Sari direct la conținut

UPDATE Guvernul a aprobat acordarea unui imprumut de 40 milioane de lei Complexului Energetic Hunedoara pentru returnarea unui ajutor ilegal de stat de care a beneficiat in perioada 2008-2011

HotNews.ro

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru acordarea unui imprumut catre Complexul Energetic Hunedoara in valoare de 40 de milioane de lei. Banii provind din Fondul national de dezvoltare si vor fi folositi pentru returnarea unui ajutor de stat ilegal de care au beneficiat unele societati din cadrul Complexului, in perioada 2008-2011. Ajutorul ilegal a fost dat in urma unor decizii politice luate in perioada guvernarii Tariceanu si Boc de catre fostii ministri ai economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu. In urma acestor decizii, Hidroelectrica a fost obligata sa cumpere energie scumpa de la Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni, aceasta fiind vanduta ulterior la preturi mult mai mici.

UPDATE Banii trebuie returnati la bugetul de stat, nu societatii Hidroelectrica, a declarat la sfarsitul sedintei de Guvern ministrul energiei Andrei Gerea.

Dupa returnarea ajutorului de stat, Complexul Energetic Hunedoara va putea beneficia de ajutorul de salvare aprobat de Comisia Europeana pe 21 aprilie 2015 de 37,7 milioane euro. Acest ajutor de salvare nu va duce insa la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente. Potrivit unor surse guvernamentale, ANAF urmeaza sa puna sechestru pe bunurile societatii, dupa care urmeaza lichidarea. Pentru acordarea acestui „ajutor de salvare” trebuie elaborat un alt act normativ.

Intrebat despre posibilitatea lichidarii, Gerea a afirmat ca „se poate, la un moment dat, o data cu ridicarea administrarii speciale, se poate pune sechestru pe anumite bunuri, numai ca partea din active negajate valoreaza mult mai mult decat datoriile care se inregistreaza acum”. „Nu se va ajunge in niciun caz la lichidarea societatii”, a precizat Gerea. Totusi, a recunoscut ca in cel mai rau caz, se poate merge pe o varianta de inchidere a minelor, sustinand insa ca in prezent exista un interes din partea unor investitori pentru preluarea activitatii miniere.

Imprumutul in limita sumei de 40 de milioane de lei se va acorda in baza unei analize economico-financiare efectuate de EximBank S.A.in vederea stabilirii capacitatii de rambursare si a marjei de dobanda. De asemenea, imprumutul in limita sumei de 40 de milioane de lei se acorda cu conditia constituirii unor garantii care trebuie sa acopere cel putin 120% din cuantumul imprumutului. Garantiile se constituie prin instituirea de catre organul fiscal competent al ANAF a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea societatii, informeaza Guvernul.

Imprumutul si dobanda aferenta vor fi rambursate de catre Complexul Energetic Hunedoara din surse proprii.

Pentru mai multe amanunte vezi documentele atasate

  • Activitatea miniera va fi separata de cea de producere a energiei electrice

Tot in sedinta de miercuri, Guvernul a adoptat o Hotarare de abrogare a HG nr. 86/2013, prin care se stabilea strategia de privatizare a Societatii Complexul Energetic Hunedoara S.A., luand in considerare structura integrata a societatii de producator de energie electrica si de exploatare a unor perimetre de huila.

Conform prevederilor legale in vigoare, Societatea avea obligatia de a restitui pana la data de 30 aprilie 2015 un numar de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, egal cu numarul total de emisii de gaze cu efect de sera provenite din instalatiile care functionasera in anul anterior, inregistrand un deficit de certificate de emisii de gaze cu efect de sera evaluat la cca. 39 milioane lei.

Implementarea cerintelor Deciziei Comisiei Europene din 21.04.2015, privind acordarea unui ajutor de stat pentru salvare catre Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. care sa asigure si restituirea certificatelor mentionate anterior, conditie esentiala pentru continuarea activitatii de producere energie electrica, impune separarea activitatii miniere de celelalte activitati. In acest context se modifica structura patrimoniala a Societatii fata de cea avuta in vedere la momentul elaborarii strategiei de privatizare si, astfel, actionarul se afla in imposibilitatea de a derula procesul de privatizare in conditiile prevazute prin strategia adoptata prin HG nr. 86/2013.

Totodata, Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. a fost inclusa in programul de reducere a platilor restante, fiind vizate masuri de restructurare interna si gasirea unor solutii viabile de dezvoltare. Situatia economico-financiara a Societatii nu s-a apreciat atat de mult astfel incat sa reziste pietei concurentiale, inregistrand la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei.

  • Ajutorul de salvare doar dupa rambursarea a  9 milioane de euro

Salariatii Complexului Energetic Hunedoara au crezut ca aprobarea de catre Comisia Europeana a unui ajutor de stat de 37,7 milioane euro va duce la salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Ceea ce stiu mai putin oamenii de la CE Hunedoara este ca acest sprijin nu poate fi acordat pana cand nu va fi rambursat un alt ajutor de stat de circa 9 milioane de euro (6 milioane de euro fara dobanzi).

Acest ajutor de stat care trebuie rambursat a fost acordat prin Hidroelectrica in perioada 2008-2011, prin doua contracte incheiate, in urma unor decizii politice, cu Electrocentrale Paroseni si Electrocentrale Deva, societati care acum fac parte din Complexul Energetic Hunedoara. Contractul cu Paroseni a fost semnat in iulie 2008, cu aprobarea fostului ministru al economiei, Varujan Vosganian, iar cel cu Electrocentrale Deva, in iunie 2009, cu aprobarea unui alt fost ministru al economiei, Adriean Videanu. Prin aceste contracte, Hidroelectrica a fost fortata sa cumpere energie scumpa de la cei doi producatori de energie, fiind vanduta apoi mult mai ieftin catre „baietii destepti” si catre mari consumatori precum Alro si ArcelorMittal. In aprilie 2012, Comisia Europeana a demarat o investigatie aprofundata asupra acestor contracte, concluzia fiind ca au fost ajutoare de stat.

„CE Hunedoara este succesorul legal si economic al intreprinderilor Termoelectrica si Electrocentrale Deva. In urma unei investigatii amanuntite initiate in aprilie 2012, Comisia a concluzionat, intr-o decizie separata, ca prin contractele incheiate intre Hidroelectrica, Electrocentrale Deva si Termoelectrica, ultimele doua intreprinderi au beneficiat de un avantaj economic necuvenit, care incalca normele UE privind ajutoarele de stat. Acesta este rezultatul faptului ca preturile pe care Hidroelectrica le-a platit intreprinderilor respective pentru energia electrica au fost peste nivelul pietei. Termoelectrica si Electrocentrale Deva – sau succesorul legal si economic al acestora, in prezent CE Hunedoara- trebuie sa ramburseze ajutorul incompatibil primit, care se ridica la 26,27 milioane RON (aproximativ 6 milioane EUR), fara a include dobanzile. Prin urmare, inainte de a primi ajutorul pentru salvare, CE Hunedoara va rambursa ajutorul de stat incompatibil acordat in trecut intreprinderilor Electrocentrale Deva si Termoelectrica (Electrocentrale Paroseni)”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene din 21 aprilie cand a fost aprobat ajutorul de salvare.

Reamintim ca pe 21 aprilie, Comisia Europeana a aprobat pentru o perioada de sase luni un ajutor de salvare, in valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro), acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit expertilor CE, ajutorul de stat este in concordanta cu normele UE privind salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate). El este limitat la suma necesara Complexului Energetic Hunedoara pentru a-si desfasura in continuare activitatile de exploatare a centralelor electrice in urmatoarele sase luni si pentru plata creditorilor.

Insa, conditiile pentru rambursarea creditului sunt dure. Pe langa returnarea ajutorului de stat primit in trecut, pentru cei 37,4 milioane euro, autoritatile statului s-au angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care societatea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare, dupa cele sase luni. Daca acest plan de restructurare nu este prezentat, CE Hunedoara va fi obligata sa prezinte un plan de lichidare.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro