Sari direct la conținut

UPDATE Fondul Proprietatea vrea actionarea in justitie a conducerii E.ON Distributie Romania si solicita revizuirea politicilor de guvernanta corporativa din companie/ E.ON respinge acuzatiile

HotNews.ro

Franklin Templeton, in calitate de administrator Unic al Fondul Proprietatea SA, anunta ca a solicitat actionarilor grupului E.ON Romania sa aprobe actionarea in justitie a membrilor Consiliului de Administratie si a directorilor E.ON Distributie Romania SA pentru recuperarea daunelor cauzate companiilor prin aprobarea, incheierea si derularea unor servicii cu E.ON Romania SRL, actionarul majoritar al companiilor. Fondul Proprietatea considera ca serviciile contractate de catre companii cu actionarul majoritar E.ON Romania SRL nu sunt necesare, iar pretul platit de catre companii societatii E.ON Romania SRL pentru serviciile de consultanta strategica este nejustificat.

De aceea, Fondul Proprietatea solicita completarea ordinilor de zi ale Adunarilor Generale Ordinare a Actionarilor E.ON Distributie Romania SA si E.ON Energie Romania SA, convocate pe 26 mai si, respectiv, 28 mai 2015, pentru aprobarea actionarii in justitie.

Conform datelor disponibile Fondului, in anul 2014, valoarea totala a acestor contracte referitoare la consultanta strategica si de management se ridica la o suma estimata de 34,4 milioane lei (echivalentul a 5,6 milioane GBP sau 7,7 milioane euro).

  • UPDATE E.ON Romania respinge cu fermitate acuzatiile referitoare la asa-zisa incalcare a principiilor de guvernanta corporativa sau la existenta unui conflict de interese, asa cum sustin administratorii Fondului Proprietatea intr-un comunicat de presa dat astazi publicitatii, se arata intr-un comunicat al companiei.

„Compania noastra a avut intotdeauna o colaborare institutionala cu Fondul Proprietatea si a raspuns de fiecare data tuturor solicitarilor de informatii suplimentare venite din partea acestei entitati. Contractele de servicii de consultanta strategica la care fac referire reprezentantii Fondului Proprietatea au fost incheiate in deplina legalitate, cu aprobarea organelor societare competente si in conditii comerciale de piata, certificate de experti independenti de renume international. Precizam, de asemenea, ca E.ON Romania SRL este o companie inregistrata in Romania si plateste toate taxele (inclusiv impozitul pe profit) catre statul roman. E.ON Romania elaboreaza strategii si politici de grup care vizeaza, printre altele, maximizarea potentialului investitiilor, dezvoltarea de proiecte strategice si de noi proiecte de afaceri, imbunatatirea portofoliului de servicii furnizate clientilor, gestionarea eficienta a tuturor resurselor companiilor E.ON, precum si imbunatatirea continua a standardelor de siguranta si protectie a mediului, in beneficiul tuturor clientilor companiilor E.ON din Romania si al actionarilor (inclusiv statul roman si Fondul Proprietatea)”, se mai arata in comunicatul E.ON.

Fondul considera ca incheierea acestor tranzactii intre parti afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanta in domeniul strategiei de afaceri, incheiate cu actionarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, intrucat Companiile au propriile consilii de administratiile si directori, care sunt numiti pentru a lua decizii strategice si de management si pentru a actiona in interesul si beneficiul tuturor actionarilor si nu in cel al actionarului majoritar. Fondul Proprietatea considera ca incheierea contractelor privind servicii de consultanta strategica poate fi considerata un abuz de putere al actionarului majoritar, E.ON Romania SRL.

Fondul considera ca aceasta situatie reprezinta un conflict de interese si o incalcare grava a principiilor de guvernanta corporativa si solicita conducerii din Romania a companiei E.ON Romania SRL sa analizeze posibilitatea incetarii acestor contracte, precum si de a nu mai incheia contracte similare cu Companiile in viitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro