UPDATE BNR a redus dobanda cheie la 9,5% si a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, miercuri, rata dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la nivelul de 9,5% pe an, se arata intr-un comunicat al BNR. Totodata, membrii Consiliului de administratie al BNR a mentinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
In urma deciziei de miercuri, BNR a mentinut la 18% rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei si la 40% nivelul rezervei minime obligatorii pentru pasivele in valuta. BNR a hotarat insa in data de 31 martie ca, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani sa fie zero.
Ca urmare a acestei decizii, incepand cu data de 7 mai 2009, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5,5% pe an de la 6,0%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,5% pe an fata de 14,0%. In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 20,25%, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, de la 21,00%.
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimau marti ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine neschimbata atat rata dobanzii de politica monetara cat si rezervele minime obligatorii la pasivele in lei.
Indicatorii economici arata incetinirea cresterii economice
„Rata anuala a inflatiei a scazut usor, la nivelul de 6,71% in luna martie 2009 fata de 6,89% in februarie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor serviciilor. Inflatia de baza CORE2 ajustat – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al taxei pe viciu – s-a redus de asemenea, rata anuala coborand la 6,2% in luna martie fata de 6,6% in februarie si in comparatie cu 6,3% in luna decembrie 2008. Cu toate acestea, inflatia continua sa se situeze peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei anuale”, se arata in comunicatul BNR.
Analiza indicatorilor macroeconomici si financiari releva incetinirea semnificativa a cresterii economice in contextul adancirii crizei pe plan mondial, precum si continuarea ajustarii rapide a dezechilibrului extern, care insa nu se situeaza inca la niveluri sustenabile pe termen mai indelungat. In plan monetar, se consemneaza inceputul unei ajustari negative a creditului acordat sectorului privat, compensata partial de dinamica creditului guvernamental.
Temperarea relativa a volatilitatii cursului de schimb al leului s-a produs in conditiile ameliorarii perceptiei investitorilor financiari asupra economiei romanesti, in special ca urmare a incheierii de catre Romania a aranjamentului multilateral de finantare externa agreat cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale.
Totodata, se remarca o apropiere a nivelurilor ratelor dobanzilor interbancare de cel al ratei dobanzii de politica monetara, evaluarea imbunatatita a riscului de tara, alaturi de diminuarea relativa a incertitudinilor oferind o perspectiva asupra continuarii acestui proces, se mai arata in comunicat.
BNR mai arata ca va continua „utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar”.
Analistii au pareri diferite legate de efectele scaderii dobanzii cheie
Analistii au pareri impartite cu privire la impactul pe care il va avea decizia BNR de a reduce rata dobanzii de politica monetara cu 0,5%.
Ionust Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, este de parere ca scaderea la 9,5% a dobanzii cheie va duce la reducerea dobanzilor din piata. „Deciziile pe care le-a luat azi BNR vor duce la scaderea dobanzilor. Cu injectii de lichiditate, ROBOR va scadea la 10%”, a declarat acesta pentru HotNews.ro.
Pe de alta parte, Ilie Serbanescu, analist economic, crede ca decizia bancii centrale nu va avea niciun efect in piata.
„Nu vad niciun efect pe care l-ar putea avea aceasta decizie. BNR nu a reusit niciodata sa ghideze sistemul bancar prin dobanda. Sistemul bancar este format in marea lui majoritate din banci straine care fac ce vor. BNR le mai strunea prin rezervele minime obligatorii, dar acum FMI ii rapeste si acest instrument” a precizat Ilie Serbanescu.
Aceasta parere este impartita si de analistul economic Cristian Sima. Mai mult, acesta crede ca scaderea dobanzii cheie va avea un impact negativ asupra cursului de schimb. Sima se asteapta ca in doua saptamani cursul de referinta al BNR sa urce la 4,3 lei pentru un euro.
„Bancile vor recupera cele cinci miliarde de la FMI si ca sa treaca testul de stress vor swapa la infinit si vor cumpara euro contra lei si in doua saptamani cursul va fi la 4,3 lei/euro. Se va intampla si la noi ce s-a intamplat cu zlotul polonez. Cand au taiat dobanda zlotul a scazut cu 8%. La noi s-ar putea ca scaderea sa fie si mai mare, de 10%”, este de parere Cristian Sima.
El a mai spus ca „reducerea dobanzii nu va spori creditarea in nici un fel. Ca sa sporesti creditarea nu maresti lichiditatea, ci tai rezervele minime obligatorii”.
Procesul de dezinflatie va continua
Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
Perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie in ciuda persistentei unor incertitudini semnificative, in conditiile atenuarii relative a riscurilor asociate ajustarii in curs de desfasurare a dezechilibrelor macroeconomice, pe fondul recentei corectii semnificative a deficitelor comercial si de cont curent si al incheierii aranjamentului multilateral de finantare externa agreat cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale.
In aceste conditii, consolidarea dezinflatiei si a stabilitatii financiare reclama implementarea ferma si consecventa a mixului de politici economice – monetara, fiscala, de venituri – precum si a reformelor structurale convenite.
BNR reafirma ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure atingerea in mod sustenabil a obiectivelor de realizare si mentinere a stabilitatii preturilor pe termen mediu si de consolidare a stabilitatii financiare.
Consiliul de Administratie al BNR a majorat dobanda de politica monetara in fiecare sedinta care a avut loc din octombrie 2007 pana in iulie 2008. Dobanda cheie a ajuns, astfel, de la 7% in octombrie 2007, la 10,25%. La inceputul lunii februarie, BNR a redus dobanda cheie la 10%.
Dobanda de politica monetara este principalul instrument folosit de BNR in lupta cu inflatia.