Sari direct la conținut

UPDATE: Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR: Deficitul sistemului public de pensii este de pana la trei miliarde euro pentru acest an

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a vorbit recent despre un deficit de doua miliarde euro pentru acest an la sistemul public de asistenta sociala (pensii si asistenta medicala), dar cred ca putem sa ne ducem chiar spre trei miliarde de euro, a declarat miercuri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Cat despre decizia care urmeaza sa fie luata zilele acestea de reducere a contributiei de la 2,5% la 0,5% din salariul brut la fondurile de pensii private obligatorii, Croitoru a spus ca ar trebui gasita cat mai repede posibil o solutie de revenire la calendarul initial.

„Zilele acestea urmeaza sa se decida, nu sunt sigur ca s-a luat inca decizia, ca transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii sa fie reduse de la 2,5% din salariul brut la 0,5% din salariul brut pana la sfarsitul lui 2011. Data fiind situatia dificila pot intelege ca exclusiv temporar nu au avut ce face. Pe de alta parte stiu ca suntem in afara programului pe care satul roman si l-a asumat si aceasta decizie nu va duce decat la o intarziere masiva. Nu poti sacrifica viitorul, reforma sistemului public pe partea de cheltuieli este strict necesara si daca aceasta decizie nu poate fi evitata va trebui gasita cat mai repede posibil o solutie de revenire la calendarul initial”, a spus miercuri Lucian Croitoru, la un eveniment organizat de Mediafax de aniversare a 2 ani de pensii private in Romania, desfasurat la BNR.

Potrivit acestuia, „aceasta decizie inseamna scaderea masiva pe partea de venituri pentru administratorii de fonduri si intarzierea de la un sistem public de pensii cu deficit la un sistem privat cu fonduri”.

Saptamana trecuta, Traian Basescu a precizat intr-o conferinta de presa ca in prezent „sistemul public de pensii este afectat de lipsa resursei pentru a plati pensiile la nivelul la care ele sunt fixate acum. Pentru anul acesta, bugetul de stat transfera la pensii 1,7 miliarde euro. Pentru a plati pensiile 100%, ar trebui sa putem transfera minim 2,2 mld euro. Diferenta nu o avem”.

  • APAPR: Decizia reducerii cu 2% a contributiei la pilonul II – falimentarea sistemului privat de pensii

Datele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) arata ca la doi ani de viramente la pilonul II (pensii private obligatorii) in sistem s-au virat 2,63 miliarde lei, iar activele nete administrate de fondurile de pensii au ajuns la 3,14 miliarde lei, ceea ce inseamna un profit net pentru cei peste 5 milioane de participanti de 511 milioane lei.

„Ieri am aflat oficial de la ministrul Vladescu faptul ca sistemul de pensii private obligatorii va fi afectat prin reducerea cu 2% a nivelului contributiilor. Se instiga o generatie contra alteia. S-a decis o nationalizare a sistemului pensii private, nu in sensul propriu al termenului, dar cand statul intervine si afecteaza conturile private nu poate fi vorba decat de o nationalizare. Mai mult, daca aceasta decizie va fi insusita si de catre Guvern vom asista la o falimentare a sistemului de pensii private”, a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

  • Romania, pe ultimul loc in regiune dupa banii stransi pana acum in conturile personale de pensii private

Valoarea conturilor individuale la pensiile private
Valoarea conturilor individuale la pensiile private
Foto: APAPR

Potrivit presedintelui asociatiei care reprezinta peste 99% din piata pensiilor private, „decizia de taiere a contributiilor de la 2,5% la 0,5% va insemna falimentarea atat a administratorilor cat si a celor 5 milioane de participanti, distrugerea a 12 ani de constructie legislativa si recunoasterea falimentului sistemului public de pensii si anihilarea principalei solutii de rezolvare a acestei probleme”.

Potrivit datelor APAPR, Romania se afla pe ultimul loc in regiune dupa banii stransi pana acum in conturile personale de pensii private ale populatiei. Astfel, in Romania, valoarea medie a contului individual pe pilonul II este de 152 euro, in timp ce primele trei locuri in regiune sunt detinute de Polonia, Ungaria si Croatia, cu valori medii ale contului individual pe pilonul II de 3.446 euro, 3.193 euro si respectiv 2.854 euro.

  • Sindicatele, acuzate ca incearca sa distruga pilonul II dupa ce au esuat in aceasta afacere

Seful APAPR a mai precizat ca situatia reprezinta inca un atac al sindicatelor care au incercat sa intre in acest business dar au esuat. Lipsa de reprezentativitate si conflictul de interese au fost demonstrate de incursiunea in piata a Cartel Alfa si UGIR-1903 in 2007, cand au obtinut o cota de piata de 0,02%.

„Au iesit din joc falimentand si brusc sistemul nu mai este bun. Un sistem bun ar fi pentru sindicate acela in care sa participe si acestea la administrarea banilor”, a mai spus Andanut.

  • Administratorii de fonduri de pensii private ameninta cu proteste la nivel national si international

In cele din urma, Crinu Andanut a tinut sa precizeze ca APAPR va lua masuri in perioada urmatoare fata de aceasta decizie de reducere a contributiilor. Printre masurile oficiale anuntate miercuri la BNR, Andanut a precizat: scrisori de protest catre Presedintie, Guvern, FMI, interventii la nivel international la nivelul ambasadelor si protest inclusiv la Comisia Europeana in incercarea de a stopa luarea acestei decizii.

Potrivit legii, nivelul contributiilor virate spre administrare privata in Pilonul II (pensii private obligatorii) incepe la 2% in 2008 si creste cu jumatate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6% in 2016. Anul trecut contributia virata catre Pilonul II a fost inghetata la 2%, in locul unei cresteri de 2,5%, iar in acest an cresterea contributiei a fost la doar 2,5% in loc de 3%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro