Sari direct la conținut

UPDATE Comisia Iordache, raport cu modificări pe OUG 92 privind legile justiției – prevederea privind vechimea de 10 ani necesară procurorilor DNA și DIICOT rămâne. Urmează votul în plen

HotNews.ro
Comisia pentru legile justitiei, Foto: Hotnews
Comisia pentru legile justitiei, Foto: Hotnews

Comisia specială privind legile justiției a adoptat un raport favorabil privind Ordonanța de Urgență 92/2018, care prevedea printre altele amânarea pensionării anticipate a magistraților, modificând mai multe articole din cele trei legi ale justiției. A rămas în lege amânarea până la începutul lui 2020 a pensionării anticipate pentru magistrații cu minimum 20 de ani vechime, fiind așteptat un punct de vedere de la CSM, precum și prevederea prin care vechimea necesară pentru procurorii DNA și DIICOT crește la 10 ani.

Raportul a trecut luni cu 12 voturi „pentru” – PSD, ALDE, UDMR și 3 „împotrivă” – USR și PNL. Cel mai probabil, miercuri se va da votul în plenul Camerei Deputaților, apoi legea va reveni la comisia specială pentru un nou raport, unde s-ar putea face alte modificări, și apoi votul final în plenul Senatului.

La finalul ședinței, deputatul USR Stelian Ion a anunțat că, după ce legea de aprobare trece de parlament, cei din USR o vor contesta la CCR.

„Cu ocazia adoptării acestei legi, acestui raport pentru această lege, nu s-a rezolvat chestiunea neretroactivităţii acestei ordonanţe de urgenţă. Deşi ministrul Justiţiei a spus că nu se aplică retroactiv, văzând textul din OUG o interpretare ar fi că se poate aplica retroactiv şi că pot fi înlăturaţi din aceste parchete şi procurorii numiţi în mod legal la data respectivă, în trecut, pentru că îndeplineau condiţiile legale la acea dată, ceea ce înseamnă că vom insista pe lângă Avocatul Poporului care, sper eu, că în sfârşit s-o fi întors din concediu, să atace la CCR aceste dispoziţii şi, în orice caz, în momentul în care va trece legea, vom contesta şi noi la Curtea Constituţională, inclusiv pentru acest motiv”, a declarat Stelian Ion.

Ce modificări au fost aduse legilor justiției prin acest proiect de aprobare a OUG 92:

– Se amână până la 1 ianuarie 2020 și prevederile privind formarea auditorilor din justiției în cadrul Institutului Național de Magistratură.

Acest amendament propus de PSD și ALDE a fost contestat chiar de senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, care a afirmat că este o „greșeală politică a PSD”. El a fost singurul care a votat împotrivă.

– A fost introdus criteriul „neîndeplinirea condiției privind buna reputație” pentru eliberarea din funcție a unui judecător sau procuror;

– Promovarea procuroriilor din cadrul Parchetului General, DNA și DIICOT se face în cazul în care aceștia să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani (până acum nu exista un termen);

– „Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la <> în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin acesta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia”.

– În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție vor funcționa, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, numiți pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

– S-a eliminat prevederea potrivit căreia: prevedea că „sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, iar concluziile auditului sunt publice”.

– S-a eliminat prevederea potrivit căreia „în situaţia în care mai multe sesizări privesc aceeaşi faptă şi aceeaşi persoană, sesizările se conexează”.

Toate modificările pot fi consultate în raportul cu amendamente

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro