Sari direct la conținut

UPDATE "Joc dublu" în Comisia Iordache: Un amendament care apărea susținut de PSD, votat doar de Iordache plus PNL și USR; ceilalți deputați PSD au respins propunerea / Iordache: "La noi la partid e libertate"

HotNews.ro
Florin Iordache, Foto: AGERPRES
Florin Iordache, Foto: AGERPRES

Comisia specială pentru legile justiției a respins un amendament prin care se elimina din Legea 303/2004 articolul care le cere judecătorilor și procurorilor să se abțină de la exprimări defăimătoare la adresa parlamentului și guvernului, deși PSD apărea în tabelul cu amendamente ca susținător al acestei propuneri. Propunerea a fost votată, dintre cei de la PSD, doar de Florin Iordache, președintele comisiei, însă restul de deputați PSD au votat „împotrivă”.

Nici ALDE nu a susținut propunerea – care venea ca urmare a uneia dintre recomandările Comisiei de la Veneția pe legile justiției, deputatul Steluța Cătăniciu afirmând că nu înțelege de ce apare în tabel ALDE ca susținător.

Mai jos, cum apare amendamentul în tabel:

La momentul votului acestui amendament de abrogare a respectivului articol, au fost 6 voturi „pentru” – deputații PNL și USR și Florin Iordache, dar 9 împotrivă: restul de deputați PSD, ALDE plus UDMR.

„Ați jucat dublu, domnule președinte”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

„Eu nu pot să le cer colegilor să voteze, așa e la noi la partid, libertate,” i-a replicat Iordache, apoi a trecut mai departe.

Alineatul care se propunea a fi abrogat: „Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca, în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă şi executivă.” Acesta a fost propus la momentul redactării legilor justiției de către deputatul ALDE Steluța Cătăniciu și a trecut de controlul de constituționalitate.

Comisia de la Veneția, în raportul final pe legile justiției, făcea următoarea recomandare autorităților:

„Să elimine restricțiile privind libertatea de expresie a judecătorilor și procurorilor”

Aici poți consulta tabelul cu amendamentele propuse la legea de aprobare a OUG 92/2018 pe legile justiției (fișier DOC)

UPDATE Ședința s-a finalizat la ora 16.30 iar votul pe amendamente s-a încheiat după parcurgerea modificărilor aduse la Legea 303/2004. Dezbaterile continuă luni, de la ora 11.00, iar la finalul acelei ședințe se va da un raport pentru ca legea privind OUG 92 să intre tot luni la plen. Senatul va da un vot decisiv.

Principala prevedere a ordonanței este amânarea intrării în vigoare, până la 1 ianuarie 2020, a prevederii privind pensionarea anticipată a magistraților cu minimum 20 de ani vechime. Deocamdată, la nivel de dezbatere, cei din comisie au păstrat această prevedere, în așteptarea unui punct de vedere de la CSM. Este posibil să modifice însă înainte de votul din Senat, a declarat Iordache.

Ce alte modificări au maj fost votate miercuri:

– Se amână până la 1 ianuarie 2020 și prevederile privind formarea auditorilor din justiției în cadrul Institutului Național de Magistratură.

Acest amendament propus de PSD și ALDE a fost contestat chiar de senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, care a afirmat că este o „greșeală politică a PSD”. El a fost singurul care a votat împotrivă.

– A fost introdus criteriul „neîndeplinirea condiției privind buna reputație” pentru eliberarea din funcție a unui judecător sau procuror;

– Promovarea procuroriilor din cadrul Parchetului General: „Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”. Până acum, nu a fost precizat termenul de „3 ani” pentru abaterile disciplinare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro