, a declarat la randul sau economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.
Oficialul UniCredit estimeaza ca BNR va mentine dobanda cheie la nivelul actual in prima jumatate a anului viitor, urmand ca in a doua parte aceasta sa coboare treptat, catre 5%.
In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii, ea a mai spus ca exista suficienta lichiditate pe piata de lei, iar o diminuare a RMO doar pentru pasivele in valuta ar fi fost in contradictie cu directia dorita de BNR, care nu incurajeaza creditarea in valuta. „Probabil ca vom vedea o reducere simultana a RMO, atat pentru pasivele in lei, cat si pentru cele in valuta. Pe termen lung, exista un proces de convergenta si vom vedea reducerea acestora catre nivelul din UE”, a adaugat Rozalia Pal.